Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Demokracija

Utjecaj ulaska u EU na civilno društvo

Ljudi
05.11.2012.
u 00:01

U trenutku kada Hrvatska postane punopravna članica EU projekti za razvoj civilnog društva financirat će se iz strukturnih fondova

U Europskoj uniji moderno i demokratsko društvo i institucije koje je predstavljaju podrazumijevaju aktivno sudjelovanje civilnog društva u oblikovanju politika koje se kasnije uobličavaju u uredbe, direktive, odluke ili preporuke, i to u pitanjima koja se tiču upravo tog istog civilnog društva. Neprihvatljivo je da se cijeli proces odvija odvojeno od onih na koje će te iste politike i zakonodavstvo EU imati utjecaj. Građani svih država članica pa tako i građani Hrvatske u trenutku kada ona postane punopravna članica u okviru svojih nacionalnih, a potom i europskih organizacija civilnog društva (OCD) svojim specijaliziranim znanjem i iskustvom pomažu podizanju kvalitete tog cijelog procesa. Nadalje, jednom kada su postavljeni prihvatljivi zakonodavni okviri unutar kojih pojedinac ili OCD mogu ostvarivati svoje ciljeve, potrebna su financijska sredstva za njihovu realizaciju pa će u ovom članku biti riječi o dva lica iste medalje. 

Jedan od oblika sudjelovanja civilnog društva država članica EU u procesu donošenja odluka jest kroz Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO). To savjetodavno tijelo EU zastupa interese različitih gospodarskih i socijalnih interesnih skupina, od poslodavaca, zaposlenih do različitih OCD-a (znanstvenika, poljoprivrednika, potrošača, nastavnika, ekoloških skupina i sl.). Broj njegovih članova ne smije prijeći 350, a određuje se ovisno o veličini države članice. Njegove članove predlažu vlade država članica. Hrvatska će imati devet predstavnika, po tri predstavnika udruga poslodavaca, tri predstavnika sindikata i tri predstavnika organizacija civilnog društva koji zastupaju interese različitih društvenih skupina.

Nacionalni OCD-i organiziraju se i na europskoj razini te vrlo usko surađuju s EGSO-om kroz konferencije, seminare, informativne sastanke i debate. Još jedan mehanizam koji će civilno društvo moći koristiti kao oblik neposredne demokracije prije donošenja pravnih akata EU jest Europska građanska inicijativa koja funkcionira na sljedeći način: potrebno je prikupiti najmanje milijun potpisa građana iz najmanje jedne četvrtine država članica EU iz onih područja nad kojima Europska komisija ima nadležnost. Inicijative podnose za tu svrhu osnovani odbori građana, njih najmanje sedam iz najmanje sedam država članica, a Europska komisija ima rok od tri mjeseca da razmotri prijedloge građana te da ih usvoji ili odbaci.

Vezano uz financijska sredstva potrebna za ostvarivanje ciljeva OCD-a, ona su se i do sada mogla povlačiti kroz razne individualne projekte koje je bilo potrebno prijaviti unutar raznih natječaja objavljenih kroz programe EU, a koji su do sada, ako bi bili pozitivno ocijenjeni, financirani iz pretpristupnih programa poput PHARE-a, CARDS-a te naposljetku IPA-e i programa Zajednice kojima je Hrvatska imala pristup. U trenutku kada Hrvatska postane punopravna članica EU, ti projekti financirat će se iz strukturnih fondova koji obuhvaćaju Europski socijalni fond, Europski fond za regionalni razvoj, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj, Europski ribarski fond te iz Kohezijskog fonda i programa Zajednice poput Progressa, Medije, CIP-a i sl., ovisno o tematskom području na kojem OCD djeluje.

Važno je napomenuti kako je potrebno dobro proučiti propozicije natječaja objavljenog unutar pojedinog programa kako bi se ustanovilo  je li npr. udruga prihvatljiva kao prijavitelj unutar natječaja. Ako natječaj nije raspisan na način da udruga može biti prihvatljiv prijavitelj projekta, u projektu može sudjelovati kao partner ili suradnik prijavitelju projekta. Jedan od alata koji OCD-u može pomoći pri prijavi projekata, tj. analizi tržišta jest i internetska tražilica Financial Transparency System (http://ec.europa.eu/beneficiaries/fts/index_en.htm) koju je Europska komisija pokrenula radi slobodnog pristupa korisnicima europskih potpora i izvršnim agencijama. Pretraživanje je moguće po nekoliko različitih kriterija kao što su zemlja korisnica sredstava, naziv korisnika, iznos sredstava itd.

Na kraju, članovi civilnog društva kao pojedinci ili kroz svoje organizacije, osim svojih specijaliziranih znanja i vještina koje imaju, trebaju izvrsno poznavati proceduru donošenja odluka u EU te kanale kroz koje mogu dobiti financijska sredstva za ispunjenje svojih ciljeva kako bi što aktivnije i učinkovitije djelovali.

Komentara 2

Avatar Čobanković ( mlađi )
Čobanković ( mlađi )
07:04 05.11.2012.

Sve će biti usklađeno sa EU osim naravno ,plaća i mirovina,koje će ostati među " najnižima u Europi "

Avatar flegmatik
flegmatik
07:31 05.11.2012.

Od trenutka kad Hrvatska udje u EU, svi ce Hrvatiti slaviti dva rodjendana: jedan kad ih je majka donijela na svijet, a drugi kad je Hrvatska usla u EU. Ovaj potonji biti ce daleko vazniji, dakako.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije