Naslovnica Vijesti Hrvatska

Sabor odbio SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade

Uoči glasovanja, predsjednik SDP-a Davor Bernardić tražio je stanku kako bi se, kako je rekao, konzultirali oko besramnih laži Plenkovića i Krstičevića
15. veljače 2019. u 13:03 47 komentara 4339 prikaza
Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Kako se i očekivalo, Hrvatski sabor većinom je glasova odbacio SDP-ovu interpelaciju o propaloj nabavi borbenih zrakoplova. Protiv prihvaćanja ove interpelacije kojom je SDP pokušavao dokazati da postupak nabave nije proveden transparentno te da su njime ugroženi obrambena sposobnost zemlje i vanjskopolitički ugled te pozicija Hrvatske glasovalo je 79 zastupnika, 43 su podržavala interpelaciju, dok su tri zastupnika bila suzdržana. Uoči glasovanja predsjednik SDP-a Davor Bernardić tražio je stanku kako bi se, kako je rekao, konzultirali oko besramnih laži Plenkovića i Krstičevića.

Gordan Maras Glasanje u petak Krstičević Marasu: Sigurno neću podnijeti ostavku jer ti to tražiš

– Ovo je nastavak laganja i varanja, kako su lagali da nisu bili dio skupine Borg, a bili su, lagali su da će vratiti Inu u hrvatske ruke pa je prodali Mađarima. Lagali su da neće dopustiti zatvaranje sisačke Rafinerije, a izdali su nacionalne interese, lagali su da nisu upoznati s uvjetima kupnje aviona, lagali su i da ne znaju tko dila tajne dokumente iz Vlade i ugrozili nacionalnu sigurnost. Ali ugrozili su i građane koji svaki dan žive sve teže. Vlada svaki dan izmišlja lažne vijesti kako bi prikrila afere poput afere SMS – tvrdi Bernardić koji ponovno traži raspisivanje izbora.

HDZ-ov Branko Bačić uzvratio je da je postupak nabave aviona bio u cijelosti zakonit, transparentan, da su bile upoznate sve relevantne državne institucije, uključujući i Odbor za obranu na čijem čelu je Igor Dragovan iz SDP-a.

Josipa Rimac kontrolne liste Josipa Rimac Mostu donijela liste na uvid, oni poručili: Svjesno nas manipuliraju

– Tijekom postupka o svim aspektima nabave bila je upoznata javnost i nema odgovornosti na Vladi. Odgovornost za nabavu dopuštenja SAD-a bilo je na državi Izrael. Nema govora o odgovornosti Vlade. U tom postupku za porezne obveznike nije nastala nikakva materijalna šteta. Ako je bilo blamaže na međunarodnoj razini, onda je to bilo u slučaju remonta MIG-ova koji je provođen u vrijeme SDP-ove Vlade – objašnjava Bačić.

Nakon glasovanja, SDP-ov Gordan Maras rekao je da nije zadovoljan zaključkom o kojem su glasovali.

– Trebali ste dodati i zaključak da je Plenković najbolji premijer – kaže Maras, nakon čega mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao da može to predložiti pa da će o tome glasati.

Uoči glasovanja o zaključku Odbora za Ustav kako nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma na prijedlog dviju inicijativa – Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, zastupnici su ponovno tražili stanke kako bi podsjetili zbog čega nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma, ali i prigovorili što su izbrisane kontrolne liste s nevažećim potpisima.

Lovro Kuščević Oštar odgovor Kuščević Mostovcima: Bezočnim lažima pokušavate doći do pozornosti

Sa 105 glasova za, 16 protiv i dva suzdržana Sabor je odbio raspisati referendume kako su to zatražile dvije inicijative, odnosno zastupnici su donijeli zaključak da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma. Zastupnici Mosta nakon glasovanja napustili su sabornicu jer je, kaže Robert Podolnjak, prekršen Ustav, budući da Sabor prije donošenja ove odluke nije konzultirao Ustavni sud. Glasovanje su s galerije pratili volonteri dvaju referendumskih inicijativa i nakon izglasavanja zapljeskali zastupnicima.

Pogledajte video: Evo kako je Plenković objasnio svoje ponašanje u incidentu s Grmojom

VISERA
EU FONDOVI
Inovacije: Radimo na razvoju robota koji će mnoge poštedjeti zamornog pretipkavanja podataka
  • cwed2:

    Najveći aviomuljatori našli se nekog prozivati! Ni svoj klub vlastiti više ne možete okupiti, kamoli išta drugo

  • modovisisajteMaraschino:

    a da prvo odgovaraju SDP-ovci zbog muljaža sa Migovima?

  • samojakonemapredaje:

    Podrška generale, je li sada došlo vrijeme da SDPovci odgovaraju zbog propalog i skupo plaćenog remonta Migova, kako bi Bero reko: Di su pare?!?