Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Kako je počela agresija na RH: 'Razoružali su Hrvate, ali ročnici JNA tresli su se kao šibe'

Zapovjednik milicijske postaje u Pakracu Jovo Vezmar pokrenuo je mobilizaciju rezervnog sastava policije isključivo srpske nacionalnosti...
01. ožujka 2019. u 08:20 130 komentara 10288 prikaza
Domovinski rat
Foto: Studio23

Iako nikad nije formalno definiran početak rata u RH, može se reći da je 1. ožujak 1991. bio početak oružane agresije na RH. SAO Krajina na području zapadne Slavonije proglašena je 28. veljače, a zapovjednik ovdašnje milicijske postaje u Pakracu Jovo Vezmar pokrenuo je mobilizaciju rezervnog sastava policije isključivo srpske nacionalnosti.

Akcija Maslenica - Novigrad OBRANA NOVIGRADA VIDEO Protivnik je bio nadmoćan, onda su došle 'Crne mambe' i razbile im elitne postrojbe

Podijelivši naoružanje, 1. ožujka na prijevaru je doveo u postaju sve pripadnike policijskog sastava i razoružao sve pripadnike policije hrvatske nacionalnosti.

Pogledajte video u kojem sudionici pričaju o akciji

 

U suradnji s visokim oficirima JNA, planiran je ulazak jedinica JNA kako bi se zadržalo takvo stanje. Presudna je bila brza reakcija snaga specijalne policije koje su upale u Pakrac i na prepad zauzele policijsku postaju, preuzele kontrolu nad Pakracem i razoružale dio pobunjenika.

1. veljače 1993. VIDEO Dan kada je poginulo najviše pripadnika HV-a u akciji Maslenica

Ovom brzom reakcijom osujećena je planirana intervencija JNA, koja je u Bjelovaru imala jake oklopne snage i brojno pješaštvo na odsluženju vojnog roka. Igrokaz sa zbjegovima ugroženog srpskog naroda zaključen je 9. ožujka, kada je došlo do njihova povratka. Milošević je tada izvršio pritisak na lokalne pobunjenike da se malo smire jer nisu stvoreni preduvjeti za izravan sukob JNA s RH.

Ubrzo je propao i pokušaj puča koji je organiziralo vodstvo JNA u Predsjedništvu SFRJ, a sam Milošević privremeno se morao okrenuti unutarnjim problemima u Srbiji jer je Beograd bio pod opsadom opozicijskih demonstranata, zbog čega se situacija privremeno smirila.

Pomoćni pravac, oslobađanje aerobaze Zemunik Domovinski rat VIDEO 'Bio je to najstrašniji dan. Dovukli su sve što su mogli, granate su padale kao kiša'

Ovom akcijom specijalnih snaga RH osujećeno je stvaranje opasnog uporišta iz kojeg je planiran prodor prema Varaždinu, Zagrebu i državnoj granici s Mađarskom, čime bi se odsjeklo Istočnu Slavoniju, bitno promijenivši okolnosti daljnjih ratnih događanja. U akciji su ranjena tri pripadnika specijalnih postrojbi MUP-a RH.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

Video – Prvi veliki poraz Ratka Mladića

Osvojite paket u vrijednosti 10.000 kuna!

Podijelite s nama uspomenu koja vas veže uz Večernji i osvojite poklon paket u vrijednosti 10.000 kuna! Svoju priču možete nam poslati kao samostalni tekst, tekst i fotografiju ili kao video putem ove stranice. Radove ćemo objaviti 01. travnja 2019. a pobjednik/ca će biti proglašen/a 03. svibnja 2019.

Hrvatska - Španjolska
SLAVE NASLOV
Pogledajte što španjolski mediji pišu nakon pobjede, dotaknuli se i hrvatskog ponosa
PoKRENI
PONOSNO VOLONTIRAMO
Korporativnim volontiranjem do boljih promjena u društvu
  • olujadolazi:

    Hrvati se boriše za dom svoj.Da nije bilo napada,ne bi se morali braniti.Mi smo ,Hrvati za ljevičare i velikosrbe svi neke Ustaša iako Ustaše ne postoje od 50 godinaTo je ludilo u glavama mrzitelja Hrvatske.

  • lemy:

    A zašto nebi opet građani slušali kada, kako i zašto je počelo. Kome to smeta, učesnicima tih događaja sigurno ne tj. stvaranje četničke SRAO krajine. Zemlja možda i je u lošem stanju baš i najviše zbog četničke agresije na lijepu našu.

  • Neo001:

    Na žalost Hrvati su se morali boriti protiv 2 neprijatelja, protiv srba i domaćih izdajnika koji nisu htjeli slobodnu hrvatsku već ostana k u srboslaviji, koji su predali sve naše naoružanje teritorijalne odbrane srbima da nas imaju čime ubijati. Taj ... prikaži još! drugi unutarnji neprijatelj je i danas najgori neprijatelj Hrvata