Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ana Strumpf:

'Važno je moći s djecom razgovarati o mentalnom zdravlju, to ih osnažuje'

Ana Strumpf
MARI BRUNINI/PROFI
26.05.2021.
u 08:10

Uvijek sam pažljiva prema svijetu oko sebe. Osjećam se još punijom idejama kad mi je um slobodan, kad sam na odmoru ili kad putujem, kaže

Intimnim, iskrenim pričama o 28 poznatih i megauspješnih osoba od pjevačice Lady Gage, glumca The Rocka, sportašice Serene Williams pa do znanstvenice Marie Curie i skladatelja Ludwiga van Beethovena, knjiga “Savršeno nesavršene priče”, nedavno objavljena u izdanju Profila, otvara iznimno važnu temu o mentalnom zdravlju.

Iz pera autora Lea Potiona, ova knjiga savršen je odabir za djecu i tinejdžere da ih ohrabri, nadahne, pruži im utjehu te ih potakne da pomognu i imaju više razumijevanja prema drugima, ali i da sami potraže pomoć kada im je potrebna, a kako bi ta priča brže i lakše pronašla put prema mladim čitateljima, svojim je ilustracijama pridonijela i globalno poznata i uspješna ilustratorica i dizajnerica Ana Strumpf.

Proslavila se svojom živopisnom i zaigranom vizijom, potpisujući partnerstvo s brendovima kao što su Walt Disney, Nina Ricci, Keds, Seletti, DVF, Clinique, Tod’s, Smashbox, La Mer, Samsung, Sanrio, Tok&Stok, Micasa, Ellus i Branco Papel de Parede. Njezine su ilustracije objavljene na stranicama časopisa Vogue, Bambini, Milk, Elle, Bazaar, Marie Claire, Glamour i mnogim drugima, o čemu iz svog doma u Brazilu govori u ekskluzivnom razgovoru za Večernji list.

Ova knjiga otvara temu o mentalnom zdravlju. Zašto je ovaj projekt važan i što vas je motiviralo da ga podržite?

Kao majka, mislim da je jako važno moći razgovarati sa svojom djecom o toj temi bez velike težine. To su uobičajena pitanja koja nas obično počinju zaokupljati dok smo djeca, a ako smo kao roditelji sposobni prepoznati se u tome, govoriti i pomagati, možda će naša djeca kada odrastu imati manje svih tih problema nego što ih je imala naša generacija.

Kako ste postali tako kreativni, je li to u vašim korijenima, genetici?

Uvijek sam voljela crtati. Još kao dijete željela sam postati slikarica. Odrastala sam s dizajnom koji je bio prilično važan element mog odgoja. Moji su roditelji posjedovali trgovinu ukrasnim tkaninama, mama je arhitektica, baka je radila na istom poslu i uvijek sam bila dio tog okruženja. Istodobno sam se zainteresirala za modu i diplomirala na tom polju. Miješanje mode s dizajnom interijera uvijek mi je bilo vrlo prirodno i postalo je jedan od mojih glavnih umjetničkih ciljeva. Nakon fakulteta sam šest godina bila vlasnica modne i dizajnerske trgovine u kojoj sam radila sa starim tkaninama iz roditeljske trgovine kako bih stvorila originalne komade. No, nakon što sam 2010. zatvorila trgovinu da bih živjela u New Yorku, počela sam ponovno crtati i više nisam prestala.

Nevjerojatan je vaš odnos prema modi. Što vas u modi inspirira?

Inspiraciju pronalazim svuda, u knjigama, filmovima, časopisima, muzejima, modnim revijama, na putovanjima, među ljudima na ulici... Uvijek sam pažljiva prema svijetu oko sebe. Osjećam se još punijom idejama kad mi je um slobodan, kao kad sam na odmoru ili kad putujem.

Kako ste započeli i kako ste razvili suradnju s najpoznatijim svjetskim modnim časopisima, poput Voguea, Ellea, Bazaara, Marie Claire?

Nakon dolaska u New York, gdje sam živjela od 2010. do 2014., započela sam svoj projekt Re.Cover. Imala sam u to vrijeme brojne sastanke preko Skypea i dok sam razgovarala, šarala sam po naslovnicama časopisa. Rezultat mi se počeo sviđati, a te slike objavila sam na Instagramu. I ljudima se to jako svidjelo. Nakon toga su neki blogovi počeli objavljivati poruke i moji su crteži postali viralni. Neki prijatelji koji posjeduju galeriju u Sao Paulu pozvali su me da izložim naslovnice i, kao rezultat toga, privukle su još veću pažnju. Nakon te iznenadne vidljivosti počela sam raditi naručeni posao za brendove i časopise, što radim i danas. Nadam se da ću nastaviti raditi kao ilustratorica zauvijek! Jednostavno, volim to.

Kako ste uspjeli povezati ilustracije, dizajn proizvoda, predviđanje trendova, dizajn interijera, modne suradnje...?

Moj um upravo tako funkcionira, uvijek imam viziju od 360 stupnjeva. Volim vidjeti kako moji crteži rastu iz papira u prozore, odjeću, dragulje, kućnu odjeću...

Kako usklađujete sve što radite: posao, obitelj, putovanja? K tome, majka ste dvojice dječaka.

Imam svoju “multitasking” stranu što je doista povlastica, ali me istodobno čini doista anksioznom. A biti mama sedmogodišnjih blizanaca također je još jedna “profesija”. Ponekad se osjećam kao da ništa ne radim kako treba. Ali istodobno se osjećam blagoslovljeno što mogu koristiti svoj kreativni pogled na brojnim područjima. Da bih upravljala svojim poslom i bila mama, i pritom pronašla i malo vremena za sebe, pokušavam se držati rutine. Budući da sam istodobno uključena u mnogo različitih projekata, ako nisam organizirana – poludim.

Je li vas pandemija koronavirusa zaustavila na neko vrijeme ili već imate neke planove za budućnost?

Nisam prestala raditi ni minute, što ima i svoje dobre strane, jer je puno ljudi u pandemiji, nažalost, ostalo bez posla, ali istodobno nije bilo nimalo lako raditi i brinuti se o djeci kod kuće. Većina mojih planova, a imam ih, naravno, pregršt, još uvijek je na čekanju i to mi se nimalo ne sviđa, ali, kao i svi, čekam bolje dane koji će zasigurno doći.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije