Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oštećeno 65 objekata

Vinkovci će u cijelosti svojim građanima pokriti nastalu štetu od nevremena

Branimir Bradarić
25.07.2023.
u 12:54

"Naš grad nije imao uvjete za proglašenje elementarne nepogode. Naime, tek šteta utvrđena na 30 posto objekata element je za proglašenje prirodne nepogode. Kako Vinkovci imaju oko 15.000 objekata, a oštećenja su utvrđena na ukupno 65, svima je jasno da mi nismo imali uvjete u tom pogledu", rekao je gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.

Gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić danas je na konferenciji za novinare govorio o štetama koje su poslije vremena nastale na području grada kao i koracima koje je gradska uprava poduzela kako bi se iste sanirale. Prema njegovim riječima Vinkovce je nevrijeme dotaklo u jednom dijelu grada gdje su objekti pretrpjeli određene štete ali i da se nastala šteta ne može niti u jednom trenutku usporediti se sa susjednim općinama koje su stradale praktično u cijelosti.

-U tom smislu, a po prijavljenom broju šteta, u razgovoru sa županom, naš grad nije imao uvjete za proglašenje elementarne nepogode. Naime, tek šteta utvrđena na 30 posto objekata element je za proglašenje prirodne nepogode. Kako Vinkovci imaju oko 15.000 objekata, a oštećenja su utvrđena na ukupno 65, svima je jasno da mi nismo imali uvjete u tom pogledu. Ne manje važno, do ovog trenutka, osim nekoliko telefonskih kontakata, nismo zaprimili ni jedan zahtjev za naknadu štete kod naših OPG-ovaca odnosno tvrtki na poljoprivrednim površinama, a prema procjenama teško da će i tu biti 30% - rekao je Bosančić.

Najavio je i kako će do kraja tjedna sve prijavljene štete biti isplaćene u 100% iznosu prikazane kroz račune. Pojasnio je da ako su sugrađani dizali materijal u tvrtkama, novac će biti plaćen tvrtkama, a ako imaju račune isplata će ići izravno na tekući račun, dakle cijeli iznos štete koju su imali. Prema procjenama štete na obiteljskim kućama u Vinkovcima biti će oko 30.000 eura. Ukazao je i kako se u javnosti Vinkovce povezuje s okolnim općinama pojašnjavajući kako je on kao gradonačelnik isključivo zadužen za Grad Vinkovce te da nema nikakve ingerencije niti nad jednom općinom ali i da su Vinkovci tu da pomognu koliko god mogu.

POVEZANI ČLANCI:

-To je političko lešinarenje. Kada se dogode, nažalost, ovakve ili slične krize, uvijek se pojave takvi koji koriste tuđu muku kako bi profitirali u političkom smislu. Ali moraju znati da takvi populistički postupci koji koriste tuđu nesreću ne mogu donijeti dobro i žao mi je što uopće postoje u medijskom prostoru ljudi koji su spremni raditi takve stvari – rekao je Bosančić.

Prokomentirao je i razmjere štete kao i korake koji su proteklih dana učinjeni da se iste saniraju rekavši kako u početku nitko nije bio svjestan razmjera štete ali i da se napravimo maksimalno koliko se moglo. Istakao je kako je gotovo cijela županija stradala i da je u istom trenutku pomoć trebala svima. Zahvalio je i svim djelatnicima gradske uprave i Agencije koji su razumjeli ovaj trenutak i odrekli se regresa u visini 200 eura. Ukupan iznos od 40.000 eura bit će uplaćen susjednim općinama Stari Jankovci, Privlaka, Andrijaševci i Ivankovo, svakoj po 10.000 eura, s ciljem pomoći obiteljima čije su kuće najviše stradale.

>> VIDEO Večernji proveo dan sa zagrebačkim vatrogascima: 'Od potresa smo stručnjaci za dimnjake, a od oluje i za drveće'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije