Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Splitski gastroadvent

Upaljena svijeća radosti: Hoće li mediteranska prehrana nestati zbog plastike?

Split: Novinari tiskanih medija upalili treću adventsku svijeću na manifestaciji Gastroadvent
Foto: Miroslav Lelas/PIXSELL
1/9
12.12.2022.
u 13:24

Gastroadvent, manifestaciju koja promovira mediteransku prehranu, pokrenula je nutricionistica Olja Martinić, a ove se godine odvija u znaku pitanja hoće li mediteranska prehrana nestati zbog mikro i nanoplastike. Adventski vijenac napravio je Šime Kovačević, novinar HTV-a.

Treću svijeću na adventskom vijencu, svijeću radost, zapalili su na splitskom Gastroadventu novinari tiskanih medija. Gastroadvent, manifestaciju koja promovira mediteransku prehranu, pokrenula je nutricionistica Olja Martinić, a ove se godine odvija u znaku pitanja hoće li mediteranska prehrana nestati zbog mikro i nanoplastike. Adventski vijenac napravio je Šime Kovačević, novinar HTV-a. – Napravio sam ga uz pomoć učenika Građevinske geodetsko-tehničke škole u Splitu i njihove profesorice Magde Maler. Tema je bila paklina i Hvar pa smo postolje napravili od vinove loze iz Starigrada – kaže Šime Kovačević.

– Tema vijenca bile su i žitarice koje su morskim putem došle do naših krajeva. Svijeće su od morske soli i plave su boje – otkriva učenica Lucija Ilić i poučava kako su pšenica i ječam žitarice kojima su napunile keramičke posude što krase vijenac. Olja Martinić pozvala je na konzumaciju mediteranske hrane, ali i upozorila na opasnost od plastične ambalaže.

– Veže nas strast za očuvanje mediteranskog načina prehrane, stoga moramo sačuvati okoliš. Rimsko Carstvo nestalo je jer su kuhali varenik u olovnim posudama i otrovali se. Plastična ambalaža nije dobar odabir za mediteransku prehranu. Trebamo upozoravati na opasnosti, ali i promovirati ove čarolije koje su napravili naši domaćini – poručila je Olja Martinić. Domaćin je bio restoran Zora bila, odnosno bračni i kulinarski par Sandra i Dane Tahirović, koji su pripremili mediteranske delicije. Gastroadvent su podržali Marko Domagoj Bitanga, ravnatelj Centra za posjetitelje Dugopolje, Alijana Vukšić, direktorica TZ Split, i župan Blaženko Boban.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije