Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 163
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VREMENSKA PROGNOZA

Upaljen meteoalarm za velik dio zemlje: 'Na tom području vrijeme će biti izuzetno opasno'

Dubrovnik: Za dubrovačku regiju zbog vrućina izdano crveno upozorenje
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/6
10.04.2024.
u 08:41

– U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, vjetrovitije, danju osjetno svježije nego prošlih dana te uglavnom suho. Vjetar povremeno jak sjeveroistočni, dnevna temperatura oko 20°C – kazao je mag. phys.-geophys. Izidor Pelajić

Hrvatsku u srijedu očekuje djelomice sunčano vrijeme, no uz više oblaka na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj mjestimice može pasti malo kiše, stoji u prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda.

"Vjetar umjeren do jak sjeveroistočni i sjeverni, na sjevernom Jadranu bura, podno Velebita lokalno na udare olujna. U Dalmaciji umjereno do jako jugo u postupnom slabljenju, navečer i u noći na četvrtak bura. Najviša dnevna temperatura zraka od 18 do 23, u Dalmaciji i do 26°C", navode iz DHMZ-a.

Detaljnu prognozu dao je mag. phys.-geophys. Izidor Pelajić za HRT.

– U srijedu u Slavoniji, Baranji i Srijemu djelomice sunčano te danju osjetno manje toplo uz slab do umjeren sjeverni vjetar.
U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano s promjenjivom naoblakom, vjetrovitije, danju osjetno svježije nego prošlih dana te uglavnom suho. Vjetar povremeno jak sjeveroistočni, dnevna temperatura oko 20°C – kazao je mag. phys.-geophys. Izidor Pelajić.

Ustvrdio je kako će na sjevernom Jadranu i u Gorskoj Hrvatskoj vrijeme biti promjenjivo oblačno sa sunčanim razdobljima te da postoji mala vjerojatnost za kraći pljusak i grmljavinu ili samo malo kratkotrajne kiše.

Foto: DHMZ

– Zapuhat će jak sjeveroistočni vjetar i jaka bura, pod Velebitom moguće i olujna. Najviša temperatura zraka većinom od 18 do 23°C. U djelomice sunčanoj i razmjerno toploj Dalmaciji oblačnije na sjeveru, pri čemu popodne na otocima može pasti i malo kiše, uz umjereno i jako jugo. Na krajnjem jugu Hrvatske, osobito ujutro, sunčano, popodne umjereno oblačno. Jugo slabo do umjereno, a more malo do umjereno valovito. Temperatura bez veće promjene – ustvrdio je Pelajić.

Upaljen meteoalarm

Za velik dio zemlje upaljen je meteoalarm. Žuti meteoalarm zbog vjetra upaljen je za područje Riječke regije, zapadne obale Istre, sjeverne i srednje Dalmacije.

"Pojačana, mjestimice i jaka bura, osobito na jugu područja. Najjači udari vjetra 35-45 čvorova (65-85 km/h)", navode. Narančasti meteoalarm upaljen je za Kvarner i Kvarnerić.

Foto: DHMZ

DHMZ je upalio crveni meteoalarm za Velebitski kanal, što znači da je na tom području vrijeme izuzetno opasno.

"Iako su uobičajene i česte u ovoj regiji, očekuje se lokalno ili potencijalno opasne brzine vjetra koje uzrokuju valove rizične za manja plovila. Neiskusni pomorci, posebno oni koji upravljaju manjim brodovima, trebali bi izbjegavati plovidbu u tim uvjetima i obratiti pozornost na pomorsku prognozu te pri planiranju razmotriti vjetar i uvjete na moru. Moguće je da neki katamarani neće ploviti pa ako putujete, pratite informacije o prometu", stoji u upozorenju Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Kakvo nas vrijeme čeka u četvrtak?

DHMZ je najavio kako Hrvati mogu očekivati da će vrijeme u četvrtak biti pretežno sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom.

"U Gorskoj Hrvatskoj prijepodne oblačnije, no uglavnom suho. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni i sjeverni, na istoku i sjeverozapadni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, u prvom dijelu dana na sjeveru i jaka s olujnim udarima, osobito podno Velebita, a poslijepodne i sjeverozapadnjak, na jugu i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura većinom od 7 do 12, na Jadranu između 13 i 18°C. Najviša dnevna temperatura uglavnom od 20 do 25°C, u Dalmaciji ponegdje viša", prognoziraju meteorolozi iz DHMZ-a.

Foto: DHMZ

Prema trenutačnim podacima i prognozama, za četvrtak je upaljen žuti meteoalarm zbog vjetra za područje Riječke regije, zapadne obale Istre, sjeverne i srednje Dalmacije. Narančasti meteoalarm upaljen je za Kvarner i Kvarnerić, a crveni meteoalarm upaljen je za Velebitni kanal.

Detaljnu prognozu za četvrtak komentirao je mag. phys.-geophys. Izidor Pelajić za HRT.

"U četvrtak u kopnenom području razvedravanje, pa do kraja tjedna opet prevladavajuće sunčano, stabilno i sve toplije vrijeme. Jutra će biti malo svježija, a dani mnogima vrlo ugodno topli. Na Jadranu pretežno sunčano. U prvim satima četvrtka na sjevernom dijelu još će postojati i mala vjerojatnost za kišu, zatim će uslijediti nekoliko suhih i stabilnih dana. Prijepodneva uz većinom umjerenu buru, poslijepodneva uz sjeverozapadnjak. U prvom dijelu četvrtka ponegdje će biti još i olujnih udara bure. Temperatura u porastu", prognozirao je za HRT Izidor Pelajić, mag. phys.-geophys. iz DHMZ-a.

Kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora, otkrio je meteorolog Zoran Vakula za Večernji list

 

Komentara 3

ZA
zagabria4
09:15 10.04.2024.

Ne samo opasno, već je moguća i kiša

TM
trade_mark
09:08 10.04.2024.

večernji, jel mi možete sredit party i catering u villi grey? ples pod maskama i probrana ekipa...

LO
Lolita3
09:18 10.04.2024.

Što DHMZ i ekipa kažu za Matanića, zna li se što?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije