Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Hoće li Katalonija prije zasjedanja Senata proglasiti neovisnost

Do kraja tjedna znat će se hoće li Senat odobriti aktiviranje članka 155. ustava, ali i to hoće li Katalonija proglasiti neovisnost
24. listopada 2017. u 08:32 3 komentara 848 prikaza
Katalonija
Foto: Reuters/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Koalicija ‘Zajedno za da’, na vlasti u Kataloniji, zatražila je jučer od katalonskog parlamenta održavanje sjednice u četvrtak, s koje bi bio poslan odgovor španjolskoj vladi prije nego u petak španjolski parlament odobri izvanredne mjere u toj pokrajini.

Katalonija Silvije Tomašević Opcije za Španjolsku: Katalonski izbori ili državni udar

U međuvremenu, katalonske vlasti priopćile su kako neće izvršavati naredbe španjolske vlade.

Katalonski parlament, u kojem zagovornici nezavisnosti imaju većinu mjesta, sastao bi se tako 26. listopada, dan prije nego španjolski parlament namjerava potvrditi uklanjanje aktualne katalonske vlade, čije poslove bi preuzela španjolska ministarstva.

“Tražimo ovu kako bismo analizirali institucionalnu agresiju koju pretpostavlja primjena članka 155.”, rekao je Lluis Corominas, zastupnik koalicije “Zajedno za Da” nakon sastanka stranačkih glasnogovornika u parlamentu u Barceloni. Corominas je rekao kako će na “uzurpaciju funkcija” zagovornici nezavisnosti odgovoriti “na svim područjima” uključujući i pravno.

Izlaganje pred Senatom

U subotu su španjolski ministri nakon izvanrednog sastanka u Madridu aktivirali članak 155. španjolskog ustava kojeg bi u petak trebao odobriti senat, gornji dom španjolskog parlamenta, u kojem vladajuća Narodna stranka desnog centra ima većinu.

Potpredsjednica španjolske vlade Soraya Sáenz de Santamaría pozvala je predsjednika katalonske vlade Carlesa Puigdemonta da bude na izglasavanju tog članka navodeći da će dobiti priliku da iznese svoje mišljenje. Puigdemont je najavio da će svoja gledišta iznijeti pred odborom Senata u srijedu.

Stupanjem na snagu članka 155. španjolska ministarstva ili organi koje ona uspostave preuzeli bi upravljanje katalonskom policijom, financijama, javnim medijima, telekomunikacijama i informatičkim službama tijekom idućih šest mjeseci do održavanja izvanrednih parlamentarnih izbora u Kataloniji. Tijekom tog razdoblja katalonski parlament ne bi mogao donijeti niti jednu odluku suprotnu tim mjerama.

Bez prijevremenih izbora

Sazove li katalonska vlada prijevremene izbore do petka, odnosno do izglasavanja tog članka, mjere neće biti uvedene. No glasnogovornik katalonske vlade rekao je u nedjelju kako nemaju namjeru sazvati izbore.

Madrid je svojom odlukom da suspendira katalonsku autonomiju i preuzme sva tijela tamošnje vlasti zapravo pokazao nevoljkost da cijelu ovu kompliciranu i zamršenu situaciju riješi bez većih posljedica. Piše se o tome da ni jedna ni druga stana nisu pokazale volju da načine jedan korak unatrag, da progutaju ponos i da pokušaju pronaći rješenje koje neće izazvati dodatne podjele i koje neće dodatno produbiti krizu.

Katalonija
1 / 16
Prosvjed u Barceloni

- Sada se nalazimo na rubu provalije i čini se da nemamo druge opcije nego da koraknemo preko ruba. Nakon toga možemo se nastaviti svađati i prepirati na dnu provalije u koju smo pali, napisao je ugledni politički komentator Fernando Garea na portalu El Periodico. naglasivši kako obje strane misle da su izvojevale neku vrstu pobjede, no zapravo su poraženi i jedni i drugi. 

Katalonija Aktiviran 155. članak Autonomija Katalonije nije ukinuta, ide se na nove izbore Ukidanje autonomije Rajoy: Katalonci, sami ste tražili radikalne poteze! Anonymous HAKERSKI NAPAD Anonymousi za slobodnu Kataloniju: 'Pravda stiže. Španjolska, budi spremna'
auti nedopušteni
Razgovarali smo s čovjekom koji je dovezao Smart na Susak: Jedno me najviše zasmetalo...
Hrvatski Telekom
Prijenos signala
HT ima optičku infrastrukturu koja pokriva udaljenost od Zemlje do Mjeseca
  • aabbcc:

    Nije lijepo da se tamo neki seljaci sa balvanima na cesti porede sa osam milijuna Katalonaca..

  • Lily7:

    Katalonci su Nacija koja ima vlastiti jezik, kulturu, identitet i povijest. Ime Katalonija spominje se davno prije imena Spanjolska. Ja zelim Kataloncima NEOVISNU SLOBODNU KATALONIJU, isto kao sto sam zelila za sebe I moje Hrvate Neovisnu I Slobodnu Hrvatsku!