Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
došlo je do komešanja i naguravanja

VIDEO Trenutak kada je kulminirala svađa u Saboru: 'Jesam se ja za to borio, bando prokleta'

Sbor svađa
Foto: Hrvatski sabor
1/2
19.04.2023.
u 14:09

Sabor je prihvatio Vladin prijedlog da se Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira izmijeni u hitnoj proceduri. Za hitni postupak izjasnilo se 75 zastupnika, a 30 ih je bilo protiv.

Vladin prijedlog o izmjenama Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira izazvao je danas žestoku raspravu u Saboru. Bilo je vrijeđanja, citiranja ustaškog pozdrava, svađa... a predsjednik Sabora Gordan Jandroković podijelio je niz opomena zastupnicima. Inače, Sabor je na kraju i prihvatio Vladin prijedlog da se Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira izmijeni u hitnoj proceduri, i to sa 75 glasa za. 

Zastupnik Miro Bulj zaradio je četiri opomene, zbog čega ga je Jandroković zamolio da napusti dvoranu. Kad je Bulj krenuo van, a šef Sabora odredio stanku, došlo je do komešanja. Tijekom stanke zastupnik Krešo Beljak i Željko Sačić krenuli su prema govornici.

- Četiri opomene, zbog čega?! - galamio je Beljak na Jandrokovića, a Sačić je kraj njega vikao kako ne želi izići iz Sabornice, čuje se na videu koji je objavio HRT. - Nećete me ušutkati, kukavice jedna! Nećete me izbacivati van. Ovdje ću vam cijeli dan ometati. Ja želim sudjelovati u današnjoj raspravi, ja ću vas ometati cijeli dan. Sram vas može biti. Jesam se ja za to borio, bando prokleta - galamio je Sačić dok Jandroković odlazi s govornice.

 

A što se zapravo dogodilo, objasnio je nakon stanke šef Sabora te pozvao kolege da civilizirano komuniciraju.

"Kolega Bulj dobio je četvrtu opomenu jer je nastavljao govoriti nakon što sam ga više puta upozorio, krenuo je van zaista, a tada je kolega Beljak viknuo: 'Ostani Miro, ne idi.' Bulj se vratio natrag, a Beljak je zaradio opomenu. Kolega Sačić je imao tada jednu ili dvije opomene, a kada se to dogodilo, Beljak je počeo vikati, vrijeđati, a onda su on i kolega Sačić krenuli prema dolje, praktički s namjerom, neću reći da se fizički obračunaju, ali da dođu ispred mene i da mi na neki način zaprijete“, objasnio je Jandroković nakon povratka sa stanke.

Video: Jandroković o sukobu u Saboru: Svašta su kolege izgovorili o meni osobno, neke stvari ne mogu tolerirati

"U trenutku dok smo u sabornici i dok je stanka, dođe netko i počne vikati i fizički prijetiti. Da ja to ignoriram? Pa ne mogu. Valjda smo civilizirani u Hrvatskom saboru i valjda se nećemo na taj način obraćati jedni drugima i komunicirati, to je potpuno neprihvatljivo. Svašta su kolege izgovorili o meni osobno i to je na njihovu dušu, međutim cijeli scenarij, cijeli spektakl spuštanja dolje i prijetnje, to stvarno ne mogu tolerirati. To su razlozi zašto sam postupio tako kako sam postupio i pozivam vas da se smirimo i da civilizirano komuniciramo", kazao je Jandroković saborskim zastupnicima. 

"Imamo različita mišljenja, nekad su te rasprave vrlo rubne. Upozorio sam da to ne činimo, posebno u kontekstu slavljenja ili stavljanja u pozitivan kontekst nekih termina ili simbola koji su povezani s NDH, to ne možemo i nećemo tolerirati. Pozivam da se vratimo u neku normalnu raspravu i da se ne poigravamo stvarima koje štete, ako baš hoćete, i ugledu Hrvatske", kazao je Jandroković. 

Sabor je potom prihvatio Vladin prijedlog da se Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira izmijeni u hitnoj proceduri. Za hitni postupak izjasnilo se 75 zastupnika, a 30 ih je bilo protiv.

Video: Svađa u Saboru oko pozdrava: "Za dom spremni": Jandroković izbacio Bulja iz sjednice

Komentara 14

AA
Aapp
15:53 19.04.2023.

Pa ako ide Slava Ukraini! (A ide) i ako nitko ne kažnjava Srk i Čepić, orgijanje u Kumrovcu, zlocinačku petokraku (a ne kažnjava) i ako se Šoškocaninu i četnicima još drže spomenici po Hrvatskoj (a drže), onda Za Dom Spremni ne zaslužuje nikakvu kaznu, ni u kojem kontekstu.

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
15:59 19.04.2023.

Bliži se izborna godina... Red je izvaditi U i Petokraku iz naftalina

DA
damascus
16:10 19.04.2023.

I hrvatska kuna je nazivom, imenom valute povezana sa NDH, ali je jedini pravi predsjednik RH Tuđman utvrdio da to bude hrvatska valuta. Smetalo je samo prekodrinskim ... ZDS ima svoju prošlost i u NDH ali i u domovinskom ratu i taj pozdrav koji je osvjetlao našu borbu protiv agresora, nije danas prvenstveno vezan za HDH, nego za domovinski rat. Dakle time je i rehabilitiran kao pozdrav iz domovinskog rata koji Pupovac i Plneković ne mogu shvatiti jer je jedan bio prijtajeni jatak agresora a drugi rata nije vidio zbog kukavičluka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije