Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vapaj ogorčenih stanara: Za pričuvu duguje 15 tisuća kuna i ne možemo mu ništa

Skupini suvlasnika zbog dugova za pričuvu jednog od njih toliko je dozlogrdilo da su počeli razmišljati o tome da u znak protesta od sljedećeg mjeseca više nitko ne plaća pričuvu
06. kolovoza 2019. u 11:32 20 komentara 13370 prikaza
osijek
Foto: Marko Mrkonjic/PIXSELL, Ilustracija

Iako su upravitelji stambenih zgrada u Osijeku posljednjih godina usavršili postupak prisilne naplate dugovanja, i dalje u Osijeku postoje zgrade u kojima suvlasnici godinama ne plaćaju pričuvu i nitko im ništa ne može. Naravno, slične situacije postoje i u drugim mjestima širom Hrvatske. Skupini suvlasnika zbog dugova za pričuvu jednog od njih toliko je dozlogrdilo da su počeli razmišljati o tome da u znak protesta od sljedećeg mjeseca više nitko ne plaća pričuvu. Trenutačno dug za pričuvu jednog suvlasnika iznosi oko 15 tisuća kuna.

Ilustracija KAZNE OD 200 DO 7.000 KN Nova pravila u gradu na istoku Hrvatske: Visoke kazne za vješanje rublja i hranjenje životinja

"Gospodin ne plaća pričuvu već godinama. Prema informacijama kojima raspolažemo na temelju izvješća upravitelja, trenutačno mu dug za pričuvu iznosi oko 15 tisuća kuna. On je u mirovini, dakle prihode ima, stan je u njegovu vlasništvu, znamo da mu stižu ovrhe, ali situacija se godinama ne mijenja. On pričuvu ne plaća! Toliko smo ogorčeni. Ne razumijemo kako mu to uspijeva?! Mogu se kladiti, kad bi bilo tko od nas pričuvu prestao plaćati, ovrha bi mu "sjela" drugi mjesec! Toliko nam je dosta cijele priče da razmišljamo i mi ostali o tome da prestanemo plaćati pričuvu, pa što bude!" kaže suvlasnik zgrade na Sjenjaku za Glas Slavonije.

Iz Zavoda za stanovanje, upravitelja ove zgrade, objasnili su što se točno događa u ovakvim slučajevima.

“U konkretnom slučaju i sličnim slučajevima Zavod uime i za račun suvlasnika redovito pokreće ovrhe na novčanim sredstvima dužnika. Postupci prisilne naplate tražbine provode se prema nalogu ovrhovoditelja (suvlasnika) na svim računima i oročenim novčanim sredstvima ovršenika u svim bankama, prema osobnom identifikacijskom broju posredstvom Fine kao jedinstvenog mjesta za provedbu ovrhe.

Ilustracija Otkrili problem Osječani ostali u šoku zbog računa za vodu: 'Mirovina mi ne bi bila dovoljna...'

Preko Zavoda u Finu se dostavlja osnova za plaćanje, pripadajući zahtjev i dokaz o uplati predujma naknade za provedbu ovrhe. Zaprimljena osnova za plaćanje upisuje se u Očevidnik redoslijeda osnove za plaćanje, prema vremenu primitka te se izračunava ukupan iznos duga prema osnovi za plaćanje (glavnica, kamate i troškovi postupka). Fina daje nalog banci za zapljenu sredstava u iznosu obračunatog duga prema osnovi za plaćanje do prijenosa sredstava na račun ovrhovoditelja. Predmet ovrhe mogu biti stvari i prava na kojima se prema zakonu može provesti ovrha radi namirenja tražbine – imovina ovršenika (novac, pokretnine, vrijednosni papiri i drugo), kao i neko ovrhovoditeljevo neimovinsko pravo. Izbor je predmeta ovrhe na ovrhovoditelju. 

Predmet ovrhe ne može biti nekretnina ako glavnica ne prelazi iznos od 20.000 tisuća kuna, osim u iznimnim slučajevima, te postoji, naravno, mogućnost da se i tako naplati tražbina, što se izbjegava maksimalno ako postoji drukčija mogućnost da se potraživanje naplati”, objašnjavaju iz Zavoda za stanovanje.

 

Wienerberger
NOVA GENERACIJA GRADNJE
Od 2021. godine svi novoizgrađeni objekti morat će zadovoljavati standarde gotovo nula energetske učinkovitosti
 • Avatar neidemdalje
  neidemdalje:

  A kad te stambeni godinama pljačka i kad ti moraš 100 puta dolaziti kod njih i dokazivati koliku kvadraturu imaš i da ti neopravdano uzimaju više...pa čekaš da to isprave ali isprave ti za tekuću godinu a za prije pojeo vuk magare...

 • avim:

  Naknada za pričuvu je , porez za budale, koje su uveli a stanare nitko nije pitao tko će voditi održavanje već su neki otvorili firme i bez radnika uzimaju pričuvu a kad treba nešto napraviti oni traže neke ,,majstore ,,za ... prikaži još!a rad. U Sisku takvih ima X firmi ,tko je imao poznanstva taj je pokupio i nove zgrade pod svoje

 • Javnodobro:

  Pa neki još žive u socijalizmu. (Oprost dugova) daleko smo mi još od kapitalizma, a još dalje od demokracije. Zapamtite da sve to netko ipak plača. Oduvjek je tako.