Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 131
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nabava borbenih aviona

Sabor odbio SDP-ovu interpelaciju o radu Vlade

Sjednica Sabora
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
15.02.2019.
u 13:03

Uoči glasovanja, predsjednik SDP-a Davor Bernardić tražio je stanku kako bi se, kako je rekao, konzultirali oko besramnih laži Plenkovića i Krstičevića

Kako se i očekivalo, Hrvatski sabor većinom je glasova odbacio SDP-ovu interpelaciju o propaloj nabavi borbenih zrakoplova. Protiv prihvaćanja ove interpelacije kojom je SDP pokušavao dokazati da postupak nabave nije proveden transparentno te da su njime ugroženi obrambena sposobnost zemlje i vanjskopolitički ugled te pozicija Hrvatske glasovalo je 79 zastupnika, 43 su podržavala interpelaciju, dok su tri zastupnika bila suzdržana. Uoči glasovanja predsjednik SDP-a Davor Bernardić tražio je stanku kako bi se, kako je rekao, konzultirali oko besramnih laži Plenkovića i Krstičevića.

– Ovo je nastavak laganja i varanja, kako su lagali da nisu bili dio skupine Borg, a bili su, lagali su da će vratiti Inu u hrvatske ruke pa je prodali Mađarima. Lagali su da neće dopustiti zatvaranje sisačke Rafinerije, a izdali su nacionalne interese, lagali su da nisu upoznati s uvjetima kupnje aviona, lagali su i da ne znaju tko dila tajne dokumente iz Vlade i ugrozili nacionalnu sigurnost. Ali ugrozili su i građane koji svaki dan žive sve teže. Vlada svaki dan izmišlja lažne vijesti kako bi prikrila afere poput afere SMS – tvrdi Bernardić koji ponovno traži raspisivanje izbora.

HDZ-ov Branko Bačić uzvratio je da je postupak nabave aviona bio u cijelosti zakonit, transparentan, da su bile upoznate sve relevantne državne institucije, uključujući i Odbor za obranu na čijem čelu je Igor Dragovan iz SDP-a.

– Tijekom postupka o svim aspektima nabave bila je upoznata javnost i nema odgovornosti na Vladi. Odgovornost za nabavu dopuštenja SAD-a bilo je na državi Izrael. Nema govora o odgovornosti Vlade. U tom postupku za porezne obveznike nije nastala nikakva materijalna šteta. Ako je bilo blamaže na međunarodnoj razini, onda je to bilo u slučaju remonta MIG-ova koji je provođen u vrijeme SDP-ove Vlade – objašnjava Bačić.

Nakon glasovanja, SDP-ov Gordan Maras rekao je da nije zadovoljan zaključkom o kojem su glasovali.

– Trebali ste dodati i zaključak da je Plenković najbolji premijer – kaže Maras, nakon čega mu je predsjednik Sabora Gordan Jandroković rekao da može to predložiti pa da će o tome glasati.

Uoči glasovanja o zaključku Odbora za Ustav kako nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma na prijedlog dviju inicijativa – Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj, zastupnici su ponovno tražili stanke kako bi podsjetili zbog čega nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma, ali i prigovorili što su izbrisane kontrolne liste s nevažećim potpisima.

Sa 105 glasova za, 16 protiv i dva suzdržana Sabor je odbio raspisati referendume kako su to zatražile dvije inicijative, odnosno zastupnici su donijeli zaključak da nisu ispunjeni uvjeti za raspisivanje referenduma. Zastupnici Mosta nakon glasovanja napustili su sabornicu jer je, kaže Robert Podolnjak, prekršen Ustav, budući da Sabor prije donošenja ove odluke nije konzultirao Ustavni sud. Glasovanje su s galerije pratili volonteri dvaju referendumskih inicijativa i nakon izglasavanja zapljeskali zastupnicima.

Pogledajte video: Evo kako je Plenković objasnio svoje ponašanje u incidentu s Grmojom

Ključne riječi

Komentara 47

CW
cwed2
13:00 15.02.2019.

Najveći aviomuljatori našli se nekog prozivati! Ni svoj klub vlastiti više ne možete okupiti, kamoli išta drugo

MO
modovisisajteMaraschino
12:42 15.02.2019.

a da prvo odgovaraju SDP-ovci zbog muljaža sa Migovima?

VL
vasa.ladacki
13:02 15.02.2019.

U kakvu ste se vi sprdačinu pretvorili, pogotovo kad vam Maras otvori usta, zemljo otvori se

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije