Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Više od 32 tisuće pristupnika prijavilo 130 tisuća ispita, potrošeno 13 tona materijala

Kako bi se svakom pristupniku osigurali jednaki uvjeti pisanja državne mature, za 800 pristupnika omogućena je prilagodba ispitne tehnologije
06. lipnja 2020. u 07:54 0 komentara 337 prikaza
Zagreb: Pripreme za državnu maturu
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Državna matura 2020. sažeta u brojke je 32.000 pristupnika u 369 srednjih škola i ispitnih centara diljem Hrvatske, 11. je u nizu, ali drukčija od  dosadašnjih zbog okolnosti izazvanih pandemijom koronavirusa, a u Zagrebu i zbog razornoga potresa u ožujku. 

Državna matura DRŽAVNA MATURA Važna uputa maturantima: Dio zadataka iz ispita se neće morati rješavati

Uoči skorog početka ovogodišnje državne mature koja će se održati od 8. lipnja do 3. srpnja, Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja (NCVVO) iznio je i druge podatke.

Ispite državne mature polagat će 32.114 učenika, nadzirat će ih oko sedam tisuća nastavnika, a ocjenjivat će ih nešto više od tisuću ocjenjivača. Za maturu prijavljeno je 130 tisuća ispita, potrošeno 13 tona materijala, a ispitne zadatke pripremalo je 110 autora. 

Kako bi se svakom pristupniku osigurali jednaki uvjeti pisanja državne mature za 800 pristupnika omogućena je prilagodba ispitne tehnologije, a dodatnu pomoć pružit će im i stotinu osobnih pomagača.

Od ukupno 130 tisuća prijavljenih ispita, njih 3826 prijavljeno je uz prilagodbu, a zbog kontinuirane podrške maturantima i nastavnicima pokrenuta je i digitalna platforma "U Centru mature" koja pomaže u učenju, razumijevanju, vrednovanju i ostvarivanju dobrih rezultata na državnoj maturi. 

SLAB INTERES ZA MATEMATIKU Maturanti prijavili studije koje bi upisali: Ovaj studij drugu je godinu zaredom najpoželjniji

Državnu maturu pratit će i stroge mjere sigurnosti, među kojima je i ona da se maturanti neće potpisivati svojim imenom i prezimenom, umjesto toga imat će bar kod što će osigurati praćenje svakog ispita i neutralnost pri ocjenjivanju.

Smisao državne mature je da se utvrdi razina dostignutih kompetencija učenika i provjeri koliko se ostvaruju ciljevi obrazovanja.

Da bi maturanti mogli maturom okruniti svoje srednjoškolsko obrazovanje, trebaju uspješno položiti ispite iz hrvatskoga jezika, matematike i stranoga jezika, odnosno moraju položiti sva tri predmeta.

Nova pravila usklađena i s epidemiološkim uputama 

Pripadnici nacionalnih manjima koji se školuju na jeziku i pismu nacionalnih manjina u sklopu ispita obveznoga dijela državne mature, uz ispit iz hrvatskoga jezika, obvezno polažu ispit iz jezika nacionalne manjine na kojemu se školuju, a kao treći ispit biraju ispit iz matematike ili stranoga jezika. 

Policija rastjerala zagrebačke maturante PREKINUTO SLAVLJE VIDEO Ipak odlučili proslaviti: Policija po gradu rastjerala zagrebačke maturante

NCVVO je za maturu objavio nova pravila o pripremi, organizaciji i provedbi ispita državne mature, usklađena su s prošle godine donesenim Pravilnikom o državnoj maturi, a ove godine, izvanredno zbog koronavirusa, i s epidemiološkim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

U odnosu na prošlu godinu na maturi je još nekoliko izmjena pa je tako naglašeno da učenik koji s uspjehom želi položiti ispit iz hrvatskoga jezika A i B razine mora pristupiti i testu i eseju. Uz to, od ove godine učenici ne moraju zadovoljiti minimalni prag na svakom od dijelova ispita iz hrvatskoga.

Maturanti neće na ovogodišnjoj maturi pisati gradivo drugoga polugodišta, a na ispitu će biti jasno upućeni koja pitanja ne trebaju odgovarati, Ove godine učenici će maturu pisati vlastitim kemijskim olovkama, koje pišu crno ili plavo, a na ispit iz likovne umjetnosti donijet će vlastite flomastere..

Državna matura Mjere predostrožnosti HZJZ objavio upute o državnoj maturi. Provjerite kako će se pisati ispiti

U ispitnoj prostoriji učenici moraju sjediti udaljeni najmanje jedan metar u svim smjerovima, a u toj prostoriji, osim stolica i stola za učenike te stola za nastavnike, mora biti i stol za odlaganje osobnih stvari koje učenici ne smiju imati sa sobom tijekom ispita, sat koji je vidljiv svima, ploča za bilježenje vremena početka i završetka ispita te pričuvni pribor za pisanje ispita.

Maturanti moraju sa sobom ponijeti osobnu iskaznicu, a na stolu mogu imati još i pribor za pisanje, bočicu s vodom u prozirnoj ambalaži bez naljepnice te ispitne materijale. Strogo im je zabranjeno da u blizini imaju mobitel ili druge elektroničke audio i vizualne uređaje, poput pametnoga sata.

Jer, kako stoji u pravilima, "u slučaju posjedovanja takvih uređaja, pristupniku se izriče mjera poništavanja svi položenih ispita i zabrana polaganja ostalih ispita u tom ispitnom roku".

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.