Naslovnica Vijesti Hrvatska

Uvesti porez na nezdravu hranu i police za bogate

Planiraju uvesti i porez na nezdravu hranu i dodatni porez na cigarete i alkohol.
18. siječnja 2014. u 12:40 60 komentara 5433 prikaza
hamburger
Foto: Ben Birchall/Press Association/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

HDZ-ov tim za zdravstvo predvođen prof. dr. Antom Ćorušićem izradio je reformu zdravstvenog sustava koju ta stranka planira provesti kada dođe na vlast. Izradili su je po uzoru na Njemačku i Austriju, a ona se temelji na tri glavna stupa solidarnosti.

Potpuna reforma HZZO-a

Uz već postojeću solidarnost po plaćanju i solidarnost po zdravlju uveli bi i treći stup – solidarnost po odgovornosti. Planiraju uvesti i porez na nezdravu hranu i dodatni porez na cigarete i alkohol. Potpuno bi reformirali HZZO. Kada je riječ o promjenama u HZZO-u, država bi plaćala temeljni zdravstveni paket invalidima, braniteljima, djeci i umirovljenicima, ali bi i oni kao i svi ostali morali plaćati dopunsko osiguranje. Ljudi koji žele više ulagati u svoje zdravlje moći će uplaćivati tržišni model zdravstvenog osiguranja preko osiguravateljskih kuća. Ti osiguranici, koji bi sami plaćali tržišnu zdravstvenu policu, imali bi pravo izbora bolnice u kojoj će se liječiti, ali i liječnika.

Solidarnost po odgovornosti značila bi da pacijent koji je naručen za određenu pretragu, a na nju neopravdano ne dođe idući put taj pregled mora platiti sam. Liste čekanja veliki su problem hrvatskog zdravstva, a nije rijedak slučaj da se pacijenti na određenim pretragama ne pojave, a netko drugi kome je ona neophodna čeka danima ili mjesecima da dođe na red, objasnio je Ćorušić.

(Foto: Jurica Galoic/PIXSELL)

Dodatnim porezom na alkohol i cigarete te uvođenjem poreza na nezdravu hranu (coca-cola, hamburger, čips, cheeseburger...), koji bi po izračunu HDZ-a donosili 1,5-1,8 milijardi kuna godišnje, financiralo bi se liječenje bolesti izazvanih alkoholom, pušenjem i pretilosti.

– Da bismo proveli zdravstvenu reformu, kada dođemo na vlast, morat ćemo promijeniti Zakon o zdravstvenoj zaštiti te Zakon o zdravstvenom osiguranju. Zakon o zaštiti pacijenata nećemo dirati – objasnio je Ćorušić, šef HDZ-ova odbora za zdravstvo. Ćorušić dodaje da je zdravstveni sustav u Hrvatskoj u kolapsu te da bolnice mjesečno generiraju oko 150 milijuna kuna duga. Izračunao je da bi HDZ-ov model godišnje zdravstvu donosio 3,5-4 milijarde kuna više, što bi bilo dostatno za stabilno financiranje sustava.

– Sustav je potrebno mijenjati i postići njegovu financijsku održivost, ovako dalje više ne ide. Smanjivanjem zdravstvenih doprinosa sa 15 na 13 posto te smanjivanjem prihoda od autoosiguravatelja sa sedam na četiri posto zdravstveni sustav izgubio je 2,5 milijardi kuna. Zdravstveni proračun za 2012. godinu iznosio je 20,9 milijardi kuna, a sad je 2,5 milijardi manji. Bolnički limiti smanjeni su pak za 30 posto – objasnio je Ćorušić.

Bolnica ilustracija reforma zdravstva Bolnice će spajati samo u granicama njihovih županija Opća bolnica Pakrac racionalizacija Novi ustroj: Svaka županija imat će samo jednu bolnicu

Redizajn bolničke mreže

U lipnju je iz državnog proračuna u zdravstveni sustav ubačeno 3,3 milijarde kuna za plaćanje dospjelih obveza, a od te svote za sanaciju dugova devet državnih bolnica isplaćeno je 1,362 milijarde kuna. Unatoč tome sanacijska vijeća nisu uspjela zaustaviti stvaranje novih dugova, štoviše dugovi državnih bolnica dobavljačima od lipnja lani rastu brže nego proteklih godina. Sasvim je jasno da su zdravstvenom sustavu neophodne promjene. U sklopu tih promjena Ćorušić kaže da se HDZ protivi ukidanju bolnica radi ozdravljenja sustava te je za redizajn bolničke mreže. Osim toga, HDZ bi uveo model liječnika samostalnih djelatnika, što znači da bi liječnici, osim u svojoj bolnici, mogli imati ugovore s još najviše dvije zdravstvene ustanove koje imaju akreditaciju za odgovarajuće medicinske postupke. Ćorušić je svjestan da će biti otpora reformi kad je HDZ bude u prilici provesti.

>> Bolnice su sanirane, a dugovi opet rastu

Putokaz za najljepše plaže na Pagu
Najljepše plaže na Pagu
Istražite koje su najljepše plaže i pronađite one koje će vam najbolje odgovarati

A1 izdvaja za Vas

  • denis12345:

    Jedini ispravan plan za spas svega, pa tako i zdravstva, je rad, zapošljavanje i uspješna ekonomija. Sve ostalo je prelijevanje iz šupljega u prazno.

  • denis12345:

    Odlična ideja, baš nam treba još jedan novi porez. Kako se niste sjetili možda sniziti porez na zdravu hranu? Jeste li odvagnuli što bi takav porez na "nezdravu hranu" značio na konkurentnost ionako slabe turističke ponude.

  • denis12345:

    Ovo je još jedan koji je izmislio porezni pepertuum mobile. Da, sve ćemo riješiti novim i većim porezima. Nevjerojatno je da se toga nitko prije njega nije sjetio.