Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 38
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
eksplodirao na 10.000 m

Kontroverze su godinama pratile rušenje putničkog zrakoplova JAT-a 1972.

JAT
Foto: Karel x
18.07.2014.
u 15:01

Službeno, putnički zrakoplov na letu između Stockholma do Zagreba eksplodirao je na visini od 10.000 m iznad sela Srbske Kamenice u Češkoj

Rušenje zrakoplova jugoslavenskog JAT-a DC-9, 26. siječnja 1972. i dalje prate kontroverze.

Službeno, putnički zrakoplov na letu između Stockholma do Zagreba eksplodirao je na visini od 10.000 m iznad sela Srbske Kamenice u Češkoj (tada Čehoslovačkoj), a kao počinitelj navedena je ustaška emigracija.

Poginula su 22 putnika i 5 članova posade, a dogodilo se i "svjetsko čudo", jer preživjela je jedna stjuardesa, Vesna Vulović, koja do danas drži svjetski rekord, upisan u Guinnessovu knjigu u preživljavanju u padu s tolike visine, bez padobrana. 

Nakon što je 27 dana provela u komi i 16 mjeseci na rehabilitaciji, vratila se na posao i nastavila raditi u JAT-u, no ne više kao stjuardesa.

Kako su godine prolazile sve više se probijala informacija da je putnički zrakoplov JAT-a ustvari srušen greškom, s obzirom da su u to vrijeme i prostoru održavane vojne vježbe.

Tvrdilo se da je avion oborio MiG čehoslovačke vojske, a druga je teza bila da je čitava priča falsificirana  jer je DC-9 greškom pogodila raketa češke protuzračne obrane.

Čak se tvrdilo da je u trenutku rušenja avion bio na visini od tek nekoliko stotina metara, s obzirom da su ga prisiljavali na prisilno slijetanje. Beogradski su izvori, pak tvrdili, godinama kasnije da je zrakoplov ipak srušila hrvatska emigracija, a u sklopu operacije koju je sponzorirala CIA...

>>Tragična povijest srušenih putničkih aviona

>>Izbezumljena lica rodbine poginulih, sumnja se da je među poginulima 80 djece

>>Boeing Malaysia Airlinesa srušen na 17-godišnjicu prvog leta!

Komentara 11

DU
Deleted user
15:20 18.07.2014.

A da nije Vatikan?

NE
Nepokolebljiv
15:34 18.07.2014.

Stusili titov avion ustase i kardinal Stepinac! Oni su i tako uvijek krivi za sve. Zapravo nije srusen jedan avion nego cijela eskadrika aviona i to su sve bili maloljetna nejacad - mali avioncici.

DU
Deleted user
15:56 18.07.2014.

Avion je bio pogodjen raketom na visini od oko 10.000 metara ali raketa nije eksplodirala. Pilot je uspio spustiti avion na oko 4000 metara kada ga je pogodila druga raketa koja je onda i eksplodirala. Navodno je avion usao u zracni prostor Cehoslovacke 2 minute prije odobrenog vremena i zato je srusen. S druge strane se u ono doba nije moglo reci da su ga srusili Rusi i stoga je cijela prica pretvorena u bajku o hrvatskoj emigraciji, koja je opet dobrodosla srpskom rukovodstvu pri suszbijanju Hrvatskog proljeca iz 1971. godine!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije