Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Vinko Martinović Štela oslobođen optužbi za ubojstvo iz 1996.

Štela se na objavi presude nije pojavio, a teretio se za ubojstvo Jasmine Đukić 1996. u Mostaru
06. studenoga 2015. u 13:35 4 komentara 2497 prikaza
Vinko Martinović Štela
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

- Dokazni postupak u ovom predmetu je bio kompromitiran i kontaminiran i izricanje osuđujuće presude bilo je apsolutno nemoguće pa se zbog toga ne može smatrati da je optuženi počinio kazneno djelo za koje se teretio. Ovo vijeće smatralo je da nije dokazano da je optuženi Martinović počinio to za što ga se tereti, a jedini eventualni dokaz protiv njega bio je iskaz svjedoka Đine Zekana iz  istrage. Zekan je osoba koja je bila na mjestu događaja te je tamo poduzimala neke radnje, no usprkos tome ovdje je bio samo svjedok. No njegov iskaz iz istrage je kontaminiran jer ga je promijenio, a  kasnije je i vještak medicinske struke svjedočio o njegovom psihološkom stanju. S druge strane, niz svjedoka potvrdio je Martinovićev alibi, a svjedoci su i  iskazivali da je oko ovog predmeta bilo i nedopustivih pritisaka - kazala je Ivana Čalić, predsjednica sudskog vijeća zagrebačkog Županijskog suda, obrazlažući nepravomoćnu oslobađajuću presudu Vinku Martinoviću Šteli.

Štela se na objavi presude nije pojavio, a teretio se za ubojstvo Jasmine Đukić 1996. u Mostaru. Riječ je o ponovljenom suđenju jer su prethodne dvije presude - prva osuđujuća na osam godina zatvora  iz 1998. i druga oslobađajuća iz 2013. ukinute. Njegova obrana tvrdila je da je cijeli postupak konstruiran kako bi se Štela 1999. izručio Haagu, gdje je na koncu bio osuđen na 18 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima u BiH. Iz haaškog zatvora je pušten 2012., nakon čega mu je u Zagrebu ponovo suđeno za ubojstvo Jasmine Đukić.

Njegova obrana isticala je, pozivajući se na transkripte razgovora iz ureda dr. Franje Tuđmana, kako je 1998., kada je trajalo prvo suđenje, tadašnjem državnom vrhu odgovaralo da Štela bude osuđen. Ti transkripti bili su dio ovog sudskog postupaka, a o njihovom sadržaju svjedočili su Miroslav Tuđman i Ivan Penić.

>> Je li Štela bio žrtva zavjere državnog vrha kako bi ga se izručilo Haagu?

ANALIZA
Može li se scenarij SDP-a i Možemo! ponoviti na desnici? Evo što kažu analitičari
HUO
SAMO NA VEČERNJI TV-U OD 13 SATI
Doznajte kako se možete osigurati i financijski zaštititi od privatnih i poslovnih rizika