Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VELEPOSLANIK BAKOTA:

'Vanjska politika, gospodarstvo i kultura moraju ići zajedno ruku pod ruku'

gordan bakota
Foto: Snježana Herek
06.12.2013.
u 17:21

Prioriteti i dalje ostaju: regija, oživljavanje gospodarstva, gospodarska i kulturna diplomacija, ljudska prava, energetika, infrastruktura...

„Nakon samostalnosti, priznanja i primanja Hrvatske u UN, NATO i EU, sljedeći prioritet hrvatske vanjske politike je ulazak u Schengen“, izjavio je veleposlanik RH u Austriji Gordan Bakota na predavanju o „Hrvatskim vanjskopolitičkim prioritetima nakon ulaska u EU“, održanom u srijedu navečer u prostorijama Austrijsko-američkog društva u Beču.

Napomenuo je kako Hrvatska 2015. godine može početi s postupkom ulaska u Schengen, koji će, kako je rekao, biti dodatno od koristi hrvatskom turizmu, privlačenju investicija i tješnjem povezivanju s Europom.

Istaknuo je kako prioriteti i dalje ostaju regija, oživljavanje gospodarstva, gospodarska i kulturna diplomacija, ljudska prava, energetika, infrastruktura itd.

Dobra suradnja s Austrijom

Hrvatsku je predstavio i kao odgovornog čimbenika međunarodne zajednice koji pridaje važnost sudjelovanju u mirovnim misijama i operacijama.

Govoreći o budućnosti RH u EU kao jedine njene članice koja je proživjela rat, Bakota je rekao kako je uvjeren da će naša zemlja zbog tih specifičnih iskustava imati zapaženu poziciju unutar europske obitelji.

„Hrvatska je sada ravnopravna članica EU-a u kreiranju zajedničke politike, što je za našu zemlju kao 28. Unijinu članicu posve nova situacija“, ustvrdio je hrvatski veleposlanik, istaknuvši kako je RH svojim iskustvom spremna pomoći svojim susjedima na jugoistoku Europe da se i oni, što je moguće brže, priključe ujedinjenoj Europi. Osvrnuo se je i na dosadašnja postignuća Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Makedonije, Kosova te Albanije na njihovom europskom putu. Pohvalno se je izrazio o novo okrenutoj stranici u hrvatsko-slovenskoj politici, istaknuvši dobru trilateralnu suradnju između Austrije, Slovenije i Hrvatske.

Hrvatsko-austrijsku bilateralnu suradnju Bakota je ocijenio „dobrom i kvalitetnom s mogućnošću daljnjeg razvoja na novoj, višoj razini“.

Hrvatski veleposlanik posebno se je osvrnuo na važnost čvršćeg povezivanja diplomacije s razvojnim pitanjima zemlje.

„Samo jedna zemlja povezuje Dunav i Mediteran, i to je Hrvatska“, dodao je posebno istaknuvši kako geo-politički položaj RH kao jadranske, mediteranske, podunavske i srednjoeuropske zemlje na raskrsnici putova koji vode prema Bliskom Istoku možemo i moramo bolje iskoristiti.

Brojno iseljeništvo

„Moramo biti svjesni da su se vremena promijenila i da klasičnu diplomaciju moramo prilagoditi promijenjenim uvjetima“, rekao je Bakota naglasivši kako „vanjska politika, gospodarska diplomacija i diplomacija na području kulture moraju ići zajednički ruku pod ruku“.

„Specifikum Hrvatske je i njeno brojno iseljeništvo koje treba bolje iskoristiti za njenu promociju u inozemstvu“, napomenuo je dodavši kako su hrvatska zajednica i gradišćanski Hrvati u Austriji sjajni promotori hrvatske kulture ne samo u ovoj alpskoj zemlji nego i šire.

S hrvatske strane izuzetno dobro posjećenom predavanju, između ostalih, nazočili su voditeljica Stalne misije RH pri OESS-u, UN-u i drugim međunarodnim organizacijama u Beču, veleposlanica Dubravka Šimonović i ministar savjetnik Andrej Dogan te savjetnica u Veleposlanstvu RH u Austriji Ivana Karanušić. Organizirali su ga Austrijsko-američko društvo u Beču na čelu s predsjednikom Vicom Hubertom i bečka podružnica američkog privatnog sveučilišta Webster.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije