Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
petrinjska škola

Vino, sok, čips, a sada i pivo Petrus iz školskih labosa

petrinja srednja škola,ucenici proizvode (1)
Foto: Antun Petračić/VLM
1/5
12.12.2012.
u 20:00

Pod nadzorom voditelja strukovne škole u Srednjoj školi Petrinje, skupina mladića postupno je naučila pivski proces, u kojem se koristi meka voda, hmelj, ječmeni slad i pivski kvasac

Ožujsko, Karlovačko, Daruvarsko, Osječko – dobili su konkurenciju! Ne po količinama i popularnosti, ali po kvaliteti i primjeni tehnologije sigurno. Riječ je o pivu Petrus, prvih 150 litara u tri “šarže”, proizvedenom u Srednjoj školi Petrinje.

Osnove pivarstva

Budući prehrambeni tehničari Domagoj Šinko, Luka Mesek, Marko Josipović, Filip Škrljac i Marinko Šimić, iz 2. i 3. razreda strukovnog smjera, svladali su osnove pivarstva.

– Ovaj novi proizvod nastavlja se na našu vlastitu uhodanu izradu ekoloških izvornih i zdravih sušenih šljiva, čipsa i vina od jabuka, jabučnog, medenog i vinskog octa, kravljih sireva s raznim začinima i palete peciva s našim dodacima – kaže Ivo Jelečević, voditelj strukovne škole u Srednjoj školi Petrinje. Pod njegovim nadzorom skupina mladića postupno je naučila pivski proces, u kojem  se koristi meka voda, hmelj, ječmeni slad i pivski kvasac. Zabilježili smo osnovnu tehnologiju: slad se kuha do 82 Celzijeva stupnja, dodaju aromatizirana i gorka smjesa hmelja, hladi na 27 stupnjeva, “cijepi” kvascem i ostavlja na fermentiranju sedam do deset dana. Takvo mlado pivo toči se u boce, uz mali dodatak fruktoze za osvježavanje okusa. Probali smo i ustvrdili da se drži deklaracije s naljepnice na poleđini “nefiltrirano i nepasterizirano svijetlo pivo, sadrži ječmeni slad, hmelj, alkohola 5%”. S druge strane boce od pola litre etiketa je s imenom Petrus i naznakom proizvodnje u petrinjskoj školi.

Idu na sajmove

– U dogovoru s kolegama profesorima iz hrvatskog i povijesti, naziv Petrus dali smo po latinskom imenu za kamen, što je, kako ističu neki stručnjaci, korijen imena grada Petrinje – objašnjava I. Jelečević.

– Lepeza jestivih proizvoda nastaje u školskom praktikumu prehrambenih tehničara, slične inovacije svoje struke ostvaruju cvjećari, a jednako  vinogradari, voćari i vinari. Svi su im laboratoriji smješteni u zgradi, od podruma do potkrovlja. Hrana i bezalkoholna pića koriste se najviše unutar škole, a u iznimnoj prodaji izvana, novac od prodaje ulaže u opremanje i nova pomagala kojima učenici šire praksu i produbljuju znanje – kaže ravnatelj Ante Balen. Ovojesenske ekoproizvode petrinjski srednjoškolci prodavat će do Božića na srodnim sajmovima u Zagrebu, Sisku i Petrinji. Prvi put u ponudi je njihovo pivo Petrus.

>>Agropoduzetnici zimu dočekuju – rajčica se sije, lozni cijepovi trape

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije