Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ruđer Bošković

VIDEO Život jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika, preteče Einsteina

Ruđer Bošković
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
23.01.2020.
u 09:32

Bošković je svojim predviđanjima kao genijalni vizionar omogućio niz kasnijih otkrića i postao začetnik moderne fizike.

Znanstvenici, izumitelji, književnici, umjetnici, istraživači, učenjaci… Hrvati se mogu ponositi cijelim nizom istaknutih sunarodnjaka koji su kroz povijest svojim djelovanjem zadužili kako svoju domovinu, tako i cijeli svijet, no mnogi premalo znaju o hrvatskim velikanima. Također, Hrvatska nije iskoristila potencijal da se na svjetskoj sceni brendira kroz uspjehe svojih velikana te je stoga Večernji list u 2020. godini odlučio pokrenuti veliki multimedijalni projekt “Hrvati koji su mijenjali svijet”.

Ruđer Bošković, najsvestraniji hrvatski znanstvenik i preteča 
Einsteina, prvi je velikan kojeg smo odlučili predstaviti. Rođen je u Dubrovnik u 1711., a preminuo je u Milanu 1787. godine.

 

Jedan je od najvećih europskih umova svojega vremena i najsvestraniji hrvatski znanstvenik svih vremena. Bio je podjednako uspješan matematičar, astronom, geodet, fizičar, teolog, filozof, diplomat, arheolog i pjesnik te svećenik isusovac. Razvijao je europsku znanost 18. stoljeća djelujući u Rimu, Milanu i Parizu, ali i ostalim europskim metropolama toga vremena, od Londona i Beča do Carigrada i Sankt Peterburga, ostavivši važna djela na području matematike, fizike, astronomije, geodezije i filozofije. Njihov utjecaj osjećao se neprestano sve do početka 20. stoljeća.

Doduše, Bošković nije ostao upamćen po velikim epohalnim otkrićima, ali je svojim predviđanjima kao genijalni vizionar omogućio niz kasnijih otkrića i postao začetnik moderne fizike. Njegovo je kapitalno djelo “Teorija prirodne filozofije” (Theoria philosophiae naturalis), objavljeno u Beču 1758., u kojemu tvrdi da se tijela sastoje od konačnog broja nedjeljivih i neprotežnih točaka čije je svojstvo sila koja je na malim udaljenostima odbojna, a u većim prelazi u privlačnu.

Gotovo je nevjerojatna snaga intuicije kojom je Bošković stoljeće i pol prije Alberta Einsteina mogao doći na ideju o relativnosti prostora i vremena, konstantnoj brzini svjetlosti i mogućnosti prostora s četiri dimenzije. Imajući to na umu, ne zvuči nam pretjerana tvrdnja Friedricha Nietzschea da je Boškovićeva teorija o strukturi tvari, uz Kopernikovu ideju heliocentričnog sustava, „najveći trijumf nad osjetilima koji je do sada postignut“.

Komentara 16

MA
mateivic1
16:06 23.01.2020.

Bošković je Hrvat ali srbuma to smeta her prisvajaju Hrvatsku povijest da bi imali opravdanja za buduće ratove na teritoriju Hrvatske.

AA
Aaa
09:44 23.01.2020.

Nemoguce da je jedna takva licnost hrvat... prema inteligenciji i uspjehu to mora biti pripadnik izabranog Srpskog naroda.

BA
bandido
21:23 23.01.2020.

Ruggiero postao Rudjer. Pa ga slave isto ko Fausta (Fausto) Vrancica ko hrvate. Max je hrvat, Rafael je hrvat Ante je hrvat, Franjo je hrvat. Drzte se njih.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije