Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 132
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba poziva na nove izbore

Upitna točkasta koalicija, SDP traži nove partnere?

Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori
Foto: Neva Zagnec/PIXSELL
1/16
22.02.2024.
u 08:12

Zagrebački SDP-ovci uvjereni u zaoštravanje odnosa s Možemo! čim postane jasno da nema ništa od saveza

Oporba danima poziva na nove izbore, a jučer se u Saboru raspravljalo i o SDP-ovu prijedlogu o raspuštanju Sabora. Međutim, iako zazivaju što skoriji izlazak na birališta, ljevica je i dalje bez dogovora u kakvoj će točno formaciji pred građane. Od subotnjeg prosvjeda iz Možemo! do SDP-a i dalje nije došao konkretan prijedlog o točkastoj koaliciji koju im preko medija nude još od kraja lipnja prošle godine.

Tada su prvi put odbili ponudu šefa SDP-a Peđe Grbina da uđu u predizborni savez sa SDP-om. Nakon izbora Turudića za novog glavnog državnog odvjetnika, što je dovelo do mobilizacije lijevog biračkog tijela, Grbin je Možemo! u koaliciju javno pozvao i drugi put. Međutim, kako stvari stoje, i po drugi će put biti odbijen jer, čuje se neslužbeno, gotovo su nikakve šanse da se Možemo! predomisli i promijeni odluku o samostalnom nastupu.

S druge strane, isti izvori ne otkrivaju podatak kada će i hoće li uskoro Možemo! izaći s konkretnim prijedlogom o točkastoj koaliciji prema SDP-u. Špekulira se da bi Možemo rado u koaliciju sa SDP-om u četiri izborne jedinice: četvrtoj, petoj, sedmoj i devetoj, gdje praktički ne postoje.

U svim jedinicama sa SDP-om ne žele jer bi, kako su više puta pojasnili, to odbilo njihove birače iako nije jasno kako je moguće da postoji sinergija u četiri jedinice, ali ne i u deset. U Možemo! još uvijek ne daju odgovor planiraju li napraviti novo istraživanje koje će im pokazati kako danas “dišu” njihovi birači, žele li savez sa SDP-om ili su i dalje protiv toga. Jer istraživanje s kojim oni “mašu” kao dokazom, a koje je rađeno prošlog proljeća, ne može biti relevantno godinu dana kasnije.

Kako stvari stoje, ponuda Možemo! o točkastoj koaliciji možda nikada i ne dođe do Iblerova trga s obzirom na to da im iz SDP-a preko medija već šalju poruke kako je to nešto na što će oni teško pristati. Pitanje je i do kada će SDP uopće čekati odgovor od Možemo! iako u vrhu SDP-a kažu da nikakav rok po tom pitanju nemaju.

GALERIJA Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori

Sabor raspravlja o SDP-ovu prijedlogu da se raspusti i raspišu novi izbori
1/16

Sve je više onih u SDP-u, posebice zagrebačkom, koji je i najviše ugrožen, koji smatraju da se Možemo! više ne treba moliti ni čekati i da se treba okrenuti sebi i naći potencijalne nove partnere i pojedince. Poput Bojana Glavaševića, Dalije Orešković i Anke Mrak Taritaš za koje se čuje da će sigurno biti na listama SDP-a. Pitanje je i što s nekim drugim političkim opcijama s centra koje im se nude i s kojima će vodstvo SDP-a sljedećih dana razgovarati.

Inače, u zagrebačkom SDP-u već pretpostavljaju da će vrlo brzo, kada postane jasno da će SDP i Možemo! na izbore odvojeno, u Zagrebu doći do zaoštravanja odnosa između aktualnih partnera na vlasti jer u velikom dijelu bore se za isto biračko tijelo.

Ključne riječi

Komentara 24

DU
Deleted user
08:38 22.02.2024.

Sdp je partija opasnih namjera.Bogu hvala na zalasku i ako drze u svojim rukama sve poluge vlasti.Od obavjestajne sluzbe preko medija ...itdUzmite primjer zadnjeg ispitivanja rejtinga stranaka ,koja prozirna namjestajka,umanjili su postotak hdz za bar 10% i rejting Mozemo nebi li se prisililo mozemovce da koaliraju sa sdp i spase to zlo od propadanja.Izboru za mjesne odbore u Istri dokaz su tome!!

Avatar CUBE
CUBE
11:28 22.02.2024.

Da mi je znati kako Peđa koalira u intimnom životu sa suprugom napola lakšom i manjom? Ova med.sestra što je upisala studij na kragujevačkom univerzitetu poznatom po lažnim diplomama čiji je umirovljeni rektor Nebojša Arsenijević uhićen zbog zlouporaba vezanih zaa studentice. A i naknada za odvojen život nije narodu dobro legla mada ne sumnjamo da je sve po zakonu jer ipak je Peđa vrstan pravnik. Pa kad mu sve tako lijepo ide nije ni čudo da kad se opusti zapjeva Thomposonovu "Lijepa li si" a i Vjetar s Dinare tad mu zaista ništa ne može 🤓

KO
Kološanin
08:35 22.02.2024.

Samo Peđa ne vidi da je Možemo nakon iskustva upravljanja Zagrebom završena priča i da im može predstavljati samo uteg.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije