Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
slučaj iz dubrovnika

Vjeroučiteljica u školi uplašila djecu pričom o jogi: 'To je prizivanje vraga'; Biskupija: 'Izražavamo žaljenje, ovo je izolirani slučaj'

učionica
Hrvoje Jelavic/PIXSELL/ilustracija
10.11.2023.
u 08:37

Slijedom događaja koji su se zbili u OŠ Lapad na satu Katoličkog vjeronauka, a o kojima smo obavješteni 8. studenoga od strane ravnateljice OŠ Lapad, izražavamo iskreno žaljenje ako su se učenici osjetili uznemirenima na nastavi Katoličkog vjeronauka što svakako nije bio cilj i namjera vjeroučiteljice osobno te u svakom smislu nije poželjno da se takvi osjećaji povezuju ili potiču s povezivanjem nastave Katoličkog vjeronauka, kazali su iz Dubrovačke biskupije

Časna sestra koja predaje vjeronauk u Osnovnoj školi Lapad u Dubrovniku uplašila je učenike svojim stavovima i porukama oko prakticiranja joge do te mjere da je cijeli slučaj eskalirao do roditelja i ravnateljice, piše Dubrovački dnevnik. Naime, časna sestra je u sklopu svog sata predavala o drugim religijima, između ostalih i o hinduizmu i budizmu pa je tom prilikom spomenula kako pripadnici tih religija prakticiraju jogu koja u naravi predstavlja ''prizivanje vraga''. To je izazvalo strah kod dijela učenika, a posebno kod onih koji i sami idu na jogu, kao i kod onih čije majke idu na jogu. Sve je eskaliralo raspravom. Dio roditelja tvrdi da su se djeca prepala. Revoltirani roditelji zatražili su sastanak s ravnateljicom. Dubrovački dnevnik doznaje kako je cijeli postupak ispitivanja detalja i okolnosti i na službenoj razini u tijeku.

Dubrovački dnevnik je poslao upit Dubrovačkoj biskupiji oko slučaja koji se dogodio u Lapadskoj školi. Biskupija se očitovala. 

"Slijedom događaja koji su se zbili u OŠ Lapad na satu Katoličkog vjeronauka, a o kojima smo obavješteni 8. studenoga od strane ravnateljice OŠ Lapad, izražavamo iskreno žaljenje ako su se učenici osjetili uznemirenima na nastavi Katoličkog vjeronauka što svakako nije bio cilj i namjera vjeroučiteljice osobno te u svakom smislu nije poželjno da se takvi osjećaji povezuju ili potiču s povezivanjem nastave Katoličkog vjeronauka.

VEZANI ČLANCI: 

Katolički vjeronauk kao izborno-obvezatni predmet u školama upisuje se prema slobodnom izboru te ga dobrovoljno pohađaju učenici koji to odaberu, a nastava se odvija prema kurikulu Katoličkog vjeronauka odobrenog od strane nadležnog ministarstva. S obzirom da Katolički vjeronauk ima konfesionalno obilježje i usmjerenje, kao predmet treba posredovati, promišljati i tumačiti kršćansku Objavu i nauk Katoličke Crkve te ga zbog toga poučavaju vjeroučitelji koji zadovoljavaju sve profesionalne kompetencije i ispunjavaju potrebne uvjete u skladu s važećim propisima Republike Hrvatske.

Ističemo da je u skladu s kurikulom Katoličkog vjeronauka, predviđeno da se kroz razna godišta, kao i u dotičnom godištu, obrađuju teme vezane uz druge religije i to na način odgajanja za istinski ekumenizam i poštovanja prema pripadnicima drugih kršćanskih Crkva i zajednica te iskreni dijalog i suživot s pripadnicima različitih religija i svjetonazora, poštujući njihova uvjerenja, stavove i tradicije. Smatramo ozbiljnom zadaćom svakog vjeroučitelja da u tome nastoji kako u profesionalnom smislu, tako i u osobnom životu. 

U ovom izoliranom slučaju, izražavamo žaljenje te podržavamo nastojanje da se taj nesporazum što prije riješi na izgradnju odnosa povjerenja i poštovanja kako bi nastava Katoličkog vjeronauka mogla biti što kvalitetnija i plodonosnija za učenike i cijelu školu", kazali su iz Biskupije. 

 

Komentara 9

PO
poluvodič
10:11 10.11.2023.

Nije to izolirano, velika većina redovnika i redovnica, svećenika, ima isto mišljenje. Ovakvom tumačenju joge nije mjesto u školi, to je jedini problem. Prepustite laicima vjeronauk, a vi u mantijama se držite kateheza u župi i župnog posla.

PR
pravednik2
09:53 10.11.2023.

Uznemirenje nije bila namjera vjeroučiteljice, kažu u Biskupiji. Pa koju je namjeru onda imala?

CR
crodux
10:21 10.11.2023.

bravo za vjeroučiteljicu!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije