Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SJEDNICA VLADE

Plenković otkrio što je zatražio od grčkog premijera: Nije realno smatrati da je svih stotinjak navijača odgovorno

Zagreb: Na dnevnom redu 237. sjednice Vlade Republike Hrvatske nalazi se 29. točaka
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
17.08.2023.
u 13:10

Premijer Plenković na prvoj sjednici Vlade nakon ljetne stanke dotaknuo se cijelog niza tema, među kojima je i turistička sezona, poplave u Hrvatskoj i Sloveniji, ali i pritvoreni navijači u Grčkoj. Što se tiče odabira ravnatelja VSOA-e, premijer je mišljenja kako je ta tema bila ''nepotrebno dugo otvorena''

Ovoga četvrtka održala se prva sjednica Vlade nakon ljetne stranke tijekom koje su bile održavane telefonske sjednice, na kojoj se raspravljalo o više zakona. Među njima je i nacrt prijedloga Zakona o humanitarnoj pomoći, kao i više zakona koji se tiču učenika osnovnih i srednjih škola. 

Sjednicu Vlade otvorio je premijer Andrej Plenković koji se na samom početku osvrnuo na sastanak koji je održan s turističkim sektorom u Opatiji 28. srpnja, a na kojem je predstavljen i novi Zakon o turizmu. Premijer je poručio kako je dosadašnji tijek turističke sezone ''vrlo povoljan''. 

 

– Ja bih rekao i da je odličan. Ostvareno je 14,1 milijuna dolazaka te 74,5 milijuna noćenja, što je osam odnosno tri posto više nego prošle godine. Predsezona se pozitivno reflektira na kontinentalni turizam, a kada je riječ o domaćim turistima, njih je 15 posto više ove godine. Zahvaljujem cijelom sektoru turizma – kazao je na početku.

Dotaknuo se i poplava i oluja koje su zahvatile Hrvatsku i Sloveniju, napominjući kako je oko 5300 pripadnika bilo na terenu u Hrvatskoj u tom periodu.

– Zaista je njihov angažman bio uspješan, postojala je vrlo kvalitetna koordinacija, a mi smo Sloveniji pružili i pomoć u ljudstvu, mehanizaciji i opremi. Tamo je poginulo šest osoba i ja sam izrazio sućut premijeru Golobu, a mi smo bili prvi koji su pružili pomoć Sloveniji kada smo praktički dan nakon poplave poslali vojni helikopter – dodao je, pa se osvrnuo na afričku svinjsku kugu koja je zahvatila gospodarstva u Slavoniji. 

Zagreb: Na dnevnom redu 237. sjednice Vlade Republike Hrvatske nalazi se 29. točaka
1/21

– Situacija je najteža u Vukovarsko-srijemskoj županiji, zbog čega smo u cilju ublažavanja negativnih posljedica izradili dva programa pomoći. Također program potpore sektoru svinjogojstvu vrijedan pet milijuna eura upućen je Europskoj komisiji. Isplata naknada za usmrćene svinje krenut će već ovoga mjeseca, a stanje je trenutačno stabilno jer već nekoliko tjedana nema zabilježenih slučajeva širenja bolesti izvan zahvaćenog područja – dodao je.

POVEZANI ČLANCI:

Plenković se dotaknuo i navijača koji su pritvoreni u Grčkoj, ponavljajući kako najoštrije osuđuje nasilje i huliganizam.

– Ovo predstavlja negaciju sporta, čini štetu hrvatskom nogometu i ugledu Hrvatske, pogotovo jer smo mi sportska velesila i važno je da to kao društvo u cijelosti osuđujemo. Jednako tako pružamo maksimalnu pomoć svim hrvatskim državljanima, njima više od stotinu. Hrvatska policija je obavijestila grčku policiju i ostale države o potencijalnom dolasku određene skupine u Grčku. Naša diplomacija maksimalno je angažirana od prvog dana, a u stalnoj smo komunikaciji na ministarskoj i premijerskoj razini. U komunikaciji s premijerom izrazio sam oštru osudu nasilja, kao i sućut zbog ubijenog navijača, ali sam od premijera zatražio da se navijačima osigura sigurnost u zatvorima te da da proces koji će se tamo voditi bude pravedan i učinkovit. S obzirom na to da nije realno da svih stotinjak navijača bude odgovorno, tražio sam i da se oni koji nisu odgovorni što prije deportiraju u Hrvatsku. Naše će službe komunicirati s grčkim vlastima i pružati potporu pritvorenim navijačima. Podsjećam, riječ je o sudskom postupku koje provodi grčko tužiteljstvo, a mi ćemo biti maksimalno angažirani i u kontaktu sa svima – kazao je.

>> VIDEO Grčka policija pregledava mobitele BBB-a, objavljeno što je jedan od njih pretraživao

Kratko se dotaknuo i odabira novog ravnatelja VSOA-e Ivana Turkaljasmatrajući kako je to pitanje bilo ''nepotrebno dugo otvoreno''. Premijer je komentirao i zabranu rada nedjeljom koja je stupila na snagu 1. srpnja. Napomenuo je kako je cilj pronaći balans između privatnog i poslovnog života građana, posebno vodeći računa o 86.000 žena koje rade u sektoru trgovine, kao i o turističkoj sezoni. 

– Glede pitanja oko sajmenih dana, to nije rupa u zakonu niti zaobilaženje propisa, već je obrnuto. Uzeta je ta mogućnost u obzir poštujući tradiciju obilježavanja blagdana poput Velike Gospe kada je tisuće građana hodočastilo u marijanska svetišta i kada su ti dani sami po sebi sajmeni dani. Nismo mi prva zemlja koja regulira rad nedjeljom, neradne nedjelje imaju i izrazito razvijene ekonomske zemlje i ne vidim da bi to trebao biti problem i za hrvatsko društvo, smatram da je to koristan i dobar smjer. Hrvatska obitelj je nukleus hrvatskog društva bez kojeg nema napretka – poručio je. 

POVEZANI ČLANCI:

Na kraju se osvrnuo na nekoliko točaka o kojima će se raspravljati na tekućoj sjednici, posebice naglašavajući mjere poduzete uoči nove školske godine.

– U našem mandatu osigurali smo besplatne udžbenike, prijevoz i obroke za učenike. Ukupan iznos je 240 milijuna eura. U infrastrukturu osnovnih i srednjih škola uložit ćemo milijardu i 500 milijuna eura, dio je iz NPOO-a, milijardu i 300 milijuna eura, dok je 200 milijuna eura iz Operativnog programa Konkurentnosti i kohezije. Još je 215 milijuna eura je ulaganja u dječje vrtiće. Stavljamo fokus na mlade generacije i resor koji je ključ budućega razvoje zemlje. Besplatni školski obrok osiguran je za 308 tisuća đaka od prvog do osmog razreda u osnovnim školama. Također, osigurali smo 20,5 milijuna eura za udžbenike, a 800 tisuća eura za druge obrazovne materijale – poručio je. 

Sredstva za centre za starije osobe također je jedna od tema o kojima će se raspravljati. 

– Idemo na 18 novih domova u županijama koje su se javile na poziv u okviru NPOO-a. Imat ćemo kapaciteta za novih 1700 osoba, to je najveće ulaganje uopće u nizu godina do sada – zaključio je Plenković. 

Komentara 11

Avatar razbojnik404
razbojnik404
12:48 17.08.2023.

Željno čekam donošenje zakona o medijima kada će svi mediji u Hrvatskoj morati vrlo detaljno javno objaviti tko su im vlasnici!

Avatar _ZBREGOV
_ZBREGOV
13:18 17.08.2023.

kad će deportovati koalicione??? 🤡 🤡 🤡

Avatar razbojnik404
razbojnik404
12:51 17.08.2023.

Ostvareno je 14,1 dolazaka? Tako bar piše u početnoj rečenici članka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije