Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
suđenje u aferi SMS

Svjedok: 'Mamić me slao Vargi, nosio sam mu novac, mobitele, jacuzzi, Golf 3...'

Osijek: Nastavak suđenja Franji Vargi i Blažu Curiću za aferu SMS
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL
1/8
23.09.2020.
u 10:28

U pratnji policije došao je i bivši načelnik PU osječko-baranjske Darinko Mikulić, koji danas treba svjedočiti

Nastavljeno je suđenje u aferi SMS. Optuženi Franjo Varga i Blaž Curić stigli su na Županijski sud u Osijeku. U pratnji policije došao je i bivši načelnik PU osječko-baranjske Darinko Mikulić, koji danas treba svjedočiti. Nije se jučer pojavio pa je određeno privođenje na sud.

Ivica Todorić neće svjedočiti danas jer ima ročište u Zagrebu. Todorić je jutros telefonom, objasnila je sutkinja, opravdao nedolazak zbog ročišta u Zagrebu u postupku u kojem je optužen.

Na klupu za svjedoke prvi je sjeo sportski djelatnik Bruno Hotko, koji je u inkriminirano doba 2017. i 2018. bio direktor hotela u GNK Dinamo. Nije više na tom radnom mjestu, dao je otkaz. Bio je, kako je sam rekao, "potrčko", odnosno veza između Varge i Zdravka Mamića.

– Zdravko Mamić me poslao kod gospodina Varge da nešto preuzmem i tako je počela suradnja s njim. Komunikacija se odnosila na, ne znam kako bih to opisao, "odi tamo, odnesi mu to, uzmi od njega ako ima što i donesi mi". Dakle, da odem u Belišće, odnesem njemu novac ili neke stvari, i ako ima, da uzmem stick. Bilo je tu sedam ili osam mobitela, dva ili tri televizora, sprave za vježbanje, laptop, dva stolna računala, jacuzzi, automobil Golf 3, novci, svašta... – započeo je odmah Bruno Hotko. Nabavljao je sve to, rekao je, u dućanima u Zagrebu.

VIDEO Suđenje u aferi SMS

– Činio sam to temeljem naloga Zdravka Mamića. Nisam sam odlučivao što ću kupiti, Varga mi je govorio što mu treba, slao mi je čak i fotografije. Nije objašnjavao za što mu to treba. Plaćali smo novcem Dinama. Nosio sam i Play Station, traku za trčanje, šator... – nastavio je on, te dodao kako automobil nije kupljen novcem Dinama.

Tužitelj Sven Mišković pokazao je svjedoku fotografije zaplijenjenih predmeta pri Varginu uhićenju, a on je prepoznao teretanu, stazu za trčanje, mobitele, računala...

Nije mu u potpunosti bilo jasno, ustvrdio je, što je to točno Varga radio za Zdravka Mamića.

Pričali smo poslije, kad je već prošlo mjesec dana, objašnjavao je što je radio, čak mi je znao i crtati što će napraviti, ali ja nisam toliko informatički obučen pa nisam razumio. Crtao je kvadratiće na papiru, da su to suci i sudsko vijeće, da će ući u inboxe, neke poruke stavljati unutra i tako... – ustvrdio je.

Kada je riječ o Mamićevoj konferenciji za novinare dan prije izricanja mu presude u Osijeku u lipnju 2018., kada je Zdravko Mamić mahao SMS prepiskom za koju je tvrdio da je pokušaj utjecaja bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana na osječke suce, Bruno Hotko je kazao kako su mu "poznate te prepiske".

– Dobio sam jednu poruku od gospodina Varge na mobitel, bio je "screenshot" mobitela i mislim da je gore pisalo Laptoš. To je bio početak, kad me Mamić uputio kod Varge, onda mi je on poslao tu poruku. Nisam o njoj razmišljao, proslijedio sam Mamiću. Nisam znao da će sve to toliko trajati, bio sam kod Varge više od 20 puta. Dva puta sam preuzeo stick i odnio Zdravku Mamiću. Ne znam što je bilo na njemu, nije mi rekao – izjavio je. Varga mu je, pak, rekao kako će to što on radi pomoći Mamiću u kaznenom postupku.

Inače, Varga mu je otvorio mail adresu na ime Zeko Zekoslavac, kako bi mu na nju slao materijale, da ne mora više ići u Belišće. Dva puta je, rekao je, ušao u nju, ali nije bilo ništa unutra.

Video: Izjava nakon ročišta

– Ja sam kasnije trebao vratiti ta sredstva (potrošena na Vargu, nap. a.), nisam htio. Poslije su mi dali opomenu pred otkaz i teretili me da vratim 500 ili 600 tisuća kuna, ja to nisam htio, vratio ih je Krešimir Antolić, a njemu je taj novac dao, mislim, Zoran Mamić. Čim je USKOK ušao u klub, nastala je panika, vadili su se papiri... – naveo je Hotko. Kazao je i kako su tadašnji predsjednik Uprave Dinama, Vlatka Peras i Krešimir Antolić "znali gdje ide ta oprema".

– Nismo ulazili u detalje, Zdravko Mamić je rekao: "Riješi to, to će mi pomoći!" – rekao je.

Predočene su mu i SMS poruke između njega i Varge, tipa "Up'o sam u još jedan", "Prva faza – e-mailovi implementirani", "Druga faza – poruke i razgovori Cvitana, izvučeno i u formatu za sud".

– Sjećam se apsolutno svih poruka, ali se ne mogu sjetiti na što se odnose – odgovorio je.

Što se tiče Blaža Curića, o njemu mu, ustvrdio je, nitko nije govorio, niti ga je ikada vidio, a nije za njega ni čuo.

Franjo Varga stavio je primjedbu na njegov iskaz, a uslijedio je i set pitanja.

– Gospodine Hotko, je li Vam jasno da je davanje lažnog iskaza kazneno djelo? Sjećate li se 2. veljače 2018., kada ste zajedno sa Zdravkom Mamićem došli k meni. Rekao je da me nije upoznao sve dok Zdravko Mamić nije otišao u Međugorje – komentirao je Varga.

– U pravu je, s Mamićem sam jednom, na povratku iz Osijeka, svratio u Belišće. Ali ne znam kada je to bilo, ni o čemu su pričali, ja sam vozio Mamića – odgovorio je svjedok.

– Je li Vam poznato da smo Zdravko Mamić i ja prijatelji? – nastavio je Varga.

– Ne – odgovorio je Hotko.

– Sigurno nije?

– Ne.

Upitao ga je i je li mu donio popis 70-ak svjedoka koji su trebali svjedočiti protiv Mamića, a on je to negirao.

– Je li mu poznato da studiram pravo? Je li mu poznato da sam čitao iskaze svjedoka? Važno je, kad sam rekao da ću izvući Mamića... – borio se Varga za riječ, no sutkinja Vlasta Šimenić-Kovač, a potom i branitelj mu Mario Poljak su ga prekinuli.

23.09.2020., Osijek - Nastavak sudjenja Franji Vargi i Blazu Curicu za aferu SMS. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Svjedok Ivica Rebrina kazao je kako od 2017. poznaje Franju Vargu, a zaposlio ga je 2018. u svojoj tvrtki.

On je prije bio zaposlen u MUP-u, u odjelu informatike, gdje je dobio otkaz, ali tvrdio je da vodi spor i sigurno će se vratiti na posao. Kod mene je trebao raditi na poslovima programera, no s vremenom sam vidio da ne zna ili ne želi raditi ono što sam od njega, kao zaposlenika, tražio. Znao sam da mu je socijalna situacija teška, zato sam ga i zaposlio. Sjećam se da mi je pričao kako se sprijateljio sa Zdravkom Mamićem, da s njim kontaktira i da mi može pomoći u prodaji sportske opreme, čime se moja tvrtka bavila. Meni je to bilo smiješno, Dinamo ima svoje partnere s kojima surađuje, mislio sam da izmišlja – ispričao je Rebrina.

Franjo Varga rekao mi je kako prisluškuje određene osobe za Zdravka Mamića, da ima opremu za praćenje komunikacije. Spominjao mi je i Ivicu Todorića, da će biti zaposlen kod njega. Pretpostavljao sam da će nešto slično raditi i za njega. Ali sve skupa mi se činilo nemogućom misijom, sve što je pričao, smatrao sam izmišljotinom. Jednom mi je Varga rekao da ima neke poruke Martine Dalić, vezane za aferu Agrokor, i da će "pasti Vlada", da će srušiti Vladu i Tomislava Karamarka vratiti na vlast. Rekao sam mu da mene ostavi i da nikome to ne priča jer to nisu stvari za priču – kazao je Rebrina u istrazi i ponovio danas na sudu.

Svjedoci Darinko Mikulić, bivši načelnik PU osječko-baranjske, i njegova supruga Anka, privedeni su na sud.

– Ne poznajem ni Franju Vargu ni Blaža Curića. Zdravka Mamića znam iz novina, i sreli smo se jednom prije 15-ak godina, pozdravio je nekoga s kim sam sjedila za stolom u restoranu. Nemam uopće nikakvih kontakata s njim, niti sam mu ikada davala neku dokumentaciju. Ne znam tko je pucao na Zdravka Mamića u BiH. Nikada nisam ništa primila od njega, nikakav novac – rekla je Anka Mikulić.

Na daljnji upit, odgovorila je kako Dragu Tadića poznaje, ali nisu komentirali postupak protiv Zdravka Mamića.

– Nisam nikakve USB stickove predavala Mamiću, ne znam s njima ni rukovati – kazala je.

Odgovarala je brzo pa ju je sutkinja opomenula: "Kako vi kažete 'ne', a tužitelj nije završio pitanje?"

– Već sam rekla sve u istrazi. Znam da pojma nemam ni o čemu i ne znam zašto sam uopće ovdje – kazala je Anka Mikulić. Ustao je tada Varga i upitao je zna li da hotel Regina ima nadzorne kamere?

– Čekajte, tko ste Vi? – okrenula se ona.

– Franjo Varga, prvooptuženi – pojasnila je sutkinja.

– Ne znam ni gdje se nalazi – rekla je svjedokinja.

– U Međugorju, gospođo – dobacio je Varga.

23.09.2020., Osijek - Nastavak sudjenja Franji Vargi i Blazu Curicu za aferu SMS. Photo: Dubravka Petric/PIXSELL
Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Ista pitanja tužitelj je postavio i Darinku Mikuliću, a odgovori su bili gotovo identični.

– Mogu li ja pitati zašto smo uopće ovdje? – obratio se Sudu.

Darinko Mikulić kazao je i kako mu je Blaž Curić prijatelj, poznaje ga iz rata, da je pošten čovjek.

– U Specijalnoj policiji nije mogao biti nitko tko je loš čovjek. Pošten je, žao mi je što je tu, i ako mu ikako mogu financijski pomoći, tu sam – izjavio je Mikulić.

Varga ga je pitao je li bio u Međugorju 2017. i 2018,, a odgovorio je da ne zna.

– Rođen sam u Hercegovini, obitelj mi je tamo i odlazim često. I sad dolazim iz Hercegovine. Ako je to zločin.... – rekao je.

– A hoće li meni netko sada objasniti zašto sam ja tu – nastavio je Mikulić.

Komentara 2

SA
sambo
11:12 23.09.2020.

Interesantno kako ovaj dečko sa deset profila ne brani i ne komentira na ovu vijest o Mamiću a svi dobro znamo u čijim redovima na skupu je sjedio...kratko pamćenje, hahaha...a ustvari, vjerojatno je u to vrijeme ovaj "mali od tipkovnice" bio član druge stranke, a sad je veći Tuđman od Tuđmana...

PV
prcko.vita
16:35 23.09.2020.

I što je tu sporno ako želi da ruši vladu? Ima takvih još koliko hoćeš, tako mafija funkcionira.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije