Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
25. OBLJETNICA

Karamarko najavio da će HDZ vratiti pokroviteljstvo nad Bleiburgom

HDZ
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL
1/13
24.02.2015.
u 19:44

"Punih 45 godina neke su žrtve imale pravo na svoj grob i spomenik, a neke nisu"

HDZ je u utorak u prepunoj dvorani Vatroslava Lisinskog proslavio 25. obljetnicu I. Općeg sabora HDZ-a na kojoj je najveći pljesak dobivao spomen prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, ali i njegova supruga Ankica Tuđman koja je sjedila u prvim redovima uz vodstvo HDZ-a. Popriličan pljesak dobivali su i pozdravi upućeni braniteljima.

Iako bi se velebni skup u Lisinskom mogao protumačiti kao svojevrsni početak HDZ-ove kampanje za parlamentarne izbore, to još uvijek nije bio onaj emocijama nabijen hadezeovski događaj kakve ta stranka zna upriličiti za mobilizaciju svog članstva. I govor Tomislava Karamarka, šefa HDZ-a, bio je prilično staložen, ne onoliko „nabrijan“ kako njegovi govori znaju biti. U njemu je bilo povijesne dimenzije, prisjećanja na osnivanje države i HDZ-a, obilovao je reminiscencijom na Tuđmana, a iznjedrio je i nekoliko ključnih poruka.

Karamarko je poručio da je HDZ spreman preuzeti vlast, da je u fokusu te stranke gospodarski program, naglasio je pošast bijele kuge, odnosno odumiranja stanovništva, ali i poručio da će HDZ vratiti pokroviteljstvo Sabora nad Bleiburgom, kao i to da dolazi vrijeme kada će Franjo Tuđman dobiti dostojan spomenik u Zagrebu, hrvatskoj metropoli.

- Punih 45 godina neke su žrtve imale pravo na svoj grob i spomenik, a neke nisu. Zato će HDZ vratit pokroviteljstvo nad Bleiburgom. Zauzet ćemo se da se zaključi tragična bilanca II. Svjetskog rata – poručio je Karamarko.

Ponovio je kako je bolje da oni koji HDZ misle koristiti za svoju osobnu korist sami odu iz te stranke. HDZ je, nastavio je, spreman preuzeti odgovornost za Hrvatsku, a jednako tako spreman je surađivati sa svima koji su spremni raditi na stvarima koje su za dobrobit Hrvatske, a koje zahtijevaju konsenzus. Karamarko je napomenuo kako za HDZ domoljublje nije poza i kako bi bilo neozbiljno ne tražiti tuđa iskustva, misleći na njemački institut koji surađuje na izradi gospodarskog programa HDZ-a, u ovom teškom gospodarskom trenutku. Tuđmana je nazvao najvećim Hrvatom 20.-og stoljeća i utemeljiteljem hrvatske države. Kada se rezimira Karamarkov govor on je bio prigodničarski, vezan za 25. Obljetnicu I. Općeg sabora, a manje kritički nastrojen prema aktualnoj Vladi.

Osim njega na u Lisinskom je govorio i Milan Kovač, predsjednik Kluba utemeljitelja HDZ-a kao i Antal Rogan, predsjednik Kluba zastupnika Fidesza u mađarskom parlamentu. Rogan je poručio da Karamarku i HDZ-u prenosi pozdrave Viktora Orbana, mađarskog premijera, ali i govorio kako su ljevičarske vlade u Mađarskoj zadužile i državu i obitelji te kako HDZ-u želi da ponovno postane uspješna desna vlada. Jedini recept je, rekao Rogan, da se HDZ zauzme za sebe i za nacionalne interese. Milan Kovač je je podsjetio kako se prije 25 godina prvi put sjedinila domovinska i iseljena Hrvatska. Podsjetio se kako su tih godina HDZ šibali i političari i mediji i komunistička partija, a konstatirao je da ni sada nije puno drugačije.

- I sada narodu prijete HDZ-om, prijete hapšenjima, ali HDZ će osvojiti dvije trećine glasova kao i 90-e godine, optimističan je Kovač.

 

>> 'Josipovića ćemo pamtiti po ustaškim gujama, a Milanović kopira našu taktiku'

>> Karamarko: Ne treba raditi ratove i prepiske, neka se sjedne za stol i dogovori

Komentara 238

BA
beto_alonso
18:38 24.02.2015.

Tada 25 godina prije nije izgledalo tako razvidno da će jednog dana slobodna i neovisna Hrvatska biti član EU i NATO.

RU
rudvanvart
18:40 24.02.2015.

Ovo su rezultati Milanovićevog rada nakon što je naslijedio Kosoricu odnosno HDZ 2011.: srušen je negativni rekord što se tiče nataliteta iz vremena Račana, u 2014. je rođeno manje od 39.000 beba, padaju negativni rekordi i kada je riječ o zaposlenosti, pali smo ispod 1.300.000 zaposlenih, (2011. je bilo zaposleno 1.398.000, a u siječnju 2015. je bilo zaposleno svega 1.298.000 ljudi, imamo i rekordan niz s padom bdp-a od 12 kvartala zaredom, čak je i Kosorica pred kraj 2011. imala dva kvartala zaredom rast bdp-a, a tada je cijela Europa bila u krizi. Krize u Europi nema od 2012., a naš "spasitelj" od Kosorice i HDZ-a Milanović u 3 godine i dva mjeseca nema pojma što je to rast bdp-a! Imamo i rekordno iseljavanje. Svi gospodarski pokazatelji su gori danas nego 2009., 2010., i 2011., Milanović ne radi dobro, on samo pogoršava stanje u Hrvatskoj. Ova vlada s Milanovićem je elementarna nepogoda!

Avatar mlijeko
mlijeko
18:22 24.02.2015.

Puno uspjeha u razvoju demokracije i Hrvatske ....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije