Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AFERA SMS

Varga tvrdi da je nevin: 'Dobro znaju da te stvari nisu moje, tražim da se ispita Zdravko Mamić'

Osijek: Počelo suđenje Franji Vargi i Blažu Curiću za lažiranje prepiske u slučajevima Mamić i Todorić
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/17
13.07.2020.
u 11:28

Franjo Varga i Blaž Curić uhićeni su u rujnu 2018., i to nakon što su "pukle" tajne mjere. Upravo je Curić, kako se navodilo, javio Vargi da ga istražitelji prate.

Ne, nisam nikada počinio nikakvo kazneno djelo, pa ni ovo koje mi se stavlja na teret – rekao je Franjo Varga iz Belišća, bivši MUP-ov informatičar, kojemu je jutros na Županijskome sudu u Osijeku počelo suđenje u "aferi SMS". Krivim se ne smatra ni Blaž Curić, kum Milijana Brkića i bivši vozač nekadašnjeg ministra Tomislava Tolušića.

No, odmah po čitanju optužnice i očitovanju o krivnji, obrana je postavila pitanja stvarne nadležnosti u ovom predmetu. Naveli su kako kazneno djelo za koje ih se tereti, a riječ je o sprečavanju dokazivanja i pomaganju u tom djelu, nije u nadležnosti USKOK-a, pa tako ni Županijskog suda, već Općinskoga.

– Hej, Franjo, jesi li živ? – zove Zdravko Mamić Franju Vargu, a ovaj se žali na loše zdravlje i tegobe s kralježnicom.

– Tebi je pao imunitet, noću radiš, a danju spavaš, ti si potpuno otišao u k... A šta ima? – pita Mamić.

– Dobit ćete na sticku – kaže mu Varga.

– Dobro, dobro... Daj da vidim neke rezultate više... Hoće to negdje u javnosti – nastavlja Mamić. Pita ga i s kime je dogovarao operaciju kralježnice na Rebru.

– TK – odgovara on.

13.07.2020., Osijek - Zapocelo je sudjenje u tzv, aferi SMS za koju se terete Franjo Varga i Blaz Curic. Photo: Davor Javorovic/PIXSELL
Foto: Ilustracija/Davor Javorovic/PIXSELL

Reproduciran je i poziv za koji USKOK tvrdi kako je to razgovor Blaža Curića i Franje Varge kojim ga je upozorio da uništi sve, i tako su "pukle" tajne USKOK-ove mjere, ubrzo nakon što su uopće i počele. Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović, naime, tvrdi kako on u tom razgovoru nije prepoznao Curićev glas.

– Halo...

– A tko je to?

– Radi se o sljedećem. Molim te, sve što imaš, izbriši i makni.

– Molim?

– Apsolutno sve!

– Dobro... A koji ti je ovo broj?

– Izbriši i brojeve, poruke, apsolutno sve!

– Što je, nešto će biti?

– Apsolutno sve.

– Ne, ozbiljno te pitam.

– Ne strašim, samo ti kažem

– A zašto da brišem sve, ne razumijem te.

– Sve, apsolutno sve,

– Je l' mi treba doći tko?

– Sve, apsolutno sve, nema potpitanja. Ovaj broj će biti ugašen, ne čujemo se.

Uslijedio je razgovor Varge sa suprugom Marijanom, primjetan je njegov ljutiti ton.

– U ovome nema ništa, šta ja znam šta je kod njega bilo, Marijana.

– Kako to može da nema ništa...

– Marijana! Ne znam zašto mi je to rek'o, O. K.?

Obrane su na početku rasprave ustvrdile kako prije vještačenja informatičke opreme nije napravljena obvezna zrcalna kopija podataka i oduzetih uređaja. Zatražile su, stoga, izdvajanje iz spisa svih dokaza prikupljenih tajnim praćenjem i pretragom Vargina doma te mobitela, SIM kartica i računala jer ih smatraju nezakonitim. Sudsko je vijeće to odbilo, na što nema prava žalbe.

– Dobro znaju da te stvari nisu moje! To je kao da su meni uručili nalog za pretragu susjedove kuće. Oduzete su u mojem kućanstvu, ali nisu moje, ne pripadaju meni – reagirao je i sam Varga, pojašnjavajući kako pri tome misli na informatički opremu i gmail njegova djeteta, supruge, oca.

Tužitelj Sven Mišković na to je rekao kako je sam Varga nakon uhićenja potvrdio da su svi oduzeti predmeti njegovi.

– Nije točno! – komentirao je Varga.

– Nemoguće je da su u kućanstvu u kojem živi šest osoba svi uređaji moji – dodao je.

Obrana je zatražila da se tijekom suđenja ponovno ispitaju svi svjedoci: Ivica Todorić, Bruno Hotko, Tomislav Karamarko, Ivica Rebrina, Darinko i Anka Mikulić, pa i odbjegli Zdravko Mamić, putem videolinka.

– Ja bih naglasio da je Državno odvjetništvo podjednako dužno tražiti dokaze moje krivnje, ali i nevinost. Molim da se ispita Zdravka Mamića videokonferencijski, kao i da se svi ispisi mojih poruka i e-mailova, posebice u odnosu na studeni 2017., iščitaju i dostave sudu – zatražio je Varga.

Rasprava je završena.

Tvrdi da je materijal za aferu Agrokor našao slučajno

Po optužnici, Franjo Varga kreirao je lažnu SMS prepisku između bivšeg glavnog državnog odvjetnika Dinka Cvitana i jednog osječkog suca, po kojoj Cvitan pokušava ishoditi osuđujuću presudu za Zdravka Mamića. Lažirao je tu komunikaciju "u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja” u sudskom procesu protiv Zdravka i Zorana Mamića, Milana Pernara i Damira Vrbanovića za izvlačenje najmanje 116 milijuna kuna iz Dinama, koji se vodio u Osijeku. Tom je prepiskom, poznato je, Zdravko Mamić mahao pred novinarima večer prije izricanja presude.

A kako bi otežao dokazivanje u postupku izručenja Ivice Todorića iz Velike Britanije, krivotvorio je, tereti se, prepisku između premijera Andreja Plenkovića i bivše ministrice Martine Dalić te Ivana Crnjca, Damira Kuštraka i Ante Ramljaka, bivšeg povjerenika Vlade RH u Agrokoru. Po toj lažnoj komunikaciji, oni su dogovarali politički motiviran progon Todorića i njegovo uhićenje.

Uloga Blaža Curića, vjeruju tužitelji, bila je da pribavi Vargi telefonske brojeve, pa tako i premijerov.

Varga je u istrazi tvrdio kako je materijale vezane za aferu Agrokor našao – slučajno, "na jednom serveru dok je igrao igrice". Uvjeravao je istražitelje i kako je riječ o originalnim porukama te da je Ivica Todorić tražio da on za njega radi, ali ga je Varga odbio.

Todorić je, pak, porekao da uopće zna tko je Franjo Varga.

Govoreći o svom odnosu s Vargom, Zdravko Mamić u istrazi nije poricao da je "Vargi financijski pomagao", pa mu je kupio i kuću. Naveo je i da je, na njegovu zamolbu, automobil Vargi kupio brat mu Zoran Mamić.

Franjo Varga i Blaž Curić uhićeni su u rujnu 2018., i to nakon što su "pukle" tajne mjere. Upravo je Curić, kako se navodilo, javio Vargi da ga istražitelji prate.

Ključne riječi

Komentara 6

ZZ
Zvir Zvirek
09:59 13.07.2020.

Mafija prevzela Hrvatsku od 91. Petrač je poduzetnik i izlazi v Esplanade a ovi đeparoši su slizani s državnim institucijami! :D V civiliziranem državam nebi ti dalko došli! Hrvatska nIkak da se mekne od balkanskih hajdukov...Škoda sam za Kajkavski narod kam su to vlezli!

RO
romobil
09:45 13.07.2020.

No sikiriki Varga....Vaso bude platio Čedu da te brani....

MA
markec555555
11:35 13.07.2020.

kradezenjare pričaju o uddbi a oni su jedina uddba u hrvatskoj

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije