Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vaš glas – Branka Jengić (67)

'Utopili smo se u svjetsku masu i postali lijeni'

07.10.2011., HRT, Prisavlje, studio 10 Anton Marti, Zagreb - Tradicionalna 76. Zlatna igla, modna revija obrtnika Grada Zagreba. Mario Mlinaric, predsjednica revijskog odbora Zlatne igle Branka Jengic.
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
24.10.2014.
u 13:01

Predsjednica Sekcije tekstila Udruženja Zagreb HOK-a i predsjednica organizacijskog odbora 79. Zlatne igle tvrdi da majstori krojači gube bitku s državom i šoping-centrima

Sve je spremno za sutrašnji zagrebački modni spektakl godine, 79. Zlatnu iglu, na kojoj će se ove godine predstaviti 18 kolekcija domaćih dizajnera potpomognutih i najnovijim kreacijama torbara, klobučara, krznara, zlatara... Današnji "šnajderi" podrazumijevaju visokoobrazovane majstore, nove tehnologije, znanja i razmišljanja, no korak do 80. rođendana Igle porazna je činjenica kako se broj majstora krojača i dalje osipa pritisnut velikim troškovima poslovanja i sve jeftinijim te upitnim uvozom tekstila u Hrvatsku. Samo do rujna ove godine u Zagrebu je njih 24 zatvorilo svoje obrte, više od 150 u posljednjih nekoliko godina.

Branka Jengić, predsjednica Sekcije tekstila Udruženja obrtnika Zagreb i predsjednica organizacijskog odbora Zlatne igle, kaže da tom manifestacijom u građanima žele probuditi osjećaj i zanimanje za originalnost te kvalitetu domaćih obrtnika, a njima pak omogućiti da nađu nove kupce.

– Blokirana obrtna sredstva, PDV po izdanoj umjesto naplaćenoj fakturi i velika davanja državi domaće su tekstilce gurnuli u provaliju. Izgubili smo i proizvodnju materijala za šivanje, gumba, traka, cifova... S druge strane, trgovački centri zasićeni su jeftinom robom kod koje kvaliteta materijala pada u drugi plan. Utopili smo se u svjetsku masu i postali lijeni pa odjeću procjenjujemo preko ekrana, a da uopće nismo opipali materijal – upozorava ona ističući da se poliester i drugi nekvalitetni materijali nerijetko nameću i kroz proizvode skupih dizajnera.

Kako bi se obrtnici spasili od propasti, nužna je edukacija potrošača, a umjesto za nove strojeve, država bi im trebala pomagati poticajima za obrtna sredstva, rasteretiti ih u davanjima za zaposlene i omogućiti im da jeftino dođu do najma gradskih poslovnih prostora – kazala je Jengić. 

>> Zvonko Sever: Hrvatska mora zaštititi autohtone sorte vina

Komentara 1

DU
Duba
20:02 24.10.2014.

Lijen smiješ biti samo ne g.lup

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije