Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Besplatan prijevoz brodovima djeci s poteškoćama u razvoju, ratnim invalidima, gluhoslijepima...

Besplatan prijevoz imat će otočani koji se odlaze liječiti na kopno, ali i stanovnici iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji spadaju u navedene kategorije.
23. listopada 2019. u 19:17 14 komentara 2931 prikaza
Ilustracija trajekta
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Djeca s poteškoćama u razvoju, ratni vojni invalidi sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100 posto tjelesnog oštećenja, osobe s oštećenjem donjih ekstremiteta 80 ili više posto te osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, imat će besplatan prijevoz u javnom obalnom linijskom prijevozu.

Nova regulacija prometa na zagrebačkom rotoru zasad bez većih zastoja Pravi ispit regulacije prometa oko rotora bit će za Sve svete

Naime, na sutrašnjoj će sjednici Vlade biti predočen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom pomorskom prijevozu kojim se uvode nove kategorije korisnika povlaštenog prijevoza putnika i vozila u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu. Pravo na besplatan prijevoz imat će otočani koji se odlaze liječiti na kopno, ali i stanovnici iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji spadaju u navedene kategorije, a koji po liječničku pomoć moraju na otok.

Posebnim pravilnikom, koji će biti donesen nakon izmjene zakona, bit će točno razjašnjeno koliko će puta tjedno otočani ili godišnje stanovnici s kopna imati pravo na besplatan prijevoz, a da je to dovoljno za iskazane potrebe. Uglavnom, djeca s poteškoćama u razvoju kao putnici imali bi pravo na onoliki broj besplatnih putovanja koliko je dovoljno za njihove potrebe. Pratitelji djece s poteškoćama u razvoju imali bi pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poručuju da znaju kolike su potrebe odlazaka otočana, ponajprije djece s posebnim potrebama, za odlazak na liječenje na kopno pa nema bojazni da odobreni broj besplatnih odlazaka neće biti dostatan za liječenje.

Nova regulacija prometa na zagrebačkom rotoru ZADNJA FAZA RADOVA Počela nova regulacija, prvi dan bez gužvi

U radnoj skupini pri izradi ovoga zakona bili su i članovi Udruge Brački pupoljci koji su i pokrenuli inicijativu izmjene zakona. Za ovakav zakonski ishod udruga s Brača zalaže se već cijelo desetljeće, a ljetos su organizirali i prosvjed kojim su željeli ukazati na manjak empatije vladajućih. Bili su na 120 sekundi zaustavili iskrcavanje putnika iz trajekta, a dužina blokade bila je simbolizirala 120 mjeseci njihove borbe. Podpredsjednica Udruge Brački pupoljci Mirjana Nižetić večeras je od nas doznala da je desetljeće kasnije njihova borba urodila plodom:

- Taman smo mislili pisati priopćenje i pitati što se događa, kad ono eto lijepih vijesti. Što reći, osim da pozdravljamo ovo rješenje. Čekali smo, a sad smo sretni i zadovoljni – izgovorila je. 

Kolinda Grabar Kitarović | Autor : Goran Stanzl/PIXSELL Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Roditelji bračke djece s posebnim potrebama bili su se proljetos u Bolu na Braču sastali i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Bolu na otoku Braču kako bi i njoj podastrijeli problematiku s kojom su suočeni. Predsjednica je tada kazala da će inzistirati da se aktivacijom hitne procedure izmjena ovog ključnog članka donese i prije ljetne stanke u Saboru.

– Upoznali smo je malo i sa ostalim problemima koje donosi život na otoku obiteljima djece s poteškoćama – izjavili su članovi udruge.

Izmjenama zakona koje će se sutra naći na sjednici Vlade propisane su i prekršajne odredbe koje bi se primjenjivale u slučaju zlouporabe prava na povlašteni prijevoz te kojima će se Agenciji omogućiti kontrola karata, kako do zloupotrebe ne bi došlo.

Svečano otvorenje poslovnice Eurospina u Požegi
opoziv proizvoda
Zbog pesticida se s hrvatskih polica povlače popularne grickalice: Evo kako do povrata novca
Zaklada Novo Sutra
ONI MOGU SVE
Čudotvorna terapija pomoću konja odsad će biti moguća u svim vremenskim uvjetima
 • Kluk:

  Dobra vijest!

 • Avatar wasex
  wasex:

  Pozivam vas u privatni seks klub - www.getmeets.com Ovo je najbolje mjesto za pronalaženje seksualnog partnera! Čekam te tamo :)

 • Deleted user:

  Žalosno je Gluhih i Nagluhih Hrvatska potpuno ste sami krivi i nesposobnosti i ne vidim gluhih neće ići u ŠTRAJK!!