Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKE ŠKOLE U PROBLEMIMA

Najneizvjesnija škola: maske, razmak, tri modela nastave...

Zagreb: Ponovno otvorene škola nakon obustave zbog Covid-19
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
07.09.2020.
u 09:00

Prvi put u obrazovanju ravnatelji preuzimaju izrazitu odgovornost za organizaciju rada ustanove kojoj su na čelu.

Današnjim danom i službeno započinje najneizvjesnija školska godina u povijesti hrvatskog obrazovanja. Riječ je o godini u kojoj će se u svakoj pojedinačnoj školi u Hrvatskoj moći izmijeniti tri modela održavanja nastave – nastava u školi, mješoviti oblik nastave koji podrazumijeva kombinaciju dolaska na nastavu i učenje online, i nastava isključivo online.

Izbor između modela koji će se primijeniti u svakoj školi ovisi isključivo o epidemiološkoj slici svakog područja u kojem djeluje škola, a dogovara se na razini ravnatelja i članova lokalnih stožera. Prvi put u povijesti će učenici i nastavnici u školi nositi maske, u dobro pripremljenim školama i pregrade između učenika i nastavnika, morat će se pridržavati epidemioloških mjera i uložiti zajedničke napore kako bi se u svakoj obrazovnoj ustanovi prije svega očuvalo zdravlje i nastavnika i svih učenika.

Neke škole već su u problemima

Poput mnogih europskih zemalja, Hrvatska kreće u organizaciju nastave s ciljem što duljeg i zdravstveno sigurnog boravka u školama, a prvi put ravnatelji preuzimaju izrazitu odgovornost za organizaciju rada ustanove kojoj su na čelu. Razmak, redovito pranje ruku, izbjegavanje miješanja s ostatkom razreda i dijeljenja osobnih stvari, ključna su pravila o kojima učenici svih dobnih skupina moraju voditi računa.

I dok će većina učenika prvi školski dan minimalno boraviti u školama, već je poznato da će učenici OŠ Murterski škoji iz Murtera nastavu od danas pa zasigurno sljedeća dva tjedna pratiti online. Jer to je škola koja je do sada prijavila da su joj gotovo svi zaposlenici u samoizolaciji. U samoizolaciji je i cijelo tehničko osoblje OŠ “Antun Nemčić Gostovinski” iz Koprivnice pa će i učenici te škole od prvog dana nastavu morati pratiti online. Prema zasad dostupnim podacima koji su prijavljeni Ministarstvu obrazovanja, mješovitom modelu nastave od prvog dana škole pristupit će učenici OŠ Vjekoslava Kaleba iz Tisnog budući da je 11 zaposlenika te škole u samoizolaciji.

Nema bježanja od obveza

U zagrebačkim školama koje su oštećene u potresu, odnosno u šest osnovnih i 10 srednjih, tijekom ove školske godine satovi će biti skraćeni za pet minuta. Ni u jednoj školi, neovisno o tome je li riječ o osnovnim ili srednjim školama, tijekom školske godine nije dopušteno ugostiti vanjske predstave ili druga slična događanja, a zasad je na snazi i preporuka o odustajanju od organizacije različitih izleta i putovanja.

Roditelji tijekom ove godine moraju voditi računa o tome da u škole ne mogu ulaziti bez najave, a na dogovorenim sastancima u prostorima škole svaki roditelj, bez obzira gdje se škola nalazi, mora imati masku i voditi računa o propisanom razmaku. Škole su imale priliku složiti i rasporede, koji će se danas dati svakom učeniku, pazeći na to s koliko će se nastavnika djeca u danu susresti – dakle, mogle su osmisliti blok-satove tako da se tjedna satnica predmeta odradi, a da djeca u danu ne izmjene sedam nastavnika u predmetnoj nastavi.

Za sve one učenike koji će tijekom školske godine morati prijeći na online nastavu vrijede jednaka pravila kao i prošle godine, barem što se operativnog dijela tiče.

No ove godine neće biti onih koji će, bude li se morao provoditi takav model održavanja nastave, moći pobjeći od obaveza i bez imalo uloženog truda proći razred. Uoči početka godine inicijativa GOOD naglasila je kako je potrebno da Ministarstvo hitno prilagodi kurikulume i ujednači očekivane ishode obrazovanja, a iz Sindikata hrvatskih učitelja svim su učiteljima i profesorima poželjeli uspješan početak neizvjesne školske godine.

Ključne riječi

Komentara 3

TA
Taddel90
09:45 07.09.2020.

Maska je glupost

Avatar _Darkwood_
_Darkwood_
11:41 07.09.2020.

Moj savjet je da ne puštate djecu u škole ako će maske biti obvezne jer nakon toga dolazi i obvezno cjepivo i tako dalje i dalje i dalje, korak po korak, dokle god pristajete na to! I DA, nemojte se testirati, svatko od vas može biti pozitivan pošto je corona kao i herpes prisutna u 95% svjetske populacije oduvijek a ako ste pozitivni slijedi vam obveza cijepljenja na jesen! PAMET u glavu!!!

Avatar maskirana_drtina
maskirana_drtina
09:34 07.09.2020.

djeca možda još stignu biti pametna, ne treba gubiti nadu! ali za roditelje i učitelje je čini se kasno, te generacije kad ostare, to će biti lom, bit će 100 puta gori od ovih sadašnjih baby-boomer-yugo-penzionera bez starosne mudrosti, koji su već 30 godina u mirovinama, od jutra do mraka spojeni na TV propagandu!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije