Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 135
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
namjerno ili slučajno?

Tragična povijest srušenih putničkih aviona

El Al
Foto: Eldan David - www.gpo.gov.il
1/2
18.07.2014.
u 13:23

Let malezijskog Boeinga 777 koji je srušen iznad Ukrajine u četvrtak i gdje je gotovo 300 osoba poginulo, posljednji je primjer.

Avion je još uvijek najsigurnije prijevozno sredstvo i zrakoplovne se nesreće ne događaju često, no kad avion padne, minimalan broj putnika nađe se među sretnicima koji su prevarili smrt.

Povijest civilnog zrakoplovstva pamti i neke od velikih tragedija kada su avioni bili srušeni, namjerno ili slučajno.

Let malezijskog Boeinga 777 koji je srušen iznad Ukrajine u četvrtak, kada je gotovo 300 osoba poginulo, posljednji je primjer.

RT donosi pregled nekih od najvećih namjernih ili slučajnih napada na zrakoplove.

2001. godine

Ukrajinci su slučajno srušili avion ruskog prijevoznika, poginulo je svih 78 putnika i članova posade. Avion je pao u Crno more, a pogodila ga je raketa S-200 tijekom vojne vježbe.

1983. godine

Let 007 Korean Air Linesa koji je letio iz New Yorka do Seula srušili su Sovjeti. Mislili su da je riječ o vojnoj letjelici. Poginulo je 269 osoba.

Foto: Michel Gilliand/Wikimedia Commons

1988. godine

Let Iran Aira broj 655 iz Teherana za Dubai srušila je američka mornarica. Poginulo je 290 osoba, od toga čak 66 djece i 16 članova posade.

1993. godine

Tri različita gruzijska aviona kompanije Transair Georgian srušena su u Abhaziji. Poginule su 163 osobe.

1955. godine

58 osoba poginulo je na letu El Al-a broj 401 koji je išao iz Beča za Tel Aviv preko Istanbula. Avion je pogođen u bugarskom zračnom prostoru.

1973. godine

Boeing 727 koji je letio iz Tripolija do Kaira preko Bengazija srušen je u izraelskom zračnom prostoru. Pet osoba od ukupno 113, koliko ih je bilo u avionu, preživjelo je.

>>U trenutku pada malezijskog Boeinga još su dva zrakoplova letjela u blizini

>>Merkel: Prekinite vatru u Ukrajini da bi što prije počela istraga o padu zrakoplova

Komentara 2

NE
Nepokolebljiv
14:02 18.07.2014.

Velikim i malim sovjetima izgleda nije tesko odluciti se na rusenje civilnih aviona samo da bi pokazali kako su odlucni!

DU
Deleted user
17:51 18.07.2014.

Zaboravili ste talijanski avion srusen od libijskih lovaca u kasnim osamdesetim, takodjer ovdje ne spominjete raketom srusen JAT-ov avion iznad Cehoslovacke,...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije