Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO Dan kada je poginulo najviše pripadnika HV-a u akciji Maslenica

Obrambena faza VRO Maslenica – Obrana Kašića
01. veljače 2019. u 08:52 68 komentara 33042 prikaza
Pogledajte galeriju 1/4

Donosimo još jednu priču i videopregled detalja iz vojno-redarstvene operacije Maslenica koja je proteklih dana obilježila 26. obljetnicu. 

Peruća Obljetnica Peruće 'Nadao sam se da neće biti toliko zločina i da neće minirati branu, no oni su aktivirali eksploziv'

Već tijekom prvih dana napadnog dijela operacije Maslenica koja je započela 22. siječnja 1993. godine, odnosno operacije Gusar, neprijateljska 92. motorizirana brigada aktivno je djelovala na svim smjerovima napada, no ti pokušaji bili su razbijani i oslobađao se dodatni prostor.

Pogledajte video u kojem sudionici pričaju o akciji

Nakon četvrtog dana djelovanja, hrvatske snage dobile su zapovijed o zaustavljanju daljnjih napadnih djelovanja.

U tom trenutku pristižu pojačanja iz ostalih okupiranih dijelova Hrvatske – iz Korenice, Bosne i Hercegovine, stigla je jedinica za posebne namjene Vukovi s Vučjaka, kao i Arkan sa svojim postrojbama. 

Naspram ključne točke obrane u Kašiću stajala je i dominantna kota Debelo brdo koje je desetljećima JNA utvrđivala, opremivši ga teškim topništvom koje je nesmiljeno zasipalo hrvatske položaje. 

Maslenica: Glavni pravac napada kojeg je nositelj 4. gbr Domovinski rat VIDEO 'To je bilo ono što su oni zvali 'opća bježanija''

U izmjeni iscrpljenih pripadnika 4. gardijske brigade, dolazi taktička skupina 3. gardijske brigade.

U jednom trenutku situacija s Kašićem djelovala je izgubljena, no 3. gbr, uz potporu ostalih postrojbi, razbija neprijateljske snage i zadržava ovu poziciju uz najveće pretrpljene gubitke jedne jedinice u VRO Maslenica.  

No ni naše elitne postrojbe nisu ostale dužne neprijatelju. U ovim borbama, uz velike gubitke u ljudstvu i tehnici, pogiba i zapovjednik Vukova s Vučjaka, pukovnik Veljko Milanković.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

VIDEO Maslenica: Glavni pravac napada

 

SVEMOĆ UDBE
Bivši agent Udbe progovorio za Večernji: Priče o službi nisu mit, znam tko danas drma Hrvatskom
Hrvatski Telekom
UPRAVLJA S 516 E-PUNIONICA
Hrvatski Telekom: Predvodnik e-mobilnosti u regiji
  • Deleted user:

    Čast mi je što sam tada navodio naše minobacače(igrom slučaja jer je stigla dojava da je Veljko došao u komandu,a mi nismo imali nikoga bliže nego li mene na "petici") koji su uspješno razbili komandu četnika i teško ranili Veljka Milankovića

  • mikrogrizzly:

    Za one koji ne znaju, prvi put u povijesti HV je tada primijenjen helikopterski desant i 3 gbr je izuzetno teško stradala u Kašiću jer su "uletjeli" bez poznavanja kraškog terena, lokalne konfiguracije itd. itd. Ukratko, jedna od najviše krvavih ... prikaži još! epizoda je bio baš Kašić i tamo je tek došlo do izražaja da kontinentalne gardijske brigade trebalo pripremati prije nego što ih se aktivira na nepoznatom kraškom terenu...

  • zip123:

    Vjecna slava i hvala.