Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ PRORAČUNA EU

Vijeće EU-a i Europskog parlamenta postigli dogovor o zakonu o poticanju proizvodnje streljiva

European Parliament in Strasbourg - iIlustration
Glories Francois/ABACA
07.07.2023.
u 10:02

Dogovorenom uredbom bit će hitno mobilizirano 500 milijuna eura iz proračuna EU-a za podršku povećanju proizvodnih kapaciteta za proizvodnju streljiva zemlja-zemlja i topničkog streljiva, kao i projektila.

Vijeće EU-a i Europski parlament postigli su u petak dogovor o zakonu o poticanju proizvodnje streljiva koji bi trebao osigurati dugoročno povećanje proizvodnje streljiva zemlja-zemlja, topničkog streljiva i projektila za potrebe Ukrajine i država članica. Privremeni politički dogovor o Aktu za podupiranje proizvodnje streljiva (ASAP) sada trebaju potvrditi svaka za sebe obje zakonodavne institucije, Vijeće i Parlament, a španjolsko predsjedništvo očekuje da će se to dogoditi do kraja ovoga mjeseca.

Dogovorenom uredbom bit će hitno mobilizirano 500 milijuna eura iz proračuna EU-a za podršku povećanju proizvodnih kapaciteta za proizvodnju streljiva zemlja-zemlja i topničkog streljiva, kao i projektila. Akt predviđa uspostavu “instrumenta”  putem kojeg će EU financijski podržati jačanje kapaciteta industrijske proizvodnje EU-a za streljivo i projektile duž cijelog opskrbnog lanca. Ta potpora bit će u obliku bespovratnih sredstava za europsku obrambenu industrije da poveća svoje proizvodne kapacitete i riješi identificirana uska grla u proizvodnji.

Osim toga, uredba bi trebala olakšati pristup financiranju za tvrtke iz EU-a koje proizvode streljivo i projektile, putem posebnog fonda koji bi trebao olakšati tvrtkama pristup javnom i privatnom financiranju, kako bi se ubrzala ulaganja potrebna za povećanje proizvodnih kapaciteta. Vijeće EU-a je u ožujku ove godine dogovorilo tzv. trostruki plan pomoći Ukrajini u streljivu. Prvi dio toga plana težak milijardu eura predviđa hitnu isporuku projektila zemlja-zemlja i topničkog streljiva iz postojećih zaliha ili kroz promjenu prioriteta u postojećim narudžbama. Drugi dio plana predviđa kupnju granata od 155 mm za dodatnih milijardu eura kroz zajedničku nabavu.

Treći dio toga dogovora predviđa potporu povećanju proizvodnih kapaciteta europske obrambene industrije, što je osigurano današnjim dogovorom o Aktu za podupiranje proizvodnje streljiva (ASAP). Europska unija je morala brzo reagirati kada je postalo jasno da europska vojna industrija nema proizvodnih kapaciteta za brzu proizvodnju granata u količinama koje Ukrajini trebaju i da se postojeće zalihe prazne brže nego što se očekivalo.

VEZANI ČLANCI:

VIDEO: Promocija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije