Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Plenković: Imamo čvrsta jamstva Junckera da ćemo dobiti pozitivnu ocjenu za Schengen

Premijer Andrej Plenković rekao je kako je Hrvatska jedina uspješna europska priča na jugoistoku Europe
03. listopada 2019. u 10:21 48 komentara 6689 prikaza
Andrej Plenković i ostali članovi Vlade na sjednici
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/12

Imamo čvrsta jamstva predsjednika Europske komisije Junckera da će Hrvatska tijekom zadnjih tjedana njegova mandata dobiti pozitivnu ocjenu u kontekstu ispunjavanja svih kriterija vezanih za Schengen, što znači da smo u svih osam područja ispunili kriterije, što je izrazito važno - rekao je premijer Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade.

Dubravka Šuica UOČI SASLUŠANJA Dubravka Šuica objavila svoju i suprugovu imovinu: Na popisu su dionice, nekretnine....

Plenković je uvodno između ostalog rekao kako je Hrvatska jedina uspješna europska priča na jugoistoku Europe.

Govoreći o hrvatskom iseljeništvu istaknuo je cilj da se status Hrvata u Sloveniji izjednači sa statusom kakav ima slovenska manjina u Hrvatskoj.

Na dnevnom redu sjednice Vlade između ostalog su nacrt prijedloga zakona o biljnom zdravstvu i nacrt izmjena i dopuna Zakona o tržištu kapitala te nacrt konačnog prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poštanskim uslugama kao i nacrt prijedloga zakona o izmjenama Zakona o cestama koji se usklađuju s europskim zakonodavstvom.

Predstavljajući Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o tržištu kapitala ministar financija Zdravko Marić rekao je da on donosi niz pojednostavljenih i poboljšanih procedura za izdavatelje.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić predložio je da se ne prihvati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o suzbijanju zlouporabe droga koji je podnio zastupnik Ivan Pernar zato što je istovjetan tekstovima ranijih prijedloga Živog zida i Snage, na koje je Vlada već dala odgovor jer ih smatra neprihvatljivim.

Josip Đakić Izvanredna sjednica Raskol u Hvidri: Umjesto da disciplinira svoje kritičare, Đakić bi mogao dobiti nove

Ministar uprave Ivan Malenica isto tako je predložio neprihvaćanje Prijedloga zakona o izmjenama i dopuni Zakona o izboru predsjednika Republike Hrvatske, što je predložio SDP-ov klub. Malenica je rekao da izmjena izbornog zakonodavstva uoči izbora nije u skladu sa stajalištem Ustavnog suda ni Kodeksom Europske komisije prema kojima bi se trebalo suzdržati od donošenja takvih izmjena godinu dana prije izbora.

Malenica je predložio i odbacivanje Prijedloga zaključka o ponovnom prebrojavanju potpisa birača i njihove vjerodostojnosti iz Zahtjeva za raspisivanje državnog referenduma građanske inicijative "Narod odlučuje" o promjeni izbornog zakonodavstva, kao i građanske inicijative "Istina o Istanbulskoj", što je predložio Most. Malenica je rekao da je apsolutno pogrešna navedena pretpostavka da je nevažećih potpisa dvostruko manje kad ih provjerava Državni zavod za statistiku nego kad provjeravaju Ministarstvo uprave i APIS.

- DZS je samo odredio veličinu uzroka potpisa birača za provjeru i na temelju provjerenog uzorka od strane APIS-a procijenio broj vjerodostojnih potpisa birača - rekao je Malenica.

Usvojen je Prijedlog zaključka o davanju prethodne suglasnosti predstavniku Vlade Republike Hrvatske za prihvaćanje amandmana Kluba zastupnika HDZ-a na Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o hrvatskom državljanstvu, kao i Prijedlog odluke o pokretanju postupka za sklapanje Sporazuma između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Slovenije o upravljanju, održavanju i rekonstrukciji mostova na hrvatsko - slovenskoj državnoj granici

Pevex
ZASUČITE RUKAVE
Proljetni mini make over: Ovog proljeća osvježite izgled svog doma
PBZ
DIGITALNO DOBA
Iz udobnosti vaše fotelje: digitalne usluge koje će vam olakšati svakodnevicu
 • Avatar southman
  southman:

  Jedina hrvatska vlada koja nije dodatno zadužila zemlju. Znači logično da ih svi mrze jer nisu kao i oni ! Dakle vratiti Jovanovića, Grbina, Bauka i Beru uz pomoć Bulja kao ministra financija i konačno krenuti velikim koracima .... u ponor !

 • Konstantinos:

  Vidim da dezurni katastroficari i hejteri svega i svakoga pozitivnog u ovoj zemlji "pucaju" od muke i zavisti. Ponestaje im bilokakvih razumnih argumenata pa se spustaju na nivo najgorih prostaka. Izgleda da ih partija slabo placa. Steta je osobnim frustracijama ... prikaži još! trovati medijski prostor koji za to nije predviden. Drugo misljenje se moze izraziti na kulturan nacin!

 • Vagabundo:

  Nakon niza promašaja, napokon imamo Vladu koja radi svoj posao kako spada i koja ostvaruje rezultate koji su i van granica države priznati! Idemo prema naprijed, prema boljemu, a tome svjedoče i funkcije koje RH dobiva