Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sad je i službeno

Odbačena kaznena prijava protiv Milijana i Joze Brkića, Blaža Curića i Franje Varge

Milijan Brkić
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/4
11.11.2019.
u 17:24

Sumnjičilo ih se, podsjetimo, za počinjenje više kaznenih djela protiv računalnih sustava, programa i podataka, odnosno kaznenog djela neovlaštenog presretanja računalnih podataka te pomaganja u tom nedjelju, kao i zlouporabu naprava

Odbačena je kaznena prijava PNUSKOK-a protiv Milijana Brkića, brata mu Joze Brkića, kuma Blaža Curića i Franje Varge, a riječ je o slučaju navodnog prisluškivanja triju žena, odnosno jednom od krakova "afere SMS". Općinsko državno odvjetništvo u Osijeku završilo je istraživanje i zaključilo kako "nije utvrđena osnovana sumnja u počinjenje kaznenih djela". Sumnjičilo ih se, inače, za neovlašteno presretanja računalnih podataka..

Iz prikupljenih dokaza, pojasnilo je tužiteljstvo, proizlazi da je Franjo Varga od lipnja 2015. do 20. rujna lani sa svog računala, koristeći pritom korisničko ime i zaporku koje je dobio od Milijana Brkića, više puta pristupao e-mail računu 49-godišnjakinje. Na svoje je računalo presnimavao datoteke s njenog računa, presnimavao ih potom na USB uređaj, predavao Blažu Curiću, a on bi ih prenosio Milijanu Brkiću. Proizlazi i da je M. Brkić dostavio bivšem MUP-ovu informatičaru Vargi podatke o nazivu e-mail računa i pristupnoj zaporci druge oštećene žene, 30-godišnjakinje, tražeći od njega da mu dostavlja računalne podatke s njenog mobitela.

– Dostavio mu je i korisničke podatke i lozinke za pristup profilu jedne društvene mreže i servisu za pohranu podataka treće žene, 31-godišnjakinje, ali uz njeno ovlaštenje – nastavlja Odvjetništvo.

– Slijedom navedenog, nije utvrđena osnovana sumnja da bi prvookrivljenik (Varga) računalne podatke prvooštećenice presreo ili snimio tijekom prijenosa, ni da bi drugookrivljenik (M. Brkić) tražio presretanje podataka prvooštećenice i drugooštećenice i da bi dostavio prvookrivljeniku korisničke podatke i zaporke trećeoštećenice u svrhu počinjenja kaznenih djela protiv računalnih sustava – ističe Odvjetništvo.

Međutim, tužiteljstvo je utvrdilo osnovanu sumnju da je Varga počinio kazneno djelo neovlaštenog pristupa, a na što ga je potaknuo upravo M. Brkić. No, za to ih se može progoniti isključivo po prijedlogu oštećenika.

– Oštećenice su prilikom ispitivanja izričito navele kako se ne smatraju oštećenima i da ne traže kazneni progon okrivljenika, pa državno odvjetništvo u izostanku navedene procesne pretpostavke nije moglo pokrenuti kazneni postupak – zaključuju.

Komentara 34

Avatar Urbani
Urbani
18:25 11.11.2019.

Koliko vidim radi se samo o optuzbi za spijuniranjje žena, ono starije je jos otvoreno, pogotovo protiv Varge.

Avatar MK
MK
18:01 11.11.2019.

Ako su hakirali komunikaciju, onda komunikacija nije lažna (onda tek imamo problem), ako pak je komunikacija lažirana onda je teško do nemoguće nači kazneno djelo... Al se Cvitan & Co. izvukao...

LL
lijepa_li si
17:47 11.11.2019.

nakon tolike buke, cirkusa i ciganluka, ništa, ćorak...ako brkić nije kriv, zar nebi trebao netko odgovarat iz odvjetništva?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije