Naslovnica Vijesti Svijet

Rezolucija o seksualnom nasilju u ratu ublažena, SAD zaprijetio vetom zbog pobačaja

SAD je tražio da se iz teksta rezolucije, koju je predložila Njemačka, ukloni pasus koji se odnosi na nužnost osiguravanja svekolike pomoći žrtvama seksualnog nasilja, uključujući spominjanje "spolnog i reproduktivnog zdravlja žena", što su Sjedinjene Države shvatile kao prešutnu potporu pobačaju
23. travnja 2019. u 23:45 7 komentara 989 prikaza
Vijeće sigurnosti UN-a prihvatilo ublaženu rezoluciju o seksualnom nasilju u ratu
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Vijeće sigurnosti UN-a u utorak je usvojilo ublaženi tekst rezolucije UN-a o seksualnom nasilju u ratnim sukobima nakon što su Sjedinjene Države zaprijetile vetom u slučaju da se ne prihvate zahtijevane promjene u tekstu.

Anders Holch Povlsen Krvoproliće u Šri Lanki Milijarder izgubio troje djece, ovo je zadnja fotografija prije smrti

SAD je tražio da se iz teksta rezolucije, koju je predložila Njemačka, ukloni pasus koji se odnosi na nužnost osiguravanja svekolike pomoći žrtvama seksualnog nasilja, uključujući spominjanje "spolnog i reproduktivnog zdravlja žena", što su Sjedinjene Države shvatile kao prešutnu potporu pobačaju. Rezolucija je prihvaćena glasanjem nakon što je uklonjen cijeli odlomak teksta.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas kazao je da rezolucija predstavlja prekretnicu, no francuski je veleposlanik Francois Delattre kazao da je "neshvatljivo" ne spomenuti  spolno i reproduktivno zdravlje kad se govori o žrtvama silovanja i seksualne agresije. Dodao je da je zabrinut činjenicom da je prijetnja vetom korištena "kako bi se dovelo u pitanje 25 godina napretka na području ženskog zdravlja".

"Nedopustivo je i neshvatljivo da Vijeće sigurnosti ne može prihvatiti činjenicu da bi žene i djevojke koje su bile žrtve seksualnog nasilja u sukobima i koje nisu željele ostati trudne trebale imati pravo prekida neželjene trudnoće", kazao je veleposlanik.

Stadionska diplomacija Obećali su nam sagraditi stadione, ali evo što Kineze zapravo zanima

Britanija, Belgija i Južnoafrička Republika su među ostalim državama izrazile žaljenje zbog izbacivanja navedenog dijela teksta rezolucije. Kina i Rusija su također imale primjedbe na tekst rezolucije koje su se odnosile na druge njezine dijelove, ali su se suzdržale kako ne bi vetom onemogućile prihvaćanje rezolucije.

Dobitnici Nobelove nagrade za mir Nadia Murad i Denis Mukwege bili su, zajedno s odvjetnicom za ljudska prava Amal Clooney, prisutni na raspravi koja je trajala cijeli dan.

Predstavnica UN-a zadužena za seksualno nasilje u ratnim sukobima Pramila Patten naglasila je u raspravi kako je izuzetno potrebno omogućiti sveobuhvatne usluge žrtvama nasilja, uključujući spolno i reproduktivno zdravlje.

VIDEO Što se krije u torbi koju nosi Putinov tjelohranitelj:

Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
 • Avatar crvenikartonzbogistine
  crvenikartonzbogistine:

  seksualno nasilje u ratu je Ratni zlocin !

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  i tako ameri zaštitili svoje vojnike plaćenike od tužbi... više od 100 zemalja, među njima i ova bijeda u kojoj živimo, je natjerala da potpišu ugovor kojim se jamči da američki vojnici koje traže zbog ratnih zločina neće biti izručeni.... ... prikaži još! znači, silom osigurali i da se njihove ratne zločince neće procesuirati! i na tome im treba zapljeskati. a mi i srbi zbog seoskih čarki oko boljeg pašnjaka dali strancima na nam presuđuju i rade od nas budale, i još k tome masno zarade. a mi i dalje u svađu, jednako krvavih očiju ko 91-e. mene čudi što se uopće i išlo na donošenje ovakve oktroirane rezolucije. a sad se zapitajte koga amer štiti.

 • 4:

  Ali ratni zločin je utkan u američku divljačku doktrinu i oni svakako neće dozvoliti da se ozbiljno osuđuju ratni zločini.