Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kontroverze su godinama pratile rušenje putničkog zrakoplova JAT-a 1972.

Službeno, putnički zrakoplov na letu između Stockholma do Zagreba eksplodirao je na visini od 10.000 m iznad sela Srbske Kamenice u Češkoj
18. srpnja 2014. u 15:01 11 komentara 12503 prikaza
JAT
Foto: Karel x

Rušenje zrakoplova jugoslavenskog JAT-a DC-9, 26. siječnja 1972. i dalje prate kontroverze.

Službeno, putnički zrakoplov na letu između Stockholma do Zagreba eksplodirao je na visini od 10.000 m iznad sela Srbske Kamenice u Češkoj (tada Čehoslovačkoj), a kao počinitelj navedena je ustaška emigracija.

Poginula su 22 putnika i 5 članova posade, a dogodilo se i "svjetsko čudo", jer preživjela je jedna stjuardesa, Vesna Vulović, koja do danas drži svjetski rekord, upisan u Guinnessovu knjigu u preživljavanju u padu s tolike visine, bez padobrana. 

Nakon što je 27 dana provela u komi i 16 mjeseci na rehabilitaciji, vratila se na posao i nastavila raditi u JAT-u, no ne više kao stjuardesa.

Kako su godine prolazile sve više se probijala informacija da je putnički zrakoplov JAT-a ustvari srušen greškom, s obzirom da su u to vrijeme i prostoru održavane vojne vježbe.

Tvrdilo se da je avion oborio MiG čehoslovačke vojske, a druga je teza bila da je čitava priča falsificirana  jer je DC-9 greškom pogodila raketa češke protuzračne obrane.

Čak se tvrdilo da je u trenutku rušenja avion bio na visini od tek nekoliko stotina metara, s obzirom da su ga prisiljavali na prisilno slijetanje. Beogradski su izvori, pak tvrdili, godinama kasnije da je zrakoplov ipak srušila hrvatska emigracija, a u sklopu operacije koju je sponzorirala CIA...

>>Tragična povijest srušenih putničkih aviona

>>Izbezumljena lica rodbine poginulih, sumnja se da je među poginulima 80 djece

>>Boeing Malaysia Airlinesa srušen na 17-godišnjicu prvog leta!

Zagreb: U KB Dubrava svečano predana donacija višeslojnog CT uređjaja
Dragan Primorac
Svi pozitivni nisu i infektivni, golema je razlika među pozitivnim nalazima
r
OHR SAVJETNIK
Rozaceja: Crvenilo lica – možemo li ga sakriti?
  • Deleted user:

    A da nije Vatikan?

  • Nepokolebljiv:

    Stusili titov avion ustase i kardinal Stepinac! Oni su i tako uvijek krivi za sve. Zapravo nije srusen jedan avion nego cijela eskadrika aviona i to su sve bili maloljetna nejacad - mali avioncici.

  • Vlaskoulicanec:

    Avion je bio pogodjen raketom na visini od oko 10.000 metara ali raketa nije eksplodirala. Pilot je uspio spustiti avion na oko 4000 metara kada ga je pogodila druga raketa koja je onda i eksplodirala. Navodno je avion usao u ... prikaži još! zracni prostor Cehoslovacke 2 minute prije odobrenog vremena i zato je srusen. S druge strane se u ono doba nije moglo reci da su ga srusili Rusi i stoga je cijela prica pretvorena u bajku o hrvatskoj emigraciji, koja je opet dobrodosla srpskom rukovodstvu pri suszbijanju Hrvatskog proljeca iz 1971. godine!