Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Ministar Fuchs: Ne znam zašto bi se netko trebao toliko inatiti i govoriti djeci da ne nose masku

07.09.2020.
u 14:36

Učinili smo sve pretpostavke da bi ova školska godina krenula sigurno za djecu, kazao je Fuchs

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs gostovao je u emisiji Večernjeg TV-a govorio je o prvom danu nove školske godine u uvjetima kakvi nikad prije nisu viđeni u hrvatskom obrazovnom sustavu. 

Jeste li zadovoljni postignutim?

"Jesam, uspjeli smo bez obzira na kratko vrijeme napraviti ono što smo zamislili i učinili smo sve pretpostavke da bi ova školska godina krenula sigurno za djecu", kazao je Fuchs.

Modeli nastave

"Složili smo sustav koji je na jedan način originalniji pristup a to je interaktivni pristup koji omogućava školama da u trenutku epidemiološke situacije izmjenjuju te modele. Većina škola koristi A model. Dakle uz sve epidemiološke mjere", kazao je. 

"B model je za one škole koje ne mogu ispoštovati distancu. Dijele razrede na dva dijela. Pola učenika prati nastavu, a druga skupina je kod kuće i prati po programu s onim tehničkim mogućnostima koje svi mogu koristiti", kazao je. To su uglavnom srednje škole", dodao je.

"Model C je taj da je čitava škola prešla na online nastavu, to se sada događa u dvije, tri škole koje nisu mogle započeti jer je u tim školama nastavno tehničkog osoblja u samoizolaciji. Sedam osnovnih i jedna srednja ima prodor virusa. U Međimurju je jedna škola zatražila odgodu, počet će nastavu sedam dana od danas i jedna škola u Dalmaciji će kod njih trajati dulje i oni će krenuti s online nastavom, drugi kombiniraju", dodao je.

"Ako bude potrebno da svi prijeđu na model C to će se napraviti odlukom Vlade, što znači da će svi prijeći na online, a ja vjerujem da se to neće dogoditi", kazao je.

Prvi dani nastave

"Nismo dali nikakvu preporuku za inicijalnim ispitima. Bilo bi dobro da bude inicijalna nastava jer neki nisu mogli u ono vrijeme pratiti nastavu kako treba, tako da je neki dio gradiva sigurno ostao a koji nije iskomuniciran kako treba ili ga učenici nisu dovoljno dobro primili. S obzirom da se djeca vraćaju svojim nastavnicima, a oni svi dobro poznaju svoje učenike i da će znati što je manjkavo i da će znati što treba", dodao je.

Nošenje maske - kada oni od 5. razreda ne moraju nositi maske

"Ne moraju nositi maske u onim situacijama kada postoji razmak kojeg su epidemiolozi preporučili.  U osnovnim školama je to metar i pol, u srednjim dva metra. U tim situacijama ne bi trebalo nositi situacije uz naravno mjere da se na kraćoj distanci od ovoga kako mi sjedimo. Djeca uglavnom ne govore tijekom nastave, osim kad ih se ispituje i pita. Samo nošenje maski, evo ja sad nemam masku, na sjednicama Vlade imamo masku. Teže je govoriti duže vrijeme s maskom. Zato je i preporuka da djeca nose po dvije maske. Maske su isproblematizirali roditelji, ne znam zašto su toliko protiv toga. Mogu razumjeti da se bune ako se maske trebaju nositi na otvorenom. Mislim da ako djeci ne smeta i da su svjesni, ne vidim preveliki razlog ali dozvoljavam da svatko ima svoje mišljenje. Ne znam zašto bi se netko trebao toliko inatiti i govoriti svojoj djeci da ne nosi masku", kazao je. "Maske su te koje bi nas trebale zaštiti u ovo vrijeme", dodao je.

Ocjenjivanje

"Mi nismo mijenjali odluku o ocjenjivanju, to nije apsolutni prioritet. To će doći na dnevni red, šaljemo to prema školama. U slučaju da dođe do varijante modela C onda će biti ono da se više vrednuje zalaganje i trud. Sigurno će se revidirati sukladno postojećoj situaciji na terenu i obim gradiva učenicima da ga savladaju. Ministarstvo je napravilo oko 200 kurikula. To je onaj dio planiranja kojeg rade nastavnici i profesori", kazao je Fuchs.

Neosiguravanje materijala i dezinfekcijskih sredstava - sankcije

"Zahvaljujem se svim ravnateljima, napravili su jako dobar posao. Neki su počeli već kad su došle prve smjernice. Ima škola koje rade u različitim uvjetima. Mislim da ne treba razmišljati da bi netko trebao snositi sankcije, a ako postoje neki problemi mogu se javiti svome osnivaču kao i  lokalnoj epidemiološkoj službi. Mi smo tu da pomognemo kao Ministarstvo", kazao je.

Veće zapošljavanje i 'čišćenje' sustava

"Doći će do povremenog većeg zapošljavanja. Moramo računati da će dio djelatnika može završiti u samoizolaciji ili oboljeti. Trebat će se odobravati veće zamjene. Nadam se da će sustav biti stabilan. Za sređivanja sustava će trebati neko vrijeme. Mislim da baš u ovom trenutku ne možemo to pokrenuti. Razgovarali smo o prelasku svih škola u jednu smjenu. Treba se i graditi i jedan dio škola u nekim gradovima. Postoje planovi i pregovori sa Svjetskom bankom i fondovima EU", kazao je.

Škola na Trećem

"Namijenjena je za svaku sigurnost. Kao faktor sigurnosti i da je taj segment spreman. Neka ona ostane, ako bi se nešto dogodilo ona je za one od 1. do 4. razreda", kazao je.

Komentara 27

Avatar Mi ili Oni
Mi ili Oni
14:35 07.09.2020.

To su oni koji su uvijek protiv. Asocijalni likovi. To su oni koji rade kaos i anarhiju, koji bacaju prazne kutije i opuške iz auta, a onda svima ostalim moraliziraju...

Avatar jambo
jambo
16:59 07.09.2020.

Sad se vidi tko su "dr Skoro, Kristo i dr bujanac, zamislite da nas takvi vode???

Avatar NasaPosla
NasaPosla
15:09 07.09.2020.

Djeca ne bi trebala nositi masku ako za svakim stolićem sjedi jedan učenik, nego samo na odmoru. Ako sjede 2 učenika za istim stolićem, onda bi trebali nositi masku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije