Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poziv na promjenu politika

UPUZ: Domovi zdravlja ne mogu funkcionirati jer HZZO jednostrano određuje limite

Zagreb: Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
1/3
11.04.2024.
u 15:29

UPUZ, kao udruga s najvećim brojem zdravstvenih ustanova članica, traži sudjelovanje u procesu određivanja cijena za sve dijagnostičko-terapijske postupke

Domovi zdravlja koji imaju ključnu ulogu u pružanju osnovne zdravstvene skrbi građanima, osobito u ruralnim područjima gdje su često jedina dostupna zdravstvena ustanova nemaju novca za normalno funkcioniranje. Unatoč tome što je HZZO povećao limite, to nije dovoljno za pokrivanje dodatnih troškova domova zdravlja proizašlih iz povećanja plaća od 1. ožujka 2024. godine. Stoga Udruga poslodavaca u zdravstvu Hrvatske (UPUZ-HR) poziva HZZO na hitnu promjenu politika određivanja cijena zdravstvenih usluga s HZZO-om. 

- Standardni tim primarne zdravstvene zaštite na plaće je uvijek trošio 65-70% odnosno dvije trećine prihoda standardnog tima, a u travnju 2024. na plaće odlazi 85-95% prihoda standardnog tima. To je rezultat jednostranog dizanja limita od strane HZZO-a i povećanja plaća u travnju. Pojedinim domovima zdravlja ostaje samo 10% prihoda za pokrivanje troškova kao što su lijekovi, sanitetski materijal, režije ili čišćenje. UPUZ-HR traži hitno korigiranje iznosa cijena usluga i postupaka, u djelatnostima primarne zdravstvene zaštite budući da cjelokupnoj primarnoj zdravstvenoj zaštiti nedostaje čak 20% prihoda - poručuje dr. Dražen Jurković, direktor UPUZ-a. 

HZZO je trenutačno jedini kupac u državi koji samostalno određuje cijene zdravstvenih usluga, podsjećaju u UPUZ-u, a takav sustav omogućuje HZZO-u određivanje cijena prema vlastitim preferencijama, bez adekvatnog uvažavanja stvarnih troškova pružanja zdravstvenih usluga. To rezultira nepravednim nadoknadama za pružatelje zdravstvenih usluga te može dovesti do nedovoljne kvalitete i nedostupnosti zdravstvene skrbi za građane. 

VEZANI ČLANCI:

Stoga UPUZ, kao udruga s najvećim brojem zdravstvenih ustanova članica, traži sudjelovanje u procesu određivanja cijena za sve dijagnostičko-terapijske postupke. 

- Na taj način aktivno bi sudjelovao u novom modelu pregovaranja o cijenama zdravstvenih usluga, a zdravstvene ustanove ne bi bile samo pasivni izvršitelji ugovora koje im jednostrano daje HZZO prema principu: „uzmi ili ostavi“. Pregovori o cijenama trebali bi se ponavljati svake godine za sve dijagnostičko-terapijske postupke. Ova inicijativa, po uzoru na model u susjednoj Sloveniji, ima za cilj osigurati jednakopravni položaj obje strane u ugovornim odnosima vezanim za pružanje zdravstvene zaštite. Time se suprotstavlja prethodnom modelu pregovaranja koji je zdravstvene ustanove stavljao u pasivnu poziciju, bez ikakvog utjecaja na oblikovanje ugovora s HZZO-om - zaključuje Jurković.

GALERIJA Paška janjetina, zagorski štrukli, lički krumpir... Ove hrvatske delikatese imaju zaštićen naziv u EU

Zagreb: Dražen Jurković, direktor Udruge poslodavaca u zdravstvu
1/49

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije