Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tomislav Karamarko:

'Josipovića ćemo pamtiti po ustaškim gujama, a Milanović kopira našu taktiku'

Tomislav Karamarko
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
16.02.2015.
u 17:10

– Ove tri-četiri populističke mjere nisu dovoljne za ostanak na vlasti. Uzalud im sve – rekao je Karamarko

– Jučerašnji dan je bio veliki dan za suvremenu hrvatsku državu. Dobili smo prvu predsjednicu. Jučerašnji dan bio je prekrasan i bio sam sretan i zadovoljan iz jednostavnog razloga jer mi se čini da je najavljeno novo vrijeme za Hrvatsku – kazao je u emisiji Hrvatskog radija Oporbeni zarez predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko o inauguraciji predsjednice Kolinde Grabar – Kitarović.

Naglasio je da je predsjednica jučer u govoru otvorila mnogo pitanja, ali je ponudila i mnogo nade. – Bio je to govor koji je učvršćivao njezino domoljublje. Domoljublje profilirano na način kako su ga doživljavali i naši branitelji i predsjednik Tuđman – rekao je Karamarko i dodao da smo u tom govoru čuli "sve ono što danas možemo nazvati surovom stvarnošću i otvaranje nade". – Sve to možemo realizirati kroz zajedništvo. Bez zajedništva nema ništa. Nesloga je za nas u ovom trenutku luksuz – kazao je predsjednik HDZ-a te dodao da konsenzus mora postojati kada se radi o "egzistencijalnoj ugroženosti ljudi i gospodarskom programu".

"To je zadnje mjesto na kojemu se može bilo kome zviždati"

– Postoji samo jedan način da se izvučemo iz teške gospodarske krize. Moramo otvoriti tržište, moramo otvarati radna mjesta, moramo dati poticaj ljudima koji znaju otvoriti radna mjesta i moramo povećati potrošnju. Tu mora postojati konsenzus – kazao je Karamarko i dodao da i HDZ, kao i predsjednica jučer, pozivaju da oko toga jedinstvo bude realizirano.

– Ovo je zadnji čas da ova Vlada pokuša, ovih zadnjih nekoliko mjeseci koliko je još na vlasti, napraviti bilo što kvalitetno i pozitivno u državi – kazao je predsjednik HDZ-a koji je "neprimjerenima" nazvao zvižduke Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću na jučerašnjoj inauguraciji na Markovu trgu. – Jučerašnja manifestacija je zadnje mjesto na kojemu se može bilo kome zviždati. Nije mi to bilo drago čuti – kazao je Karamarko koji ne želi da se "mistificira" podijeljenost u društvu.

Na pitanje kakvu suradnju očekuje između Kolinde Grabar-Kitarović i Vlade Zorana Milanovića Karamarko je kazao da je ta suradnja krenula "šlampavo" i "zločesto" za što, po njemu, nema razloga. – Predsjednica nije proizvela ovu lošu atmosferu u samom startu. Ne mogu razumjeti da gospodin Milanović ne može čestitati predsjednici i tu nema opravdanja. Milanović ni jučer nije našao za shodno da predsjednici na neki način čestita – kazao je Karamarko i dodao da nezadovoljstvo što njihov kandidat nije pobijedio ne znači da Vlada smije opstruirati predsjednicu.

Po čemu ćemo pamtiti Josipovića?

Prema Karamarku, "lagana, mala, cinična provokacija" bilo je Milanovićevo pozivanje Kolinde Grabar-Kitarović da svaki četvrtak dođe na sjednicu Vlade, nakon što je ona u kampanji najavila da će inicirati sazivanje sjednice Vlade o gospodarskim temama. – Predsjednica ima pravo inicirati kod premijera sazivanje tematske sjednice Vlade. Bilo bi normalno i da bi premijer mogao očekivati da ona od njega traži da sazove tu sjednicu naprosto da napravi jednu inventuru. Ona mora znati u kakvom stanju preuzima državu što se tiče gospodarstva – rekao je Karamarko i dodao da ne vidi razloga "za inaćenje" te da bi bilo vrijeme da Milanović i njegova Vlada "shvate da je država u jako lošoj situaciji".

– Oni su itekako svojim neradom, nečinjenjem, neznanjem i improvizacijama tome doprinijeli te da su državu praktički upropastili –  kritizirao je Vladu predsjednik HDZ-a i dodao da bi im ovo mogao biti dobar impuls "da počnu raditi". Josipovića je također kritizirao zbog nečinjenja jer se "nadao da će mu drugi mandat pasti u krilo". -–Po čemu ćemo pamtiti Josipovića? Po "lex Perković", po nekakvim ustaškim zmijama i gujama koje spominje ničim izazvan, po tome što nije prigovorio kada se skidalo pokroviteljstvo nad Bleiburgom – rekao je Karamarko i dodao da su "oni krenuli s ideološkim podjelama unutar hrvatskog korpusa".

Populističke mjere

Predsjednik HDZ-a je populističkim mjerama Vlade nazvao oprost dugova i zamrzavanje tečaja švicarskog franka. – Oni će na tome pokušati dobiti nekakve bodove u očima građana i na taj način na brzinu izazvati i inicirati izbore. Uzalud im sve! Jednostavno, politika koju vode tri godine je loša politika. Upropaštavanje gospodarstva ne može biti sanirano kroz tri ili četiri populističke mjere – kazao je Karamarko te dodao da se populističkim mjerama može u jednom trenutku zadovoljiti manja grupa građana.

– Populizam i promjena imidža gospodina Milanovića, koji je sada sve prisutan, čini mi se da je kopiranje naše taktike. Mi smo stalno na terenu i radimo s ljudima, a sada su počeli i oni. No, sada je to prekasno. Jer nikada nisu imali program gospodarskog oporavka jer su ponudili brošuricu koja se zvala Plan 21 i tamo su ispisali svoje želje – rekao je Karamarko te dodao da je HDZ spreman za izbore, kada god oni bili i da će ih dobiti. Najavio je da će HDZ ubrzo predstaviti svoj gospodarski program.

"Kao da smo mi vlasnici nekakva dva kraljevstva"

– Svjesni smo da oni koji gube ne mogu više nuditi nikakav gospodarski program jer ga nemaju. Oni će nuditi sukobe, nudit će sotonizaciju HDZ-a i nas pojedinaca, nudit će prijetnje i priče o kriminalnoj organizaciji, prijetit će hapšenjima. Nudit će i svađu na ideološkoj razini, plašit će građane dolaskom HDZ-a – rekao je predsjednik HDZ-a i dodao da će druga strana cijelu kampanju htjeti svesti na "obračun mene i Milanovića".

– Kao da smo mi vlasnici nekakva dva kraljevstva pa ćemo se potući na pola puta – zaključio je Karamarko. Naglasio je da na debate s Milanovićem ne želi dolaziti dok ne prezentira gospodarski program. – Ja ću reći na toj debati: "Evo ja nudim program, a ti nudiš svoje poraze i propast hrvatskog gospodarstva" – zaključio je Karamarko.

>>Karamarko o Vladi: Bombaškim akcijama pokušavaju priskrbiti političke poene

>>Sa suzom u očima Kolinda Grabar Kitarović prisegnula za Predsjednicu Republike Hrvatske

Komentara 249

HA
Hancov
16:40 16.02.2015.

Meni se cini da je to bio I njihov plan da unistiti drzavu jako zalosno....

PR
Protivcenzure
17:23 16.02.2015.

kako neće zviždati kada se on primjerom tako ponaša.

HE
hellen3353
16:37 16.02.2015.

Gospodje i Gospodo komentatori ,stoko sitnog zuba koja se prodaje za cent informativnim agencijama sa sjedistem u americi, postoji li savjest ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije