Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Domovinski rat

VIDEO 'Bio je to najstrašniji dan. Dovukli su sve što su mogli, granate su padale kao kiša'

Pomoćni pravac, oslobađanje aerobaze Zemunik
Foto: Studio23
1/2
25.01.2019.
u 09:10

Napadi su nastavljeni i djelomično je oslobođeno selo Škabrnja, no zadržavanje dominantnih položaja u Zemuniku Gornjem i Biljanima Donjim dovest će do teških borbi i velikih stradavanja

Obljetnica VRO Maslenica obilježava se 22. siječnja, a tim povodom prisjećamo se prve velike i važne VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytona.

Pomoćni smjer, oslobađanje aerobaze Zemunik 

Aerobaza Zemunik bila je značajna baza iz koje se neposredno ugrožavalo sam Zadar. Kao isturena neprijateljska baza, imala je svoja dodatna uporišta u selima Murvica i Crno, na neposrednom ulazu u Zadar, a s pozicije brda Križ iznad samog grada vizualno se kontroliralo jedine cestovne pravce koji su išli prema jugu, Jadransku magistralu i alternativnu cestu kroz luku Gaženicu.

Pogledajte video – oslobađanje aerobaze Zemunik

Zauzimanjem pozicije na brdu Križ u proljeće '92. uspostavljena je kontrola nad ovim prostorom. Udar na neprijatelja išao je po bokovima u smjeru Briševo – Murvica – Smoković, Zemunik Donji – Smoković, kao i u smjeru brdo Križ – Babin Dub. Neprijatelj je pokrenuo grčevit napad na pravcu Zemunik Gornji – Zemunik Donji kako bi osigurao slanje pojačanja, no ovaj protunapad uspješno je razbijen i hrvatske snage ulaze u napuštenu aerobazu i selo Smoković.

Napadi su nastavljeni i djelomično je oslobođeno selo Škabrnja, no zadržavanje dominantnih položaja u Zemuniku Gornjem i Biljanima Donjim dovest će do teških borbi i velikih stradavanja, zbog čega su hrvatske snage bile prisiljene na povlačenje jer selo nije imalo strateške važnosti i nije bilo opravdanja za daljnje žrtve.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

VIDEO Obrana položaja na Velebitu

 

Ključne riječi

Komentara 32

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:21 25.01.2019.

Hm, a sad će opet srpski "junaci" zakukati da su ugroženi i da ih ustaše maltretiraju od stoljeća sedmog. Jedina greška u ovoj priči je da je unutarnji neprijatelj ostao ukopan u svojim krtičnjacima i kroz političke podzemne kanale potkapa ovakve priče koje su napravile ovo malo jada od državice. A mi ostali zadovoljili smo se s tri tisuće kuna penzije i popišanim stančićem od trideset kvadrata i tihom eutanazijom i nas koji smo to gradili i naše djece u Irskoj.

MA
MAX127
09:35 25.01.2019.

Sjetite se ponosnih dana..zrinjskih i frankopana!

HL
Hladan
09:19 25.01.2019.

Sad cete vidjet kad troprsti nanjuse ovaj clanak i pocnu sipati gnusne uvrede na racun Hrvata i HR. Njihovi komentari ce stajati, a jasno, svaki nas odgovor njima ovdje, ce biti "nagradjen" zutim i crvenim kartonima od zandara uvezenih iz Srbije!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije