Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BESPOVRATNA SREDSTVA

Uz poticaje koje nudi ovaj grad, obitelji su dobile priliku za 'pokrenuti život'

Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
1/3
16.10.2020.
u 09:29

Mladi traže prilike za napredak i bolji život, a nažalost sve je više onih koji smatraju da to ne mogu naći u svom rodnom mjestu. Jedan mali grad odlučio se uhvatiti za "zadnju slamku spasa" i onima koji ostanu ponuditi 100 tisuća kuna.

Odlazak mladih u veće gradove ili van Hrvatske danas je skoro postao neizbježan. Mladi traže priliku za napredak i bolji život, a nažalost sve je više onih koji smatraju da je ne mogu naći u svom rodnom mjestu. Jedan mali grad odlučio se uhvatiti za "zadnju slamku spasa" i onima koji ostanu ponuditi 100 tisuća kuna. 

Riječ je o Vrbovskom, malom gradu od svega četiri i pol tisuće stanovnika, smještenom u Gorskom kotaru. Njihovu ponudu su prošle godine prihvatile dvije obitelji, a ove godine se doselila još jedna obitelj iz Dalmacije. 

Iz Dalmacije okupane suncem, obitelj iz Solina doselila se u Vrbovsko.  "Vrbovsko nam se odmah iz prve svidjelo. To nam je bio jedan način da možemo pokrenut život". rekao je Ivo Majić.

"Sad smo u fazi da tražimo kredit. Sada nismo u stanju kupit nekretninu koju smo već dogovorili i jedan od razloga koji je osobno mene zaprepastio je taj da imam previše ukućana da bi mi banka dala kredit", kazao je Majić za RTL.hr

 

U Vrbovskom ne gube vrijeme, uz obećanih 100 tisuća kuna, pokrenuli su i dodatne mjere. Gradonačelnik Vrboskog otkrio je da su isplanirali u proračunu 200 tisuća kuna, što za pomoć svima koji su kupili nekretninu, što za rekonstrukciju, dogradnju i poboljšanje uvjeta stanovanja. 

"A čak smo ove godine po prvi put omogućili da se jave one obitelji koje žive u kući ili stanu svojih roditelja pa onda da si mogu adaptirat ili potkrovlje ili određeni dio kuće", za RTL.hr kazala je Marina Tonković, pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela grada. 

Mlade obitelji tako imaju jedan bitan razlog za ostati, a da ima onih koje su mjere potaknule, dokazuje Tina."Potaknulo nas je da ostanemo u Vrbovskom. Ovdje je moj muž rođen, živi već 34 godine, ja sam se doselila, isto iz Gorskog kotara sam. Želio ostat, ovdje nam je lijepo, dijete nam je krenulo u školu", kaže Tina Barbarić za RTL.hr. 

Iako u većini manjih mjesta brojka osnovnoškolaca pada, Vrbosko zasigurno sa svojim mjerama želi zaustaviti da se ista situacija dogodi njima. Trenutno Vrbovska osnovna škola broji 210 učenika, među kojima je i Tinino dijete. Dijete koje bi bez ovih mjera, vrlo moguće osim hrvatskog u školi pričalo i njemački ili neki drugi strani jezik. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije