Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRABAR-KITAROVIĆ:

'Ne želim s ministrima igrati ping-pong, preporučujem im da se uozbilje i počnu raditi'

kolinda
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
13.01.2015.
u 19:45

Kolinda Grabar-Kitarović najavila je da će u četvrtak raskinuti ugovor s NATO-om

Kolinda Grabar-Kitarović u intervjuu za televiziju N1 rekla je kako će večeras ili sutra ujutro uputiti pismo UN-u zbog odluke Haaškog suda u slučaju Vojislava Šešelja.

Ratnim zločincima mjesto je u Haagu i taj proces treba završiti – rekla je Grabar-Kitarović, dodajući kako će, ako treba, održati govor pred Općom skupštinom UN-a. Dodala je da je srpskoj vladi trebalo jako dugo da se ogradi od njegovih izjava te da misli da se još uvijek nisu ogradili dovoljno čvrsto.

Na pitanje kada će raskinuti ugovor s NATO-om, novoizabrana predsjednica i donedavna pomoćnica glavnog tajnika NATO-a za javnu diplomaciju rekla je da u četvrtak putuje u NATO kako bi riješila tehnička pitanja.

Grabar-Kitarović rekla je kako joj, prema njenim saznanjima, premijer Zoran Milanović još nije čestitao.

– Nije mi jasno takvo ponašanje – komentirala je. Čestitku još uvijek očekuje, kao i poštivanje rezultata izbora.

– Naravno da očekujem, to bi bio državnički i dostojanstven potez, ovako ne znam čega se igramo – dodala je.

I dalje ustraje na sazivanju sjednice Vlade, a ako je Milanović odbije, rekla je, postoje drugi načini da pokrene pitanja koja su bitna za zemlju. Rekla je i kako bi bio pametan potez da se Milanović, šef HDZ-a Tomislav Karamarko i ona sastanu kako bi razgovarali o takvim pitanjima.

Grabar-Kitarović rekla je da će krenuti u konzultacije s parlamentarnim strankama te da će o ponašanju Milanovićeve vlade ovisiti hoće li na konzultacijama od stranaka tražiti odgovor na pitanje podržavaju li parlamentarno i dalje Milanovićevu vladu. Teoretski nije isključila stvaranje velike koalicije HDZ-a i SDP-a, no rekla je kako zbog retorike Zorana Milanovića ne vidi mogućnost za to u praksi.

Grabar-Kitarović rekla je da bi joj bilo lakše surađivati s Toninom Piculom na čelu SDP-a i Vlade nego Milanovićem jer s njim već vodi dijalog i spreman je na razgovor, a i čestitao joj je i na pobjedi.

Napomenula je da joj je prva briga rješenje teške gospodarske situacije, nezaposlenost i egzodus građana. Smatra da treba voditi računa o rashodovnoj strani proračuna te da je potrebno odgovorno upravljanje. Izjasnila se protiv zaduživanja, a za jačanje prihodovne strane razvojem gospodarstva.

Grabar-Kitarović rekla je kako treba povećavati proračun za obranu, i to i onaj dio za nove tehnologije i obuku, a ne samo za kadrovska pitanja. Rekla je kako želi surađivati s ministrom obranom Antom Kotromanovićem, a osudila je njegovu izjavu da mu je šef Milanović, kao i izjave nekih drugih ministara koje nije imenovala, rekavši kako se hijerarhija treba poštivati.

- Ne želim igrati s njima ping-pong. Ljudima u Hrvatskoj dosta je političkog prepucavanja i preporučujem im da se uozbilje, da počnu raditi i da počnu surađivati na dobrobit države i građana - rekla je.

Za svoju najavu uvođenja obveznog vojnog roka rekla je da to nije politički zahtjev već ideja koju bi trebalo dalje razmotriti, ali sada imamo većih problema, no smatra da je to dobra ideja.

– Sigurnosna stvarnost zahtijeva da svi budemo spremni pomoći jedni drugima – rekla je Kolinda Grabar-Kitarović.

Komentirajući situaciju u BiH rekla je da se nikada nije sasvim izjasnila o uvođenju trećeg entiteta već da podupire ono o čemu se dogovore sva tri konstitutivna naroda.

– Unutarnje uređenje stvar je naroda u BiH. Ja u ovom trenutku ne zastupam ni jedno konkretno rješenje nego ono rješenje koje će predlagati legitimni predstavnici hrvatskog naroda – napomenula je. Dodala je da je prisutnost SAD-a u našem susjedstvu još uvijek potrebna.

Govoreći o pošasti terorizma, rekla je kako smatra da je Hrvatska sigurna zemlja, no naglasila je da se ne smijemo opustiti već je potrebno prijaviti sve što se čini sumnjivim.

 

>> Vlada: Premijer će surađivati s predsjednicom u skladu sa zakonima

>> Grabar Kitarović: Više nismo u ratu da bismo morali imati rezidenciju na Pantovčaku

Komentara 250

Avatar Karl_Habsburg
Karl_Habsburg
18:39 13.01.2015.

Vidi, vidi imamo predsjednicu koja nešto radi!! Bravo Kolinda!

Avatar Abcda
Abcda
19:03 13.01.2015.

Kolinda ima iza sebe nekoliko "bliskih prijatelja" , kao Obamu i Merkelicu . .. Kuzis ? Ona je cistokrvna "atlantistica" , za prijateljstvo USA-EU. Dosta je bilo ocijukanja sa onima s druge strane.

ST
stefj
18:48 13.01.2015.

Eh, ovaj članak je tako napisan kao da Kolinda raskida ugovor Hrvatske i NATO-a...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije