Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
početak 1. lipnja

Vatrogasci kreću u prosvjed. Neće odustati dok se ne ispune uvjeti

\'varazdin/medjimurje varazdin, trenkova ulica, 25.04.08.  vatrogasci u punoj pripravnosti snimio Marko Jurinec\'
Marko Jurinec/PIXSELL
30.05.2011.
u 19:47

Blokirani su im računi, javne vatrogasne postrojbe grcaju u problemima koje su, tvrde, stvorili dužnosnici DUZS-a

S pedesetak vatrogasnih vozila, vatrogasci kreću u prosvjed 1. lipnja, na prvi dan protupožarne sezone. Od 10 sati okupljat će se kod zagrebačkog Velesajma, odakle će krenuti prema sjedištu Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) gdje će se okupiti u 11 sati.

– Prosvjedi će se nastaviti cijelog ljeta, sve dok se ne ispune uvjeti koje ste nam obećali preko ministra Karamarka još prije tri mjeseca – poručuju vatrogasci premijerki Jadranki Kosor u pismu koje potpisuje Mladen Magdić, predsjednik Odbora za vatrogastvo Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika. Magdić navodi i kako je hrvatsko vatrogastvo uoči 4. godišnjice kornatske tragedije potonulo dublje nego prije nje. Blokirani su im računi, javne vatrogasne postrojbe grcaju u problemima koje su, tvrde, stvorili dužnosnici DUZS-a, a unatoč problemima na koje su vatrogasci upozorili, premijerka i Vlada šute i, kako kažu, dopuštaju kršenje zakona, kolektivnog ugovora i poslovnika Vlade.

– Upitno je i gašenje otoka Kornata s obzirom na to da je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin izjavio na sudu da je uzrok tragediji to što nismo imali vezu na otoku, a do danas taj isti zapovjednik ništa nije učinio da se to riješi – navodi Magdić.

Za vatrogastvo su problemi počeli preusmjeravanjem i najavom ukidanja broja 93 unatoč naputku ministra Karamarka da preusmjeravanje pričeka novi zakon o vatrogastvu, te smanjenjem plaća vatrogascima mimo sporazuma i KU. Vatrogasci upozoravaju i na rizičnost novog zakona o zaštiti i spašavanju, koji je DUZS pustio u proceduru bez mišljenja sindikata (iako ga na to obvezuje poslovnik Vlade). Novim se zakonom minorizira vatrogastvo i nameće lokalnim jedinicama samouprave da formiraju postrojbe civilne zaštite i same ih opreme, u protivnom će kazneno odgovarati.

– Za ovakve protuzakonite radnje slijedi smjena vodećih ljudi DUSZ-a, međutim očito u državi ima važnijih problema od vatrogasaca i sigurnosti građana – ustvrdio je Magdić.

Ključne riječi

Komentara 4

OB
-obrisani-
22:33 30.05.2011.

Zasto se svi ne organizirate, svi krenete u prosvjede i da jednom s tim zavrsimo. I da se pocme raditi, stvarati i zemlja vuci iz ovog mulja. Svaki cas je netko u strajku...UJEDINITE SE!

CI
cici14
09:51 31.05.2011.

Hm Vatru gasi plaču spasi.

OB
-obrisani-
22:37 30.05.2011.

gospodo vartogasci dođite na Markov trg sa kamionima punim vode i sve gazite i špricajte tko vam se god nađe na putu.krimilalcima,lopovima,lažljivcima nije tamo mjesto

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije