Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
S DJETETOM U SABOR

V. Škare-Ožbolt: Kćer mi je ‘pričuvao’ i Tuđman. Crtali su i pričali u uredu

Ivan Vilibor Sinčić
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/4
19.10.2016.
u 13:42

Sinčić je prvi zastupnik koji je sa sinom došao na posao. Političarke su to odavno uvele kao pravilo

Pravo osvježenje novog saziva Sabora, već početkom ovoga tjedna, bio je četveromjesečni Ksaver, sin zastupnika Živog zida Ivana Vilibora Sinčića. U dva navrata u ponedjeljak, dok su se odvijali sastanci saborskih odbora, maleni Ksaver privlačio je pažnju – bio je najmlađi sudionik najaktivnijih političkih događanja. Baš kao što je to 2010. godine bila Vittoria Cerioli, kći talijanske parlamentarke Licije Ronzulli koja je svoju djevojčicu u Europski parlament povela baš onda kada je trebala glasati za prijedloge o poboljšanju ženskih prava na zaposlenje.

Iako je Ronzulli svoju gestu tada objasnila željom da se europarlamentarce, ali i sve ostale podsjeti da postoje one žene koje nemaju priliku dijete povesti na posao, Sinčićevo opravdanje jednostavnije je – sve raspoloživo vrijeme želi provoditi sa sinom.

– Živimo u vremenu kada se članovi obitelji sve više udaljavaju jedni od drugih i kada roditelji s djecom provode par sati prije spavanja. Ksaverova majka Vladimira Palfi i ja imamo puno obveza; posao, stranka, obveze na fakultetima i kada bismo Ksavera ostavljali nekome na čuvanje, ne bismo ni bili s njim. Stoga je zajednička odluka da ide s nama kamo god je to moguće i da će biti s njim onaj tko je u tom trenutku slobodan – kazao je Sinčić. Iako sina, barem zasad, Sinčić nije uveo u sabornicu, ovotjedni Ksaverov posjet neće biti posljednji.

– Ljudi su često skloni kritiziranju, međutim Ksaver je zdrava i dobra beba i sve troje sretniji smo kada vrijeme provodimo zajedno. Nikad ne bih učinio nešto da ga na bilo koji način ugrozim i vjerujem da Ksaver nigdje nije sigurniji nego s nama. On obožava biti vani, voli svježi zrak, a vjerujem da njemu moja blizina znači koliko i meni njegova – kazao je otac. No je li naše društvo spremno u svojoj radnoj okolini “primiti” dijete?

– Vjerujem da je društvo spremno na mnoge promjene, samo je potreban netko tko će te promjene pokrenuti. Kad god njegova mama bude imala neke obveze, Ksaver će biti sa mnom. Moje je dijete i obožavam biti s njim – zaključio je Sinčić.

Sanja Sarnavka, predsjednica udruge BaBe, nasuprot tome misli da kao društvo u tom pitanju još nismo sazreli, iako su napravljeni iskoraci. No gesta Velibora Sinčića za nju je izuzetno dobra poruka političara.

– Fantastična je namjera oca da djetetu pokaže gdje je kada nije s njim i vjerujem kako je dijete bilo sretno što je svoje vrijeme provelo s ocem – kaže Sarnavka. Gestu pozdravlja to više što je dijete na radno mjesto doveo otac, čime je ujedno odaslana poruka ravnopravne podjele odgovornosti u brizi i odgoju djeteta.

– Mislim da bi i ostali u Sabor mogli povesti svoju djecu ili unuke. U toj gesti ne vidim problem ni kad je riječ o zaštiti djeteta – kaže Sarnavka.

Iako je Sinčić prvi zastupnik koji je u Sabor doveo dijete, djecu na radna mjesta već su do sada vodile neke političarke, među njima i Milanka Opačić. No prva koja je kod nas pokrenula takav “trend”, i to u situacijama kada nije imala kome kćer ostaviti na čuvanje, bila je Vesna Škare-Ožbolt, za koju je poznato da se na posao vratila deseti dan poslije porođaja.

– Vodila sam dijete sa sobom na posao i pri tome sam imala izrazitu podršku predsjednika Franje Tuđmana. Naravno da je to bilo uglavnom vikendima kada bih morali raditi i kada sam bila sigurna da dijete neće ometati radnu sredinu – prisjeća se Škare-Ožbolt. Kaže, odmah nakon porođaja dobro se organizirala, za čuvanje je angažirala roditelje, no događale su se situacije kada je njezina Valentina jednostavno morala “na posao.”

– Ne vidim problem u tome, no jako je bitno da je dijete mirno i da njegova prisutnost ne remeti druge. Ako se roditelji nisu uspjeli snaći za čuvanje djeteta, ne mislim da je neobično da dijete u takvim izvanrednim situacijama povedu sa sobom na posao – kaže Škare-Ožbolt. Još pamti kako je njezina kći, još kao četverogodišnjakinja, zbog odlazaka u Ured predsjednika, odlučila biti “predsjednik”!

– Sjećam se subote kada sam je povela u ured. Morala sam nešto obaviti, izašla van, a pokojni predsjednik me potražio u uredu. Našao je u tome trenutku samo Valentinu, uzeo je u naručje i odveo u ured. Kada sam se vratila i kada su mi rekli gdje mi je kćer, a ja ih potražila, njih su dvoje u tome trenutku crtali i razgovarali. Tada je predsjednik pitao Valentinu što želi biti kada odraste, a ona mu je ozbiljno odgovorila: “Pa predsjednik” – prepričava Ožbolt.     

>> Sabor počeo stankom, Grmoja je Bauku poručio da je majstor saborskih makinacija

Komentara 32

OS
osica
14:16 19.10.2016.

Ne fitiljite, što bi bilo na npr, prof. liječnik, kuharica, prodavačica, službenica u uredu sa strankama........ donesu dijete na svoje radno mjesto. ? Bi li ga pričuvale " razne babe" ako nema za platiti dadilju , a od poslodavca moraa mora dobiti dozvolu i za WC . zar su djeca saborskih zastupnika izuzetna da ovoliko dramite. na noncu konca zar nije gospođa P....... doma, na porodilnom a ne u Saboru, ili je to još jedna "istina ". TBebu na radno mjesto mogu donijeti samo oni "koji ne rade i kad rade". Volim djecu iznad svega, ali ovo je jeftini populizam. Napravite jedan članak o " onoj jadnoj djeci, gdje jedan drugome do uha, čuvaju jedan drugoga, jer roditelji crnče za koru kruha."

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
15:15 19.10.2016.

A kad završava FER?

Avatar dpejakovic
dpejakovic
14:42 19.10.2016.

He he he he, hvala "intelektualcima" koji glasaju za ovakve, a naravno, hvala i nižim bićima, ali njima ne zamjeram jer su praznoglavi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije