Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

'Španjolska nije Jugoslavija'

"U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španjolske"
26. listopada 2017. u 22:06 135 komentara 7830 prikaza
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/16

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je u četvrtak kako Katalonci nisu pod represijom Španjolske pa da se ta situacija ne može uspoređivati s onom u bivšoj Jugoslaviji.

Carles Puigdemont ORION JUQUERAS 'Katalonski separatisti nemaju drugu opciju nego proglasiti republiku'

"U Kataloniji ne postoji problem kršenja ljudskih prava jer Katalonci, koji su mi dragi i čiju kulturu poštujem, nisu pod represijom Španjolske. Ne može se povlačiti paralela sa Slovenijom i drugim zemljama bivše Jugoslavije s onime što se događa u Kataloniji", rekao je Juncker u razgovoru za portugalsku televiziju RTP.

"Ja ne želim sutra ili prekosutra EU s 95 različitih zemalja. Izgubili bismo kontrolu. Nacionalno jedinstvo i europsko jedinstvo su stvari koje idu zajedno", rekao je 63-godišnji Luksemburžanin. On je tako ponovno odbacio mogućnost posredovanja u sukobu između Barcelone i Madrida, samo dan prije nego španjolski parlament odobri izvanredne mjere u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske.

Španjolska ministarstva bi tijekom šest mjeseci, do organiziranja prijevremenih katalonskih izbora, upravljala katalonskom policijom, financijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama. Katalonski parlament tijekom tog razdoblja ne bi mogao poništiti te mjere niti predložiti novog predsjednika regionalne vlade.

"Situacija je već malo izmakla kontroli jer su vlada i jedan dio katalonskog parlamenta izašli iz okvira zakona. Španjolski ustav je prilično jasan  - ne mogu se organizirati referendumi o odcjepljenju", rekao je Juncker. "Europa nema nikakvu ulogu u očitom konfliktu između Barcelone i Madrida. Španjolci su ti koji trebaju riješiti taj problem".

U četvrtak navečer odvija se rasprava u katalonskom parlamentu koji bi trebao odgovoriti na mjere pokrenute iz Madrida. Katalonski predsjednik vlade Carles Puigdemont prethodno je odbio sazvati prijevremene izbore nakon čega ga je u Madridu potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria optužila da odbija dijalog. Puigdemont je bio rekao kako nije sazvao izbore jer mu španjolska vlada nije dala garanciju da unatoč tome neće provesti mjere u Kataloniji.

Katalonija
1 / 7
Katalonija
Katalonija
1 / 25
Katalonija Katalonska kriza Hoće li Katalonija prije zasjedanja Senata proglasiti neovisnost Katalonija Silvije Tomašević Opcije za Španjolsku: Katalonski izbori ili državni udar Katalonija Aktiviran 155. članak Autonomija Katalonije nije ukinuta, ide se na nove izbore
Vinolog
USKRS KAO NIKADA DO SADA
Savjeti kako da ovogodišnji Uskrs ipak bude poseban
INA
HUMANITARNO
INA brine o zdravstvenim ustanovama, institucijama i udrugama
 • FidelkastroN:

  Koliko četnika po portalima nemogu virovati .Naravno da plačete za jugom kako i nebi kad vam više nema privilegiranih mista u miliciji ,vojsci ,poduzećima ,nema ni kurč... Po Jadranu .Prošla su vrimena " čut bre " .imate vi zašto plakat ... prikaži još!t i tekako imate .Još vas i mogu donekle razumit jer vam je velika Srbija zapisana u DNK .Ali ovi još 10 puta gori od vas domaći veleizdajnici ,šta su sada prvi prid oltarom velike rvatine a za vrime nakaradne umjetne tvorevine crkve su zaobilazili u širokom luku .E ti mi se tek baš ono gade ....A ovi Katalonci bi se želi hebbb a da im ne uđe ,e nemore to tako puške u ruke ili sa cvičem u ruci sanjati slobodu .

 • Deleted user:

  Da ali Kataloncinemaju srbe za susjede! Zato se netrebaju odcijepiti. Mi da smo bili sa austrijancima zajedno nikada se nebi odcijepili.

 • Avatar dzambo
  dzambo:

  Ovi iz Europe bas su se ''razgalamili'' a nigdje ih nije bilo PRIJE 1980....rasturi pa zavladaj.....