Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prehrambeni div

Uspješno prebrodili izazove: Neto dobit Podravke rasla čak 19,5, a prihodi za 8,5 posto

Tvrtka Podravka predstavila novi pogon Tvornica juha i Vegete
Foto: Damir Spehar/PIXSELL
1/3
28.02.2023.
u 20:20

Unatoč pritiscima na troškove, tijekom 2022. u Podravci su realizirane investicije u vrijednosti od 396 milijuna kuna

Grupa Podravka (koja uključuje Podravku, Mirnu, Belupo, Žito Ljubljanu i druga inozemna društva), u lanjskoj je godini ostvarila neto dobit od 369,6 milijuna kuna, što je 19,5% više nego godinu prije, dok je operativna dobit prije amortizacije (EBITDA) iznosila 707,2 milijuna kuna, što je također rast od 19,5%. Ukupni prihodi grupacije iznosili su 5,03 milijarde kuna, što je rast za 395,3 milijuna kuna ili 8,5% u odnosu na 2021.

Skupe sirovine i energija

Iz kompanije ističu kako je ostvareni rezultat u određenoj mjeri pod utjecajem jednokratnih stavki povezanih s prodajom nekretnina. No, i bez tog utjecaja pokazatelji uspješnosti poslovanja bolji su nego u 2021. Normalizirana EBITDA Grupe, iz koje je isključen utjecaj jednokratnih stavki, iznosila je 627,7 mil. kuna (3,3% više nego 2021.), a neto dobit 311,1 mil. kuna ili 2,3 %.

- Prošla poslovna godina bila je puno teža i izazovnija nego što smo to očekivali na njezinu početku. Proteklu su godinu obilježili napori za svladavanje tržišnih nestabilnosti koje je izazvao rat u Ukrajini, a koje su se osobito vidjele u snažnom i brzom rastu troškova sirovina, ambalaže i energije, uz ograničen pristup pojedinim tržištima - objašnjava predsjednica uprave Podravke Martina Dalić.

Snažna izloženost rastu cijena sirovina, ambalaže i energije, osobito u segmentu Prehrane (Podravka, Mirna, Žito Ljubljana), kompaniji je, naime, donijela za 340,3 milijuna kuna ili 24% veće troškove u 2022. u odnosu na godinu ranije. Pritom, tvrdi se, članice grupe nisu koristile mjere za ublažavanje rasta cijena energenata.

- Rezultati pokazuju da smo pronašli dobra rješenja za brojne izazove. Istodobno, uspjeli smo pronaći i nove tržišne prilike, zbog čega je više od 40% ukupnog porasta prodaje došlo od rasta prodaje u segmentu gastro kupaca. Osobito sam zadovoljna da su u tako nepovoljnim tržišnim uvjetima, u planiranom roku provedene i sve investicije u modernizaciju. Za to je trebalo puno energije, upornosti, znanja i iznimnog angažmana svih radnika Grupe Podravka, kojima i ovim putem zahvaljujem na tome - rekla je Dalić.

Podravka je u lanjskoj godini uložila gotovo 400 milijuna kuna u modernizaciju poslovanja, unapređenje uvjeta rada, uvođenje novih tehnologija i digitalizaciju, kako bi povećala efikasnost i energetsku učinkovitost. Dovršena je izgradnja sunčane elektrane na krovovima nekih tvornica, što je trenutačno najveća sunčana elektrana na krovovima u Hrvatskoj. Prvi put nakon 18 godina Podravka je započela gradnju novog pogona - i to kroz proširenje Tvornice juha i Vegete, koja je, kao i Pekarna Maribor, i digitalizirana, a prema planu se provodi i projekt koncentracije pekarstva u Sloveniji.

Dva puta povećavali plaće

Jedan od najvažnijih lanjskih strateških projekata bila je i energetska i informatička rekonstrukcija poslovnog sjedišta Podravke u Koprivnici koje je obnovljeno prvi put nakon 43 godine, a znatno se ulagalo i u poljoprivrednu mehanizaciju i navodnjavanje kako bi se postigla veća samodostatnost u proizvodnji, kažu iz kompanije. Podsjećaju i da su 2022. dva puta povećavali plaće i primanja radnika (prvo u ožujku i travnju, a drugo nakon dovršetka kolektivnih pregovora u prosincu), u što je uloženo 76,5 milijuna kuna, a dio dogovorenih primanja isplaćivat će se i u 2023. Plaće i primanja radnika bili su tako 18% veći u prosincu 2022. u odnosu na prosinac 2021., te čak 27 % veći u usporedbi s primanjima u prosincu 2020.

- U kakvim ćemo okolnostima poslovati i živjeti u 2023. uvelike ovisi o daljnjem tijeku događanja u Ukrajini. No naša snažna pozicija omogućuje nam da se brzo prilagođavamo promjenama, usporedno realizirajući svoje strateške ciljeve koji uključuju velika ulaganja i dovršetak važnih investicija te ustrajnost u provođenju naše nove strategije održivosti - zaključili su iz Podravke.

>> VIDEO Posao stoljeća: Google kupio hrvatsku aplikaciju Photomath

Komentara 1

DU
Deleted user
22:35 28.02.2023.

podravka je smeće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije