Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRAGEDIJA U ŠVICARSKOJ

VIDEO Obitelj skijaša smrznula se prije nego su uspjeli izgraditi sklonište: 'Ugledali smo groznu sliku'

Rescue operation after six touring skiers went missing in Evolene
Foto: Police Cantonale Valaisanne/REUT
1/5
12.03.2024.
u 14:45

Zermatt je, inače, popularno skijalište koje privlači turiste iz cijelog svijeta, a jedna od glavnih atrakcija je Tete Blanche, poznat po zahtjevnom terenu za skijaše. Ovo nije prva nesreća na području koje se pokazalo smrtonosno i za vrlo iskusne skijaše i planinare

Pet skijaša-trkača u dobi od 21 do 58 godina u subotu ujutro krenuli su iz Zermatta prema obližnjem gradu Arolli, nedaleko od planine Matterhorn na granici Švicarske i Italije, ali svoje putovanje nisu uspjeli završiti. Kod vrha Tete Blanche zahvatila ih je oluja, te su ostali zarobljeni na oko 3.500 metara nadmorske visine. Jedan od članova skupine oko 17 sati uputio je poziv u pomoć lokalnim hitnim službama, no helikopteri i spasilačke ekipe nisu im mogle prići.

Tek u nedjelju navečer uvjeti su bili dovoljno dobri da hitne službe pristupe planini, no već je bilo kasno. Pet od šest skijaša preminulo je čekajući pomoć, a potraga za šestim još traje, piše Daily Mail. Anjan Truffer, koordinator potrage, za lokalne medije opisao je scenu koju su zatekli kada su došli do lokacije na kojoj su skijaši čekali da nevrijeme prođe.

"Pronašli smo ružnu sliku... vidjeli smo da su skijaši-trkači pokušali napraviti sklonište od snijega kako bi se zaštitili od vjetra. Smrznuli su se do smrti, dezorijentirani..." ispričao je Truffer, dodajući kako se čini da su preminuli skijaši paničarili prije no što su izgubili svijest, jer su njihova tijela pronađena "razbacana" po planini.

Načelnik policije Valaisa, Christian Varone, kazao je kako su spasilačke ekipe dale sve od sebe da bi došle do zarobljenih skijaša, no uvjeti su bili grozni. "Pokušavali smo nemoguće" opisao je, ističući kako se ponekad jednostavno mora "nakloniti prirodi". Spasioci su morali odustati kako bi izbjegli "ozbiljno ugrožavanje vlastitih života".

POVEZANI ČLANCI:

U subotu poslijepodne, kada je zaprimljen poziv u pomoć, puhali su snažni vjetrovi, padao je snijeg, opasnost od snježnih lavina bila je visoka, a vidljivost iznimno niska. "Spasioci bi bili mrtvi u dvije minute" kazao je Truffer. Naglasio je i da su vremenski uvjeti već bili loši u trenutku kada se grupa zaputila na planinu iz Zermatta, te da ih je vjerojatnije zahvatila oluja nego lavina.

Potraga za šestim članom grupe nastavlja se dokle god ima nade, kažu švicarski spasitelji. Šest privatnih i dva vojna helikoptera sudjeluju u akciji, uz desetke planinara specijalista. Policija nije potvrdila identitete članova grupe, otkrivši tek da se radi o pet članova obitelji iz Valaisa i jednoj osobi iz Fribourga.

Zermatt je, inače, popularno skijalište koje privlači turiste iz cijelog svijeta, a jedna od glavnih atrakcija je Tete Blanche, poznat po zahtjevnom terenu za skijaše. Ovo nije prva nesreća na području koje se pokazalo smrtonosno i za vrlo iskusne skijaše i planinare.

GALERIJA Zimska čarolija karlovačke županije

Rescue operation after six touring skiers went missing in Evolene
1/9
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije