MIJENJA SE ZAKON

Večernji doznaje: Osuđeni za nasilje u obitelji neće se moći kandidirati na lokalnim izborima

Alojz Tomašević nepravomoćno osuđen za obiteljsko nasilje
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/3
28.01.2021.
u 06:30

Prva politička žrtva zakonskih izmjena bit će požeško-slavonski župan Alojz Tomašević

Načelnicima općina i gradonačelnicima mandat će ubuduće prestajati čim odjave prebivalište iz općine i grada kojem su na čelu. Potvrđeno nam je to jučer u Ministarstvu pravosuđa i uprave, koje je u utorak u javno savjetovanje uputilo obrazac prethodne procjene izmjena Zakona o lokalnim izborima, a u kojem se kao cilj izmjena među ostalim navodi “preciziranje zakonske odredbe kojom se utvrđuje prestanak mandata zbog odjave prebivališta s područja jedinice”.

Slučaj Anite Nosić

Na ovakvo preciziranje već postojećih zakonskih odredbi Ministarstvo je potaknula odluka Upravnog suda u Splitu kojim je poništena njihova odluka po kojoj je Aniti Nosić, načelnici općine Lovreć, prestao mandat kada se odjavila iz Lovreća i prebivalište prijavila u Zagrebu. Podsjetimo, Nosić je na temelju takve prijave prebivališta kupila stan u programu POS-a u Zagrebu, no sud je srušio odluku Ministarstva o prestanku njezina mandata pozivajući se na važeći Zakon o lokalnim izborima. Zakon, naime, propisuje da mandat lokalnom čelniku prestaje “ako mu prestane prebivalište s područja jedinice, danom prestanka prebivališta”. Formalno, strogo gramatički tumačeći tu odredbu, sutkinja u Splitu dala je za pravo načelnici Nosić i zaključila kako odjava prebivališta iz Lovreća ne znači automatski i prestanak prebivališta, odnosno da je Ministarstvo pogriješilo kada je samu odjavu protumačilo kao dokaz da načelnica nije prebivala na području svoje općine. Zaključila je i da je Nosić samo fiktivno prijavila prebivalište u Zagrebu kako bi iskoristila državnu subvenciju, što je po mišljenju sutkinje moglo biti predmet prekršajne odgovornosti, ali ne i razlog za prestanak mandata po sili zakona. Kako bi se ubuduće izbjegla ovakva tumačenja, Ministarstvo namjerava izmijeniti zakon i to prije lokalnih izbora u svibnju i primjenjivati ga već u mandatu 2021. – 2025. godine.

Istim zakonom Ministarstvo planira i proširenje kataloga kaznenih djela počinitelji kojih se ne mogu kandidirati na lokalnim izborima. Proširenje ovog kataloga u tekstu upućenom u javno savjetovanje također je najavljeno bez dodatnih pojašnjenja, no u Ministarstvu otkrivaju kako će se kandidiranje zabraniti i pravomoćno osuđenima za obiteljsko nasilje i nasilničko ponašanje u obitelji, kao i počiniteljima kaznenih djela na štetu djece pravomoćno osuđenima na više od šest mjeseci zatvora, bez obzira na to je li kazna uvjetna ili bezuvjetna.

I spolni odnos bez pristanka

Također, zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za silovanje precizirat će se u skladu s izmjenama Kaznenog zakona koje su na snagu stupile 1. siječnja 2020., a po kojima je u definiciju silovanja ušao i spolni odnos bez pristanka.Iako je riječ o zakonskim izmjenama koje bi na snagu trebale stupiti vrlo kratko prije lokalnih izbora, u Ministarstvu nas uvjeravaju da će ova zabrana kandidiranja važiti već na svibanjskim izborima, tj. da se obiteljski nasilnici na njima neće moći kandidirati. Tvrde i da izmjene nisu u neskladu s preporukama Venecijanske komisije, po kojima izborna pravila ne bi trebalo mijenjati u izbornoj godini.

Zakon o lokalnim izborima promijenjen je krajem prošle godine, kada je bitno smanjen broj lokalnih dužnosnika koji će se birati u svibnju. Tada su mijenjane i odredbe o prebivalištu kako bi kandidati, umjesto šest mjeseci ranije, prebivalište u općini ili gradu u kojem idu na izbore mogli prijaviti do samog dana raspisivanja izbora pa je nejasno zašto u zakon tada nisu ušle i ove odredbe. Ostvari li Ministarstvo planirano, bez mogućnosti kandidature na ovim izborima ostat će i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, pravomoćno osuđen zbog nasilja prema supruzi na 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. On je, bez obzira na presudu, ostao na svojoj funkciji.

Ključne točke zakonskih izmjena koje idu u javno savjetovanje

1. Osim nasilnika u obitelji, kandidirat se neće moći ni počinitelji kaznenih djela na štetu djece osuđeni na više od šest mjeseci zatvora

2. Zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za silovanje precizirat će se u skladu s izmjenama Kaznenog zakona koje vrijede od 1. siječnja 2020.

3. Načelnicima općina i gradonačelnicima mandat će ubuduće prestajati čim odjave prebivalište iz općine i grada kojem su na čelu

Komentara 32

UU
uhljeb u holdingu
06:37 28.01.2021.

Za neke bezvezne poslove moraš vadit potvrdu o nekažnjavanju a u Saboru možeš biti ako si bio i u zatvoru. Isto tako možeš biti gradonačelnik ako si osuđivani autoprovalnik.

MO
modovisisajteMaraschino
06:32 28.01.2021.

Dobar vic. Isto kao što osuđeni se ne mogu kandidirati a evo npr. Čačić župan.

DU
Deleted user
08:00 28.01.2021.

A šta je s uhvaćenim pljačkašima.Pitam za prijatelja iz Sl.Broda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije