Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Hajdaš Dončić o INA-i: To je veleizdaja HDZ-a, bana Jelačića ćemo opet morati okrenuti prema sjeveru

Foto: Večernji TV
28.05.2020.
u 09:55

Potpredsjednik Sabora i bivši ministar u Vladi SDP-a.

Potpredsjednik Sabora i bivši SDP-ov ministar prometa, Siniša Hajdaš Dončić, gostovao je danas u 11 sati u studiju Večernjeg lista na temu nadolazećih parlamentarnih izbora i SDP-ovoj kampanji.

Kampanja je u punom jeku, hoće li biti jedna od prljavijih s obzirom kako je sve krenulo?

Mislim da ne. Ova kampanja će biti u nekakvom hrvatskom prosjeku, jer politika je ogledalo i odraz društva, a s druge strane politika je oduvijek koristila neke vokabulare ispod pojasa tako da to u principu nije ništa čudno.

U svakom slučaju krenulo se žestoko. Evo jučer je premijer Plenković za predsjednika SDP-a Davora Bernardića kazao kako nije sposoban voditi oporbu a kamoli vladu...

U jednom predizbornom retoričkom diskursu Andreja Plenkovića on vidi, naravno, tko mu je glavni protivnik, a to je SDP pa takvim izjavama pokušava mobilizirati svoje glasače. Ništa čudno za mene.

Do nedavno je bio prisutan stav da Bernardić ne može voditi vladu, ali vlada u SDP-u. Što se u međuvremenu dogodilo?

U međuvremenu se dogodilo to da smo pobijedili na predsjedničkim izborima, a Davor Bernardić je shvatio i prihvatio da se kroz jednu širu uključenost svih različitik dionika SDP-a - može postići puno bolji rezultat. 

Je li to znači da Davor Bernardić danas može biti premijer? 

Naravno, on je predsjednik SDP-a i to mu nitko ne može osporiti, a s druge strane riječ je o čovjeku koji ima veliku životnu energiju. Puno veću od Andreja Plenkovića koji je pomalo i anemičan. To je najveća Bernardićeva prednost. 

Ali opet se problematizira Bernardićeva snalažljivost ukoliko bi uskoro došlo do nekakve političke debate? 

Hajdemo to komentirati nakon debate. Do sada se njih dvojica nisu sučeljavali ali neupitno je da je energija na strani Bernardića, a tada ćemo vidjeti je li u Plenkoviću ostalo što energije nakon ove afere s INA-om.

Za vrijeme nedavnih predsjedničkih izbora također se pričalo da će Kolinda Grabar-Kitarović biti loša u debatama, ali to se pokazalo netočnim.

Da, bila je sasvim solinda.

Strankama su u fokusu predizborne liste, vi ste dobili 14. mjesto u III. Izbornoj jedinici. Kako to komentirate?

Da, bit ću na tom mjestu. U dogovoru s Bernardićem sam zaključio da bi ljudi koji se bave 10-15 godina politikom, a među takvima sam i ja, trebali provjeriti svoj izborni legitimitet u svojoj izbornoj bazi. Dakle, ako građani iz županija na sjeveru Hrvatske žele glasati za mene na 14. mjestu, onda ću vrlo lako s tog mjesta skočiti na drugo ili treće i tako ući u Hrvatski sabor te biti njihov zastupnik.

Je li 14. mjesto na listi gledate kao moguću odmazdu Davora Bernardića budući da ste suspendirani iz Predsjedništva, a ostale suspendirane, špekulira se, očekuju takva slična mjesta na predizbornim listama?

Ne, ja sam sam u razgovoru s Bernardićem predložio da budem na tom "neulaznom" mjestu i nadam se da će tako ostati.  Izborni legitimitet pokušat ću zavrijediti na svoju osobnost putem preferencijalnih glasova.

Kako će izgledati vaša kampanja? 

Pa ja sam već na neki način krenuo s kampanjom, odnosno predkampanjom. Većinu toga financiram sam, a najviše ću se fokusirati na društvene mreže i nešto malo na radio oglase. Dakle, ja smatram da je to dovoljno. Nije neko vrijeme da se troše veliki novci, a uz dobar doseg na društvenim mrežama i malo pozitivniju te drugačiju kampanju može se postići dobar rezultat. 

Kako mislite doći do velikog broja preferencijalnih glasova?

Vrlo jednostavno. Postoje infrastrukturni projekti koje smo započeli u Međimurju i Varaždinu. Radi se uglavnom o cestovnoj i željezničkoj infrastrukturi, a sad se samo nadam da će SDP pobijediti i da ćemo započeto što prije završiti. 

Jeste li kao bivši ministar prometa u SDP-ovoj Vladi bili darežljivi prema Zagorju?

Dosta se izgradilo ali ništa prekomjerno.

Još uvijek ne znamo sva imena koja će biti na SDP-ovim listama, ali znamo za neka koja neće. Primjerice Biljana Borzan odbila je biti na listi za IV. Izbornu jedinicu premda je vodstvo stranke izdalo preporuku da europarlamentarci budu na listama i tako zbog svoje prepoznatljivosti pomognu stranci. Ona kaže da je to na jedan način varanje birača jer ionako neće ući u Sabor, dok kritičari kažu da joj je SDP dao sve i da bi trebala pomoći stranci.

Odluka je prije svega na našim zastupnicima u EU parlamentu, a ako se smatra da kolegica Borzan svojim imenom može pomoći u Slavoniji onda bi bilo dobro da pomogne jer je najpoznatija europarlamentarka. Stoga mi je jako žao ako je ona odbila pomoći SDP-u. Ponavljam, sve je na njoj, ali da je mogla pomoći - mogla je. 

Možda je problem u tome što se donijela odluke prije nego se same eurozastupnike pitalo za mišljenje?

Ne znam o tome ništa pa ne mogu suditi. Biljana će donijeti sama odluku o tome može li ili ne može pomoći.

Zanimljivo je i to da Vojko Obersnel iz Rijeke želi ići na listu iako je više puta govorio kako će otići u političku mirovinu.

To je simpatično. To sam pročitao jučer u novinama, ali vidjet ćemo kakav će biti raspored u toj izbornoj jedinici.

U kampanji se sve više i više počinje pričati o aferama, aktualnim i prošlima.

To je klasična kampanja, ali ja bih htio da u hrvatski javni prostor uđu teme koje su važne za budućnost, a to su obrazovanje, digitalni suverenizam i energetski suverenizam. Kad pričamo o energetskom suverenizmu postoje dva važna pitanja, a to su HEP i INA.

Kako se onda u energetski suverenizam uklapa priča o nedavno objavljenom memorandumu između INA-e i Janafa prema kojoj je hrvatska nafta prebacivana u Mađarsku? 

Nikako, nažalost posljednjih desetak godina INA se pretvorila u podružnicu MOL-a gdje ne postoji nikakva mogućnost o odlučivanju, a zapravo mi je najsmješniji podatak da su različite cijene potpunog istog goriva. U Mađarskoj litra benzina košta 7 kuna 20 lipa, a u Hrvatskoj 8 kuna i 99 lipa. Dakle, Mađari ostvaraju ekstraprofit na račun INA-e. Ako to stavimo u okvire obiteljskog dohotka, da je nama cijena benzina kao i Mađarima ostajalo bi nam godišnje u budžetima oko 2 tisuće kuna više. To je bolje od bilo koje porezne reforme. A ova gluma Andreja Plenkovića kao da on o tome ne zna ništa vam je klasično zamagljivanje onoga što radi Mađarska. U Hrvatsku ulazi kroz energetiku, u Baranju će ući kroz zemljište, a Orban objavljuje karte Velike Mađarske dok naš državni vrh šuti. To je klasična veleizdaja. HDZ ne brani nacionalne interese, s obzirom na situaciju nadam se da konja na Trgu bana Jelačića nećemo morati opet okrenuti prema sjeveru. 

Hajdaš Dončić pričao je još o SDP-ovom programu, detaljima kampanje, gospodarstvu i prognozi izbora.

CIJELI INTERVJU MOŽETE POGLEDATI U VIDEU S POČETKA TEKSTA

Komentara 31

PE
peronja
11:24 28.05.2020.

hajdašdoncic, pol utan, taj ne zna jel doncic ili hajdas. i on komentira čovjeka koji je dva koplja sposobniji od njega.

AN
antiekstremist
11:26 28.05.2020.

Zašto je uopće ostavio svoje prezime kad je preuzeo suprugino ??

BL
blackpetar
11:24 28.05.2020.

kad vidim Hajdaša Dončića prvo što mi padne na pamet je nekakva živost i polet a o Bernardiću ne treba ni pričat kako je poletan 😂😂😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije