Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 124
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reforma zdravstva

Bolnice će spajati samo u granicama njihovih županija

Bolnica ilustracija
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
28.12.2013.
u 14:45

U siječnju će se znati koje se bolnice spajaju, koliko će se postelja prenamijeniti za palijativnu skrb... Vukovarska i kninska bolnica su bolnice od posebnog statusa i neće biti dirnute ni u pravnom smislu, a kamoli da budu ukinute, smatra premijer Milanović

Najnoviji medijski napisi o spajanju 11 slavonskih bolnica bio je prijedlog francuskih konzultanata, ali Vlada je ipak odlučila da će spajanje ići drugačije vodeći se logikom granica županije, doznajemo iz  izvora bliskih Ministarstvu zdravlja.

Dnevne bolnice

Odande su priopćili da Master plan očekuju do konca siječnja te da je namjera “uklanjanje nepotrebnog umnažanja dijagnostičkih i terapijskih zahvata u bolnicama na maloj udaljenosti, ako se utvrdi da je, zbog malog broja pacijenta, određeni zahvat potrebno raditi samo u jednom centru”.

Predviđa se i daljnje jačanje dnevnih bolnica a dio postelja prenamijenit će se za produženo liječenje i palijativnu skrb. Ponovili su da Opća bolnica Vukovar definitivno ostaje samostalni pravni subjekt, što je na sjedinici Vlade potcrtao i premijer Zoran Milanović.

– Ovo više financijski izdržati ne možemo, a ni kvaliteta usluge nije dobra. Ni jedna sredina neće ostati bez bolnica koju trenutno ima. Samo će neke bolnice ostati bez ploče sa nazivom – rekao je premijer te posebno naglasio kako će vukovarska i kninska bolnica zadržati svoj status.

– Vukovarska i kninska bolnica su bolnice od posebnog statusa, ako hoćete i pijeteta, bez ironije, i njihov status neće biti ni u pravnom smislu dirnut, a kamoli da budu ukinute – rekao je Milanović.
A medijski napisi o spajanju 11 slavonskih bolnica opet su izazvali lavinu nezadovoljstava. Čelnik HDSSB-a i liječnik Vladimir Šišljagić nazvao ih je stihijskom mjerom.
– Isto je bilo i sa sanacijom bolnica pa ne samo da nijedna nije sanirana, nego su u još većoj dubiozi – kaže Šišljagić. Sanacijski su ravnatelji redom suzdržani dok ne vide master plan.

– Očito je reforma zdravstvenog sustava nepripremljen proces i odluke se donose na temelju političkog lobiranja. I sanacija ne ide u najavljivanom smjeru. Kad je država preuzela koprivničku bolnicu, ona je bila u minusu 60 milijuna kuna, a sad je dug narastao na 104 milijuna kuna – kazao je Darko Koren (HSS), koprivničko-križevački župan.

Našice neće s Brodom

– Spajanje slavonskobrodske s našičkom bolnicom, odnosno novogradiške i pakračke u jednu bolnicu sa sjedištem u Požegi, bila je vizija francuskih konzultanata koju naše Ministarstvo nije prihvatilo i od koje se odustalo. Ne znam odakle je to sada izvučeno – kaže zamjenik sanacijskog upravitelja Opće bolnice u S. Brodu dr. Ivo Matić.

Brođani, kaže, već odrađuju pravne formalnosti oko pripajanja novogradiške njihovoj bolnici i jedino je ta informacija točna. (surađivali: S. Lepan, M. Lovrenc, Lj. Marić, D. Marčinković, H. Šlabek, V. Balen, B. Bradarić)

Novi ustroj: Svaka županija imat će samo jednu bolnicu
 

Komentara 5

DU
Deleted user
17:14 28.12.2013.

Poslije će se spajati županije. Još nešto.. zašto sudove nisu spajali unutar županija? Nova vlast će da podmiri koalicijske partnere razdvajati županije. Svaka reorganizacija sama po sebi košta. Radi se zapravo o predstavama za neuki puk koji se opravdano ljutijuti i u svakom slučaju izvlači deblji kraj.

DO
dosaosam
20:15 28.12.2013.

Ko bu platil te Francuze ?Onog ko je donesao odluku da Francuzi budu konzultanti treba spojiti sa Remetincem.

DU
Deleted user
21:06 28.12.2013.

I bolnica u Brodu će doć na red. Nju će spojit s splitskom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije