Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 39
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zlata vrijedan

Večernji list i Ministarstvo poljoprivrede biraju najbolji OPG

Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/6
09.06.2014.
u 13:45

– Zajedničkom suradnjom s Večernjim listom, ali i svim mjerama koje provodimo u Ministarstvu, želimo dati na važnosti ljudima kojima je poljoprivreda život – rekao je ministar

Ministarstvo poljoprivrede i Večernji list uz podršku HRT-a i županija biraju najbolje obiteljsko-poljoprivredno gospodarstvo (OPG) u Hrvatskoj. Riječ je o projektu Zlata vrijedan, kojemu je glavni cilj promocija poljoprivredne proizvodnje te uspješnih priča s hrvatskog agrara koji broji više od 180.000 obiteljskih gospodarstava, od kojih oko 95.000 u sustavu potpora.

S obzirom na to da je ovu godinu i UN proglasio Međunarodnom godinom obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina kazao je na današnjoj konferenciji za novinare kako proizvodnja hrane ima sve veći strateški značaj kao gospodarska snaga svugdje u svijetu. Iako je Ministarstvo u povodu toga održalo već niz aktivnosti, projekt Zlata vrijedan kao središnji će događaj biti najbolja prilika u kojoj će se ispričati pozitivne priče o najuspješnijima te pokazati koliko je poljoprivreda važna za Hrvatsku.

– Suradnjom s Večernjim listom, ali i svim mjerama koje provodimo u ministarstvu, želimo dati na važnosti ljudima kojima je poljoprivreda život – rekao je ministar.

Glavni urednik Večernjeg lista Goran Ogurlić predstavio je način odabira i kriterije koji će se koristiti pri izboru. Ideja je da svaka županija u Hrvatskoj te Grad Zagreb kandidiraju pet najboljih OPG-ova od kojih će sedmeročlani žiri prvo odabrati najboljeg po županijama – ukupno 21 OPG, od kojih će se potom odabrati tri najbolja, a jednog će izabrati čitatelji Večernjaka – objasnio je Ogurlić.

– Kategorije po kojima će se birati obiteljska poljoprivredna gospodarstva su: mlijeko i mliječni proizvodi, voće i povrće, maslinarstvo i žitarice, proizvodi od mesa, vinogradarstvo, pčelarstvo i proizvodi od meda – praktično na način na koji OPG-i sada apliciraju za novac pri Ministarstvu. Pritom želimo naglasiti da smo prije svega orijentirani na one OPG-e kojima se bave čitave obitelji, kako bismo promovirali poljoprivredu kao takvu – ali i obiteljske i tradicionalne vrijednosti prema kojima smo i kao list orijentirani – kazao je glavni urednik Večernjeg lista.

Župan Virovitičko-podravske županije i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić dao je podršku projektu te naglasio kako se nada da će on postati tradicionalan, dok je ravnatelj HRT-a Goran Radman istaknuo kako je HRT projekt prepoznao kao javni interes te da će ga “podržati produkcijski uz molbu svim kolegama u praćenju ovog događaja na pozitivan način”.

Izbor najboljeg OPG-a odvijat će se tijekom lipnja, srpnja i kolovoza. Najbolji, koji će osvojiti 30, 20 te 10 tisuća kuna, koje će morati namjenski utrošiti, bit će poznati 12. rujna, kada će se održati proglašenje pobjednika i dodjela nagrada. Na web stranici Večernjeg lista, koja će biti podignuta u tu svrhu, sve županije moći će se podrobnije informirati o kriterijima natječaja Zlata vrijedan te pronaći obrazac putem kojega mogu nominirati najviše pet obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava sa svog područja.

>>Obrazac pronađite na ovom linku: Zlata vrijedan

>> 'Ministarstvo poljoprivrede iskoristilo najviše sredstava iz europskih fondova'

Komentara 8

NZ
NAĐI-zaZAGREBbezkumova
17:42 09.06.2014.

Hoće li doći i neki stari/novi predsjednički kandidati da se izreklamiraju? I da kažu nešto o "regionu", tj. državama izvan Europske unije...?

ĆA
ćaćaća
20:36 09.06.2014.

jugić do jugića kroje hrvatsku..apotekari..

Avatar tajar
tajar
17:25 09.06.2014.

Predlažem da se bira i najbolja poljoprivredna apoteka!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije