Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Weekend Media Festival

Dujmović: Puna transparentnost u poslovanju jedan je od ključeva za dugovječnost

Foto: Srecko Niketic/PIXSELL
1/10
24.09.2021.
u 11:25

Krenuli smo iz trgovine u Teslinoj, skromno, ambiciozno. Samo 27 godina šljake i sada možemo reći da smo uspjeli - navodi Dujmović.

Nakon godinu dana stanke počeo je 14. Weekend Media Festival. Grad Rovinj, u kojem se WMF održava, ovaj će vikend biti sjedište brojnih panela i predavanja te okupiti mnoge stručnjake. Na predavanju "Od garaže do burze: Span – prvi IT izlaz na burzu", danas je govorio Nikola Dujmović, osnivač i predsjednik Uprave Spana. S njim je nakon predavanja od 11.30 uživo u studiju Večernjeg lista razgovara Lana Kovačević.

Izlazak na burzu, kaže Dujmović, vidjeli su kao alat za budući razvoj

– To se dugo kuhalo, prije desetak godina smo razgovarali da se moramo posvetiti dugovječnosti firme. Htjeli smo da nas firma nadživi pa smo odlučili da je najbolje da idemo kroz transformaciju. Puna transparentnost u poslovanju jedan je od ključeva za dugovječnost – kazao je. 

Cilj im je bio prodati 29,5 posto dionica i njega su uspjeli ostvariti. – Imali smo znatno veću potražnju nego što smo nudili – otkriva nam. 

Priča o početku u garaži, kaže, romansirana je. Otkriva kako su krenuli na sličan način. 

– Krenuli smo iz trgovine u Teslinoj, skromno, ambiciozno. Samo 27 godina šljake i sada možemo reći da smo uspjeli – navodi. 

– Mi živimo u "IT landu", u svim našim državama, izdvojeni smo. Mi se mjerimo prema tome što znamo i tu moramo biti globalno konkurentni – kazao je Dujmović opisujući probleme s kojima se industrija susreće. 

24.09.2021.., Rovinj - Live Vecernji TV na WMF. Gost Nikola Dujmovic. Photo: Srecko Niketic/PIXSELL
Foto: Srecko Niketic/PIXSELL, ilustracija

– Kao država kaskamo jer su kvote za upis takve da se ne možete upisati u MIOC ako ste imali 4 iz tjelesnog. To država obećava da će promijeniti, a ništa se ne mijenja. Naša industrija uspijeva unatoč hrvatskim vladama, ne zahvaljujući njima. Sve je to isto 30 godina, i kvote na fakultetima, nitko se ne želi potruditi. Sve se vlade ponašaju kao da nam je biološki vijek 300 do 500 godina, ne 70. Svi obećavaju da će to promijeniti. Mi nemamo državnu strategiju – kaže.

Komentirao je i odlazak mladih iz Hrvatske. – Mi smo članovi Europske unije i trebamo odgajati sebe i djecu tako da smo članovi najvećeg tržišta. Moramo izaći iz malog hrvatskog okvirića. Nije problem kad ljudi odi, problem je kad se ne vrate – kazao je dodajući kako je potrebno osigurati uvjete za povratak, primjerice mladima nakon studija.

Nakon ostvarenja cilja izlaska na burzu, Dujmović otkriva daljnje planove. 

– Dalje rasti. Svašta smo napričali, sad to moramo pokazati. Otvaramo urede u šest zemalja, a u sljedeće dvije-tri godine, u Europskoj uniji se mislimo ambiciozno širiti prvo kroz njemačko govorno područje i radimo genijalnu platformu za autonomni delivery usluga, bazira se na umjetnoj inteligenciji – kazao je te dodao kako ne smije otkrivati mnogo detalja sada kada su na burzi. 

24.09.2021., Rovinj - Weekend Media Festival, Dvorana Produzeni vikend, Predavanje Od garaze do burze: Span-prvi IT izlaz na burzu. Nikola Dujmovic predsjednik Uprave Span i Aron Paulic Bug. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije