Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi zakon

Besplatan prijevoz brodovima djeci s poteškoćama u razvoju, ratnim invalidima, gluhoslijepima...

Ilustracija trajekta
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/3
23.10.2019.
u 19:17

Besplatan prijevoz imat će otočani koji se odlaze liječiti na kopno, ali i stanovnici iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji spadaju u navedene kategorije.

Djeca s poteškoćama u razvoju, ratni vojni invalidi sa 100 postotnim tjelesnim oštećenjem, osobe kojima je utvrđeno tjelesno oštećenje vida 100 posto, gluhoslijepe osobe sa 100 posto tjelesnog oštećenja, osobe s oštećenjem donjih ekstremiteta 80 ili više posto te osobe s invaliditetom kojima je utvrđen III. i IV. stupanj funkcionalnog oštećenja, imat će besplatan prijevoz u javnom obalnom linijskom prijevozu.

Naime, na sutrašnjoj će sjednici Vlade biti predočen Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom pomorskom prijevozu kojim se uvode nove kategorije korisnika povlaštenog prijevoza putnika i vozila u javnom obalnom linijskom pomorskom prometu. Pravo na besplatan prijevoz imat će otočani koji se odlaze liječiti na kopno, ali i stanovnici iz kontinentalnog dijela Hrvatske koji spadaju u navedene kategorije, a koji po liječničku pomoć moraju na otok.

Posebnim pravilnikom, koji će biti donesen nakon izmjene zakona, bit će točno razjašnjeno koliko će puta tjedno otočani ili godišnje stanovnici s kopna imati pravo na besplatan prijevoz, a da je to dovoljno za iskazane potrebe. Uglavnom, djeca s poteškoćama u razvoju kao putnici imali bi pravo na onoliki broj besplatnih putovanja koliko je dovoljno za njihove potrebe. Pratitelji djece s poteškoćama u razvoju imali bi pravo na besplatan prijevoz kada su u pratnji takve djece. Iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture poručuju da znaju kolike su potrebe odlazaka otočana, ponajprije djece s posebnim potrebama, za odlazak na liječenje na kopno pa nema bojazni da odobreni broj besplatnih odlazaka neće biti dostatan za liječenje.

U radnoj skupini pri izradi ovoga zakona bili su i članovi Udruge Brački pupoljci koji su i pokrenuli inicijativu izmjene zakona. Za ovakav zakonski ishod udruga s Brača zalaže se već cijelo desetljeće, a ljetos su organizirali i prosvjed kojim su željeli ukazati na manjak empatije vladajućih. Bili su na 120 sekundi zaustavili iskrcavanje putnika iz trajekta, a dužina blokade bila je simbolizirala 120 mjeseci njihove borbe. Podpredsjednica Udruge Brački pupoljci Mirjana Nižetić večeras je od nas doznala da je desetljeće kasnije njihova borba urodila plodom:

- Taman smo mislili pisati priopćenje i pitati što se događa, kad ono eto lijepih vijesti. Što reći, osim da pozdravljamo ovo rješenje. Čekali smo, a sad smo sretni i zadovoljni – izgovorila je. 

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Roditelji bračke djece s posebnim potrebama bili su se proljetos u Bolu na Braču sastali i s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Bolu na otoku Braču kako bi i njoj podastrijeli problematiku s kojom su suočeni. Predsjednica je tada kazala da će inzistirati da se aktivacijom hitne procedure izmjena ovog ključnog članka donese i prije ljetne stanke u Saboru.

– Upoznali smo je malo i sa ostalim problemima koje donosi život na otoku obiteljima djece s poteškoćama – izjavili su članovi udruge.

Izmjenama zakona koje će se sutra naći na sjednici Vlade propisane su i prekršajne odredbe koje bi se primjenjivale u slučaju zlouporabe prava na povlašteni prijevoz te kojima će se Agenciji omogućiti kontrola karata, kako do zloupotrebe ne bi došlo.

Komentara 14

DU
Deleted user
22:12 23.10.2019.

Dobra vijest!

Avatar wasex
wasex
20:54 23.10.2019.

Pozivam vas u privatni seks klub - www.getmeets.com Ovo je najbolje mjesto za pronalaženje seksualnog partnera! Čekam te tamo :)

DU
Deleted user
23:20 23.10.2019.

Žalosno je Gluhih i Nagluhih Hrvatska potpuno ste sami krivi i nesposobnosti i ne vidim gluhih neće ići u ŠTRAJK!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije