Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

VIDEO 'Bio je to najstrašniji dan. Dovukli su sve što su mogli, granate su padale kao kiša'

Napadi su nastavljeni i djelomično je oslobođeno selo Škabrnja, no zadržavanje dominantnih položaja u Zemuniku Gornjem i Biljanima Donjim dovest će do teških borbi i velikih stradavanja
25. siječnja 2019. u 09:10 32 komentara 20730 prikaza
Pomoćni pravac, oslobađanje aerobaze Zemunik
Foto: Studio23
Pogledajte galeriju 1/2

Obljetnica VRO Maslenica obilježava se 22. siječnja, a tim povodom prisjećamo se prve velike i važne VRO koja će biti obrazac za organiziranje i provođenje daljnjih borbenih operacija sve do oslobađanja RH i prisiljavanja neprijateljskih snaga na potpisivanje Daytona.

Akcija Poskok Operacija Poskok 'Protiv nas je osim neprijatelja bilo i vrijeme. Mokri smo bili 26 dana, ali motiv je bio velik'

Pomoćni smjer, oslobađanje aerobaze Zemunik 

Aerobaza Zemunik bila je značajna baza iz koje se neposredno ugrožavalo sam Zadar. Kao isturena neprijateljska baza, imala je svoja dodatna uporišta u selima Murvica i Crno, na neposrednom ulazu u Zadar, a s pozicije brda Križ iznad samog grada vizualno se kontroliralo jedine cestovne pravce koji su išli prema jugu, Jadransku magistralu i alternativnu cestu kroz luku Gaženicu.

Pogledajte video – oslobađanje aerobaze Zemunik

Zauzimanjem pozicije na brdu Križ u proljeće '92. uspostavljena je kontrola nad ovim prostorom. Udar na neprijatelja išao je po bokovima u smjeru Briševo – Murvica – Smoković, Zemunik Donji – Smoković, kao i u smjeru brdo Križ – Babin Dub. Neprijatelj je pokrenuo grčevit napad na pravcu Zemunik Gornji – Zemunik Donji kako bi osigurao slanje pojačanja, no ovaj protunapad uspješno je razbijen i hrvatske snage ulaze u napuštenu aerobazu i selo Smoković.

Zadar, Maslenica Domovinski rat Obilježava se 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije "Maslenica"

Napadi su nastavljeni i djelomično je oslobođeno selo Škabrnja, no zadržavanje dominantnih položaja u Zemuniku Gornjem i Biljanima Donjim dovest će do teških borbi i velikih stradavanja, zbog čega su hrvatske snage bile prisiljene na povlačenje jer selo nije imalo strateške važnosti i nije bilo opravdanja za daljnje žrtve.

Ovi uspjesi opisani su u videu koji Večernji list objavljuje u suradnji s portalom Studio 23.

VIDEO Obrana položaja na Velebitu

 

KRANJČAROV BRAT EKSKLUZIVNO
Otkrivamo gdje je Cico proveo zadnja tri mjeseca života, brat Damir opisao posljednje dane
UHVATI BIORITAM
Koji kronotip posjedujete? Upoznajte se s ovim unutarnjim satom koji trebate slušati
 • Avatar Drazen Klaric
  Drazen Klaric:

  Hm, a sad će opet srpski "junaci" zakukati da su ugroženi i da ih ustaše maltretiraju od stoljeća sedmog. Jedina greška u ovoj priči je da je unutarnji neprijatelj ostao ukopan u svojim krtičnjacima i kroz političke podzemne kanale potkapa ... prikaži još! ovakve priče koje su napravile ovo malo jada od državice. A mi ostali zadovoljili smo se s tri tisuće kuna penzije i popišanim stančićem od trideset kvadrata i tihom eutanazijom i nas koji smo to gradili i naše djece u Irskoj.

 • MAX127:

  Sjetite se ponosnih dana..zrinjskih i frankopana!

 • Hladan:

  Sad cete vidjet kad troprsti nanjuse ovaj clanak i pocnu sipati gnusne uvrede na racun Hrvata i HR. Njihovi komentari ce stajati, a jasno, svaki nas odgovor njima ovdje, ce biti "nagradjen" zutim i crvenim kartonima od zandara uvezenih iz Srbije!