Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Večernji TV

Profesor Nemčić: Djeci nisu smetale maske, a trčala su od sreće kad su vidjela svoje učitelje

Pratite prijenos uživo od 12 sati na našem portalu Večernji.hr ili na našoj Facebook stranici
07. rujna 2020. u 12:01 15 komentara 5473 prikaza

Profesor geografije Dejan Nemčić iz jedne zagrebačke osnovne škole gostovao je danas u emisiji Večernjeg TV-a, gdje je otkrio kako je prošao prvi dan nove školske godine u nikad viđenim uvjetima zbog pandemije koronavirusa. 

Zagreb: Ponovno otvorene škola nakon obustave zbog Covid-19 NEKE ŠKOLE U PROBLEMIMA Najneizvjesnija škola: maske, razmak, tri modela nastave...

VIDEO: Dejan Nemčić o početku školske godine

 

Kako je počeo prvi dan školske godine?

Razmišljao sam o tome kako je ovo bio jedan od najljepših dana u mojoj karijeri. Bio je dobar potez što smo fizički krenuli u školu. Sve je dobro prošlo. Djeca su sretna, nastavnici su sretni što su ponovo u školi. 

Šibenik: Prvi dan nove školske godine BRITANSKI IZVOR Roditelji obratite pozornost: Ovo su najčešći simptomi koronavirusa kod djece

Kad kažete da je dobra odluka što su učenici krenuli u školu, na što mislite?

Imamo iskustvo kad smo krenuli online. Pokazalo se da je to bilo teško i za djecu i za nastavnike. Kad smo vidjeli tu djecu koja su se toliko promijenila od trećeg mjeseca, kad smo vidjeli koliko su sretna, vjerujem da onih 70 stranica uputa padaju u vodu. Vi ne možete napraviti ni jednu uputu koja će zaustaviti dijete da se baci u zagrljaj svojem prijatelju. 

Preuzeli ste danas novu generaciju učenika.

Preuzeo sam novi razred učenika petog razreda.. Taj prvi kontakt s petašima je najvažniji. Vi ih uvodite u prvi korak novog obrazovanja. Kad sam došao pred njih danas, a svi su oni imali maske, bilo mi je čudno. Moram priznati da je sve dobro prošlo. Djeca su shvatila da je ta pošast korone prisutna, ali i da će i to proći. Djeca se uopće nisu bunila zbog maske. 

Jesu li djeca izrazila neku bojazan?

Nisam osjetio taj strah. Vjerujem da samo pozitivom možemo prebroditi ova vremena. Ako vam ja kažem da je meni teško nositi masku, onda ide samo negativa. I ovo će proći. 

Austrija PANDEMIJA U Beču 10 iznenadno preminulih od koronavirusa, u Austriji 290 novozaraženih

Koje su točno mjere provedene u školi?

Moramo se naviknuti na novi način funkcioniranja u školi. Moram poslati poruke zahvale svim ravnateljima i svim satničarima koji su radili raspored jer se puno predmeta moralo staviti u blok-sate. Danas je to dobro funkcioniralo. Djeca ostaju u razredu, učitelji su ti koji idu u razrede. Nemamo zvono, što je malo čudno, pa moramo paziti na vrijeme. 

Čega se boje nastavnici?

Najvažnije je zdravlje – samih učenika i nastavnika. Trebamo znati da i učitelji imaju svoje obitelji i da se virus može pronijeti u njihovim obiteljima. Zdravlje je prioritet. Isto tako, moramo popuniti rupe u znanju koje nisu bile zahvaćene online nastavom. Mi moramo znati da se znanje u online nastavi ne može tako dobro obraditi kao fizički. Moramo se naviknuti da možda nećemo obrađivati nastavno gradivo onako kako smo zamislili. Sad se traži doza organiziranosti i snalažljivosti od učitelja. Vjerujem da ćemo mi to uspjeti, kažem to sebi i svima bez straha. 

Jesmo li mi podcijenili naše učenike i učitelje?

Uvijek se sumnja u naše učitelje. Danas je dokaz da smo se svi dobro prilagodili. Čekat ću izvještaje o tome kako je to prošlo. Nadam se da neću za nekoliko tjedana čitati kako je virus ušao u školu. Najviše me strah toga da ćemo mi učitelji biti odgovorni iako virus svatko može donijeti u školu. Zato se i preporučuje da se što manje ide u školu. 

Koronavirus u BiH KORONAVIRUS U SVIJETU U Srbiji nastavlja padati broj novorazaženih, u BiH 99 novooboljelih

Ostavlja se dojam da učitelji uvijek strahuju

Ja sam već deset godina u sustavu obrazovanja i uvijek je neki strah. Strah je od javnosti, od lokalne zajednice, strah je od roditelja, strah je od učenika... Imamo stalno osjećaj da se moramo dokazivati. 

Možete li biti kvalitetan kadar kad je stalno prisutan strah

To je problem. Učitelji stalno sumnjaju u sebe kroz te priče i taj pritisak. Stalno se moraju dokazivati da znaju raditi svoj posao i stalno su frustrirani. Nisam nikad vidio ni jednu godinu da su učitelji opušteni.

Koje su vaše ključne poruke za novu školsku godinu?

Mislim da će sve biti dobro. Vjerujte u učitelje. Vjerujte u instituciju kao što je škola. Poruka učenicima: Nadam se da ste shvatili koliko su učitelji važni. Jer kad sam vidio kako su se neki od njih sretno zaletjeli prema svojim učiteljima, a samo im se vidi sjaj i radost u očima, rekao sam samom sebi: "Ovo će dobro završiti. Izdržat ćemo." Jedva čekam da skinemo maske.  

 

Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu
 • Avatar @proma-trač
  @proma-trač:

  Meni je također krivo što nam maske nisu davno prije nametnuli ili da sam ja u moje vrijeme u školi mogao nositi masku, kako bi to bilo lijepo ili da se bebe rađaju već s maskom. Stvarno šteta.

 • ridjovka:

  Bome majstore nisi u pravu.Čekaj dok prvo dijete padne u nesvjest zbog nedostatka kisika.

 • PrimoracRi:

  Imaš li ti dijete i misliš li doista da je to dobro za djecu. Ti samo čuvaš posao , dok te boli .... za tuđu djecu kako će se to odraziti na njihovo zdravlje.