Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROGLASILI REPUBLIKU

Katalonski parlament izglasao nezavisnost, a Rajoy ih raspustio i raspisao izbore u Kataloniji

Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
27.10.2017.
u 23:08

70 od 135 zastupnika podržalo glasovanje o prijedlogu proglašenja republike.

Katalonski parlament u Barceloni izglasao je danas nezavisnost Katalonije od Španjolske, a uskoro bi španjolski parlament u Madridu trebao odobriti izvanredne mjere u cilju sprečavanja odcjepljenja.

Pratite posljednja događanja: 

23.00 - Hrvatska želi da se prijepor između Madrida i Katalonije riješi u okviru ustava Španjolske dijalogom, rekao je u petak hrvatski premijer Andrej Plenković reagirajući nakon što je katalonski parlament proglasio neovisnost ove španjolske pokrajine.

„Mi smo već nekoliko puta vrlo jasno kazali da želimo da se odnosi između Katalonije i Madrida, Španjolske, riješe u okviru dijaloga, ustavno-pravnog okvira Španjolske. Želimo da nema nasilja, da postoji dijalog", rekao je Plenković novinarima upitan o stavu vlade prema proglašenju katalonske neovisnosti. Zabilježili smo današnju odluku. Ona je donesena u momentu kada je nešto malo preko 50 posto zastupnika bilo u parlamentu. Ostali nisu ni sudjelovali u glasovanju. Nastojimo poslati poruku političke odgovornosti, dijaloga i europskih vrijednosti u Španjolskoj“, kazao je Plenković..

20.32 - Španjolski premijer Mariano Rajoy objavio je kako je raspustio katalonski parlament i raspisao izbore u Kataloniji koji se trebaju održati 21. prosinca. 

19.50 -  Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić izjavio je u petak kako Srbija ne priznaje proglašenu neovisnost Katalonije,  te da poštuje teritorijalnu cjelovitost Španjolske. "Sličnost između Kosova i Katalonije postoji isključivo u jednoj stvari, a to su jednostrani potezi", rekao je Dačić novinarima na Sajmu medija u Beogradu. Prema njegovoj ocjeni, “Kosovo i Katalonija imaju isti put, ali u ovom slučaju, velike sile ne priznaju neovisnost španjolske regije”. "Neće se, valjda, ovaj svijet zasnivati na tome da li vas vole velike sile ili ne, već na međunarodnom pravu", rekao je Dačić. 

19.15 -  Njemačka, Francuska i Velika Britanija ne priznaju neovinost Katalonije i podržavaju napore Madrida da u zemlji obnovi ustavni poredak, objavile su u petak vlade tih zemalja, javljaju agencije. Jednostranim proglašenjem neovisnosti prekršena su načela suvereniteta i teritorijalnog integriteta Španjolske, istaknuo je Steffen Seibert. "Njemačka vlada ne priznaje takvo proglašenje neovisnosti", dodao je ističući da Berlin podupire "čistu poziciju" Rajoya da uvede zakon i red.

17.30 - Španjolska ostaje "jedina sugovornica" Europske unije nakon glasovanja katalonskog parlamenta o neovisnosti, rekao je u petak Donald Tusk, predsjednik Vijeća EU-a koje zastupa 28 zemalja članica, prenose agencije. "Za EU se ništa ne mijenja. Španjolska je i dalje naša jedina sugovornica", napisao je Tusk u poruci na Twitteru, pozivajući ujedno španjolsku vladu da se odluči za "snagu argumenta a ne za argument sile", izjavio je Tusk.

17.00 - Glavna separatistička organizacija u Kataloniji pozvala je članove civilnih jedinica u Kataloniji da ignoriraju naredbe iz Madrida i da reagiraju "mirnim otporom"

16.55 - Glasovanje za proglašenje neovisnosti je nelegalno. Ovo što se danas dogašalo u katalonskom parlamentu dokaz je da je aktiviranje članka 155. španjolskog Ustava bilo nužno. Obećajem vratiti legalnost u toj regiji, izjavio je španjolski premijer Mariano Rajoy. 

16.45 - Očekuje se da španjolski premijer Rajoy brzo sazvati sjednicu vlade na kojoj će se usvojiti prve mjere uvođenja španjolske uprave u Kataloniji.

16.30 - Nakon jednostrane objave neovisnosti, brzo je reagirao i Madrid - gornji dom španjolskog parlamenta izglasovao je aktiviranje aktiviranje članka 155. i time otvorio put španjolskoj vladi da pokrene direktnu vlast nad Katalonijom. Opširnije pročitajte OVDJE.

16.15 - “Daljnje ignoriranje ovoga konflikta od strane europskih institucija postaje krajnje zabrinjavajuće jer je riječ o krizi koja se zbiva unutar Europske unije. Očekuju nas vrlo neizvjesni dani pa i mjeseci, dodaje hrvatski europarlamentarac Ivan Jakovčić te podsjeća sve aktere u španjolskoj krizi na iskustva iz zadnjeg rata na europskom tlu u kojem je, prije samo dvadesetak godina, proliveno mnogo krvi. "Stoga još jednom pozivam španjolske, katalonske i europske čelnike da pod svaku cijenu spriječe nova stradanja europskih građana”, zaključio je Jakovčić. Opširnije pročitajte OVDJE.

Katalonija
1/12

Katalonija proglasila neovisnost

Katalonska vladajuća koalicija "Zajedno za Da" i partnerska stranka Kandidatura narodnog jedinstva (CUP), koje imaju većinu u parlamentu, predložile su zastupnicima pokretanje uspostave samostalne republike na temelju rezultata referenduma održanog 1. listopada.

Oporbeni zastupnici stranaka koje se zalažu za cjelovitost Španjolske - Narodna stranka desnog centra, lijevi centar PSOE i stranka centra Građani - napustili su prostoriju u znak prosvjeda. Njihovi prijedlozi prethodno nisu prošli glasovanje.

 

70 od 135 zastupnika podržalo glasovanje o prijedlogu proglašenja republike

Nakon toga se prišlo glasovanju te je 70 od 135 zastupnika podržalo glasovanje o prijedlogu proglašenja republike. Deset zastupnika je bilo protiv, a dvoje neopredijeljeno.

Dok je predsjednica katalonskog parlamenta čitala rezultate glasovanja, pri svakom pročitanom "Da" ispred parlamenta bi se zaorio uzvik oduševljenja tisuća okupljenih ljudi koji su uživo pratili glasovanje. U masi su vijorile katalonske zastave, a među njima su bile istaknute i zastave Baskije, pokrajine na sjeveru gdje također postoji težnja za osamostaljenjem.

Katalonija
1/11

Oduševljenje se prolomilo ispred parlamenta a zastupnici koji su izglasali nezavisnost zapjevali su unutra katalonsku himnu. Priključili su im se okupljeni građani ispred parlamenta. "Živjela Katalonija", povikali su na kraju.

 Na referendum kojeg je bio zabrani španjolski Ustavni sud izašla su 2,3 milijuna stanovnika od ukupno 5,3 posto s pravom glasa. Od onih koji su izašli 90 posto je izjasnilo za nezavisnost. Referendum je suprotan španjolskom ustavu na snazi od 1978.

 Španjolski parlament bi u petak popodne trebao odobriti aktiviranje članka 155. ustava koji španjolskoj vladi dopušta preuzimanje kontrole nad katalonskom policijom, financijama, javnim medijima i telekomunukacijama. Mjere uključuju micanje aktualne katalonske vlade te sazivanje prijevremenih parlamentarnih izbora u roku od šest mjeseci. Ondje vladajuća Narodna stranka premijera Marijana Rajoya ima većinu mjesta te potporu najveće oporbene stranke PSOE.

Katalonija
1/25

Komentara 283

Avatar mali_Radojica- hibridni ratnik
mali_Radojica- hibridni ratnik
16:28 27.10.2017.

Tanka većina. Slično kao u Crnoj Gori gde se nezavisnost izglasala sa nešto više od 55% što ostavlja podeljeno društvo u budućnosti. Interesantno je kako se sličan sličnome raduje, evo, katalonski separatisti se sastali sa predstavnicima Kosova da razmene iskustva. Divno društvance, nema šta.

MO
mobitel20
15:51 27.10.2017.

Cestitam Kataloncima ! Znam da ce im put biti dug i tezak, ali svako putovanje pocinje prvim korakom. Rubikon su presli ! Btw.stravicno je saznanje da im je ovo bilo u zadnji cas jer su centralisticki hegemoni vec naselili tolikoko nekatalonaca u Kataloniju da su skoro postali manjina u vlastitoj zemlji ! Slicno su radili i velikosrbi uz pomoc ovdasnjih jugonacionalistickih sluga Beograda za sto su nagradjeni stanovima, tvrtkama, medijsko-kulturnom hegemonijom, katedrama na fakultetima i ostalim strdstvima kojima okupator "motivira" petokolonase i kolaboracioniste.

UV
Uvjekprotiv
15:52 27.10.2017.

Katalonija najbogatija pokrajina u Španjolskoj i prolazi istu situaciju kao i mi u Jugi. Financira slabo razvijene regije i španjolci ih tlace ko nas srbi do 90.Potupna podrska za nezavisnost.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije